Eρώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη προς την Κομισιόν που αφορά την Εύβοια. - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Eρώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη προς την Κομισιόν που αφορά την Εύβοια.

Eρώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης σχετικά με την προστασία της πρωτογενούς παραγωγής και της μελισσοκομίας στην Εύβοια

Ερώτηση σχετικά με την υπερμεγέθη επέμβαση που συντελείται στο φυσικό, ανθρωπογενές και παραγωγικό περιβάλλον μέσω της εγκατάστασης τεράστιου όγκου ανεμογεννητριών στην Εύβοια, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην περιοχή, κατέθεσε στην Κομισιόν ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της χώρας, καθώς ενώ αποτελεί το μόλις 2,79% της ελληνικής εδαφικής επικράτειας, φιλοξενεί το 25,85% των ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών (28% της εγκατεστημένης ισχύος), γεγονός το οποίο αποδεικνύει τη δυσαναλογία, την ανισοκατανομή, και την συνολική επιβάρυνση της περιοχής.

Είναι βέβαια αδιανόητο να μιλάμε για την Εύβοια και για το φυσικό της περιβάλλον, χωρίς να αναφερθούμε στις πυρκαγιές -ιδιαίτερα του 2021- που έχουν καταστρέψει συνολικά 512.000 στρέμματα, 74% των οποίων αντιστοιχούσε σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Ενεργειακές επεμβάσεις πέρα από κάθε μέτρο και αλλεπάλληλες καταστροφικές πυρκαγιές οδηγούν σε μαρασμό ολόκληρη την περιοχή, καθώς καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές επωφελείς δραστηριότητες στην περιοχή, όπως η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η ρητίνευση και η υλοτομία.

Ιδιαίτερα η μελισσοκομική δραστηριότητα, ενώ προστατεύεται από την ενωσιακή νομοθεσία, αντιμετωπίζει τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για αυτόν τον λόγο ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ΕΚ, ρωτά την Κομισιόν εάν έχει διενεργήσει ελέγχους συμβατότητας της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών με τα ενωσιακά πρότυπα για την προστασία των μελισσών και του περιβάλλοντος εν γένει και εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις του εφαρμοστέου δικαίου της ΕΕ, πώς προτίθεται να παρέμβει.

Ο Κ. Αρβανίτης καλεί επιπλέον την Επιτροπή να απαντήσει εάν προτίθεται να αναθεωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και το μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα το φυσικό περιβάλλον ενόψει της απειλής της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη:

Θέμα: Προστασία της πρωτογενούς παραγωγής και της μελισσοκομίας στην νήσο Εύβοια

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας στην Ελλάδα συντελείται μια υπερμεγέθης επέμβαση στο φυσικό, ανθρωπογενές και παραγωγικό περιβάλλον μέσω της εγκατάστασης τεράστιου όγκου ανεμογεννητριών. Συγκεκριμένα, καίτοι η Εύβοια αποτελεί το μόλις 2,79% της ελληνικής εδαφικής επικράτειας, φιλοξενεί το 25,85% των ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών (28% της εγκατεστημένης ισχύος), γεγονός το οποίο αποδεικνύει τη δυσαναλογία, την ανισοκατανομή, και την συνολική επιβάρυνση της περιοχής.

Επιπλέον αυτών, πυρκαγιές (ιδίως του 2021) έχουν καταστρέψει συνολικά 512.000 στρέμματα, 74% των οποίων αντιστοιχούσε σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Οι συνέπειες των εκτενών ενεργειακών επεμβάσεων και των πυρκαγιών είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και απαγορευτικές για κάθε άλλη επωφελή δραστηριότητα στην περιοχή.

Δεδομένων ότι:

i.        Στην περιοχή ασκείται έντονη πρωτογενής δραστηριότητα (μελισσοκομία, κτηνοτροφία, ρητίνευση, και υλοτομία)˙

ii.       Η μελισσοκομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής και προστατεύεται ιδιαίτερα από την ενωσιακή νομοθεσία˙

iii.      80% των καλλιεργούμενων και άγριων φυτών εξαρτώνται από τους ζωϊκούς επικονιαστές, ο κυριότερος των οποίων είναι οι μέλισσες.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.      Έχει διενεργήσει ελέγχους συμβατότητας της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών με τα ενωσιακά πρότυπα για την προστασία των μελισσών και του περιβάλλοντος εν γένει;

2.      Εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις του εφαρμοστέου δικαίου της ΕΕ, πώς προτίθεστε να παρεμβείτε;

3.      Προτίθεστε να αναθεωρήσετε το ρυθμιστικό πλαίσιο και το μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα το φυσικό περιβάλλον ενόψει της απειλής της κλιματικής κρίσης;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages