Ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, με Ερώτηση που καταθέτει μαζί με άλλους Βουλευτές, φέρνει στη Βουλή το ζήτημα του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών από το επίδομα ανεργίας.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αυξάνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης κατά 50 ημέρες, ώστε να μπορεί κάποιος/κάποια να ενταχθεί στο επίδομα ανεργίας, σε σύγκριση με τις 125 ημέρες ασφάλισης που ισχύουν σήμερα. Πρόκειται για μια προϋπόθεση που θα αφήσει εκτός επιδόματος ανεργίας πολυπληθείς κατηγορίες εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κλάδων που πλήττονται από αυτό το μέτρο είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όπως επίσης και εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κυβέρνηση θα επηρεάσουν αρνητικά αρκετές δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δεν κατέχουν μόνιμη θέση εργασίας και αντιμετωπίζουν διαρκώς την εργασιακή επισφάλεια, αναμένοντας εναγωνίως κάθε χρόνο την πρόσληψή τους -χρονικά ακανόνιστα παρά τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά που υφίστανται- με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου ως αναπληρωτές ή ως εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης.
Με αυτό τον τρόπο θα ανατραπεί ο οικογενειακός και οικονομικός προγραμματισμός τους καθότι τα χρήματα του επιδόματος ανεργίας είναι απαραίτητα προκειμένου να ανταπεξέλθουν -έως έναν βαθμό- στις υποχρεώσεις τους. Αν συνυπολογιστούν η γενικευμένη ακρίβεια, οι ανεπαρκείς μισθοί δίχως τιμαριθμική προσαρμογή και η στεγαστική κρίση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τους εκπαιδευτικούς, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη.
Χαρακτηριστική είναι η έντονη αντίδραση εκπαιδευτικών Ενώσεων, Σωματείων και Φορέων, μπροστά στις νέες δυσχερείς συνθήκες που δημιουργούνται, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δεν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν τα όρια των νέων προϋποθέσεων για το επίδομα ανεργίας, κάτι που θα οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλούνται να απαντήσουν στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
1. Με ποιο σκεπτικό προωθείται η παγίωση και η καθολικότητα της αύξησης του χρόνου ασφάλισης κατά πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης, προκειμένου να καταστεί κάποιος/κάποια δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας;
2. Θα αναθεωρήσουν αυτή τη σκέψη, προκειμένου να μην βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί αλλά και άλλοι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, εξαιτίας του αποκλεισμού τους από το επίδομα ανεργίας;
3. Πόσοι -έως τώρα- δικαιούχοι εκπαιδευτικοί του επιδόματος ανεργίας υπολογίζεται ότι θα αποκλειστούν από τη λήψη του, εάν εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου