Των: α) Γεώργιου Σπύρου , Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Χαλκιδέων
β) Άννας Παππά, επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Χαλκιδέων
ΠΡΟΣ
α) Έλενα Βάκα Δήμαρχο Χαλκιδέων, email: dimarxos@dchalkideon.gr
γ) Ιωάννη Σαλταγιάννη, πρόεδρο ΤΕΕ Ευβοίας, email: tee_hal@tee.gr
δ) Ιωάννη Γεροντίτη, πρόεδρο Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ευβοίας, email: president@eviachamber.gr
ε) Ιωάννη Κοτρογιάννη, πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ευβοίας, email: oee9pt@oe-e.gr
στ) Αντώνη Κούκουρα, πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, ergkev@gmail.com
ζ) Σπυρίδωνα Γεροντίτη, πρόεδρο ΟΛΝΕ Ευβοίας, email: secretariat@olne.gr
η) Αναστάσιο Δημητρίου, πρόεδρο Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας, email: Opsevias.2008@gmail.com
Αποδέκτες για κοινοποίηση:
1. Βουλευτές Ευβοίας
2. Περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Ευβοίας
3. Δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι Δήμου Χαλκιδέων
4. Πολιτιστικοί σύλλογοι με έδρα το Δήμο Χαλκιδέων
Στους περισσότερους αποδέκτες της παρούσας είναι γνωστό ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα της διαβούλευσης και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 16 Μαΐου 2025, για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Παράκαμψης Χαλκίδας και ειδικότερα για το τμήμα της πρώτης προαίρεσης, δηλαδή από την Υψηλή Γέφυρα μέχρι τα φανάρια της Νέας Λαμψάκου, με επίκεντρο την ευαίσθητη περιοχή του Αγίου Στεφάνου.
Το έργο αυτό, απόλυτα αναγκαίο τόσο για το Δήμο Χαλκιδέων, όσο και για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας, παρουσιάζεται στην υπό κρίση ΜΠΕ με τη μορφή διαφορετικών, εναλλακτικών τεχνικών λύσεων, οι οποίες έχουν βαθμολογηθεί και εκτίθενται στην διαβούλευση για εισφορές εκ των κάτω.
Εξ αυτών ο φορέας υλοποίησης του έργου θα επιλέξει, θα προβεί σε οριστική μελέτη και θα υλοποιήσει τη βέλτιστη.
Η υπό κρίση από 6/2/2025 ΜΠΕ έρχεται για την τροποποίηση υφιστάμενης με αρ. 38616 από 2/8/2016, προγενέστερης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), λόγω αλλαγής της νομοθεσίας για την προστασία των υγροτόπων (βλέπε σελίδα 2 – 2 της ΜΠΕ όπου αναφέρεται αυτολεξεί ότι «η ανάγκη επανασχεδιασμού του έργου στο τμήμα αυτό προέκυψε μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 229 / 2012 για την έγκριση καταλόγου μικρών νησιώτικων υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν (ΦΕΚ 229 / ΑΑΠΘ / 19 Ιουνίου 2012)»).
Οι χρήζοντες εν προκειμένω προστασίας υγρότοποι, είναι οι πηγές και οι σχηματιζόμενοι από αυτές ρύακες της Αρέθουσας, οι οποίοι δεν συνιστούν μόνο προστατευταίο φυσικό πόρο, αλλά και μεγάλης αξίας πολιτιστικό και ιστορικό πόρο για την πόλη της Χαλκίδας.
Η περιοχή του Αγίου Στεφάνου, όπου και το επίκεντρο της παρέμβασης, είναι μια ευαίσθητη περιοχή γιατί φιλοξενεί το πάρκο και το αρχαιολογικό μουσείο της Αρέθουσας με επίκεντρο τις ομώνυμες πηγές που συνδέονται με τον ιστορικό-βιοτικό μύθο της αρχαίας πόλης της Χαλκίδας.
Επίσης ολόκληρη η περιοχή είναι κηρυγμένη ως αρχαιολογικός χώρος και φιλοξενεί σχεδόν όλα τα παλαιοβιομηχανικά συγκροτήματα του Δήμου τα οποία εκ του νόμου είναι διατηρητέα.
Κάποια από τα κτίρια αυτά «θυσιάζονται» δηλαδή κατεδαφίζονται στο πλαίσιο μερικών από τις προτεινόμενες λύσεις οι οποίες προτάσσουν μικρή μείωση του κόστους κατασκευής έναντι της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η περιοχή παρέμβασης είναι ταυτόχρονα και μια στρατηγική αναπτυξιακά περιοχή για την δημοτική ενότητα της Χαλκίδας, αλλά και για το σύνολο του Δήμου Χαλκιδέων, ο δε τρόπος με τον οποίο θα σχεδιαστεί τελικά το εν λόγω έργο θα έχει επιπτώσεις στην ταυτότητα και στο μέλλον της πόλης μας, γιατί μπορεί να αναδείξει ή να υποβαθμίσει μία κρίσιμη περιοχή που συνιστά ταυτόχρονα και πύλη εισόδου σε αυτήν.
Επίσης όσον αφορά το στάδιο του έργου στο συγκεκριμένο τμήμα είμαστε στη φάση των προμελετών, δεν έχει εκπονηθεί ακόμη οριστική μελέτη και επομένως υπάρχει πεδίο παρέμβασης και έκφρασης γνώμης σχετικά με τη βέλτιστη για το δήμο μας λύση, όχι μόνο από τους δημότες αλλά και από τους θεσμικούς και τους φορείς της τοπικής πολιτικής ζωής, χωρίς να παρακωλύεται εξ αυτού του λόγου η πρόοδος του έργου.
Εξ άλλου είναι προφανές ότι η διαμόρφωση μίας κοινής ει δυνατόν πρότασης που θα υπηρετεί όχι μόνο τις κυκλοφοριακές ανάγκες του Νομού, αλλά και το συμφέρον του Δήμου σχετικά με τις παράπλευρες επιπτώσεις εκ του έργου αυτού, μόνο καλές συνέπειες θα επιφέρει.
Με αυτές τις εισαγωγικές σκέψεις,
σας καλούμε σε συμμετοχή στη διαβούλευση για την υπό κρίση ΜΠΕ στο Link: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/2187 και σε ανταλλαγή απόψεων με σκοπό την διαμόρφωση συναίνεσης και εν συνεχεία την προώθηση των λύσεων που θα επιλεγούν με γνώμονα τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αναπτυξιακή αναβάθμιση του Δήμου μας στο υπό κρίση σημείο.
Ιδιαίτερα και με την επίγνωση της ευθύνης μας που προέρχεται από τον θεσμικό ρόλο ως επικεφαλής των παρατάξεων «ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ» και «ΝΕΑ ΠΟΛΗ» του Δήμου Χαλκιδέων, καλούμε τη Δήμαρχο Χαλκιδέων να συγκαλέσει με την κατάλληλη προετοιμασία και τη συμμετοχή των μελετητών και εκπροσώπων των φορέων του Δήμου και του Νομού, μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο εντός του Απριλίου 2025, έτσι ώστε αφ΄ ενός να αναλυθούν από τους μελετητές οι συνέπειες μιας εκάστης εκ των τεχνικών λύσεων που έχουν διερευνηθεί, να απαντηθούν από αυτούς τυχόν ερωτήσεις και να διατυπωθούν οι παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων, των δημοτών και των εκπροσώπων των φορέων.
Χαλκίδα 31/3/2025
Γιώργος Σπύρου
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
Δήμου Χαλκιδέων
Άννα Παππά
Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Δήμου Χαλκιδέων



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου