Στη Ρόδο μετέβη ο Βουλευτής Ευβοίας και Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, ως επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, συνοδευόμενος από την επικεφαλής περιφερειακής παράταξης, κα Χρύσα Καραγιάννη, καθώς και μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ρόδου.
Συναντήθηκε διαδοχικά με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κο Γ. Χατζημάρκο, και τον Δήμαρχο Ρόδου, κο Α. Κολιάδη.
Στη συνέχεια, μετέβη στην κυρίως πληγείσα περιοχή της Ιαλυσού, όπου έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ και σε τοπικά μέσα.
Στις δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:
«Επισκεπτόμαστε άμεσα την περιοχή για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην τοπική κοινωνία, να ενημερωθούμε για τις πραγματικά μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Bora», αλλά και να διαβεβαιώσουμε ότι θα πιέσουμε την κυβέρνηση κοινοβουλευτικά, ώστε να ανακουφίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τους πληγέντες κατοίκους.
Πέρα από τα αυτονόητα και τα ίσως συνηθισμένα λόγια, σημασία έχει να δούμε την επόμενη μέρα, ώστε να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι και να μην πνιγόμαστε τον χειμώνα. Το φαινόμενο που έπληξε τη Ρόδο είναι πανομοιότυπο με αυτά που έπληξαν στο παρελθόν και άλλες περιοχές της χώρας, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία και αλλού.
Παράλληλα, υπάρχουν και οι ανθρωπογενείς επιβαρυντικές δραστηριότητες, με την αυθαίρετη δόμηση που μπαζώνει ποτάμια και χειμάρρους.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα μείνει, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος ή για την κρατική ανεπάρκεια.
Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Πρόεδρός του προτάσσουν το στοιχείο της ανθεκτικότητας των υποδομών.
Θα έλεγα ότι το κύριο ζητούμενο για τον Έλληνα πολίτη είναι η ασφάλεια, με την ευρεία έννοια του όρου: ασφάλεια οικονομική, ασφάλεια υποδομών και μεταφορών, ασφάλεια στην υγεία, αλλά και ασφάλεια γεωπολιτική.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις και επιχειρήματα.
Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, όμως, την καθυστέρηση της κυβέρνησης να επικαιροποιήσει τα «Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας», για την οποία ελέγχεται από την ΕΕ από το 2022, αλλά και τις αντίστοιχες τοπικές προσαρμογές.
Κατά τραγική ειρωνεία, έξι μέρες πριν την καταστροφή στη Ρόδο, ένα τέτοιο σχέδιο προσαρμογής απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για αποποίηση ευθυνών, ωστόσο οι ίδιοι εκφράζουν την αδυναμία τους λόγω έλλειψης πόρων, στελεχιακού δυναμικού, αλλά και έλλειψης ξεκάθαρης κατανομής αρμοδιοτήτων. Τον πολίτη, όμως, δεν τον ενδιαφέρει αυτό το μπαλάκι των ευθυνών…
Για άλλη μια φορά, το περίφημο «Επιτελικό Κράτος» αποδεικνύεται ανίκανο να σχεδιάσει και να διαχειριστεί τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα ακραία φαινόμενα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου