Ολοκληρώθηκε η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες των Δήμων Λαμιέων, Μακρακώμης και Δομοκού από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ολοκληρώθηκε η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες των Δήμων Λαμιέων, Μακρακώμης και Δομοκού από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός»

Ολοκληρώθηκε η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες των Δήμων Λαμιέων, Μακρακώμης και Δομοκού από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός»

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει ότι με την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εκδήλωση του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» της 18ης Σεπτεμβρίου 2020, έκλεισε και τυπικά ο κύκλος καταβολής επιχορηγήσεων – αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις των Δήμων Λαμιέων, Μακρακώμης και Δομοκού, οι οποίες είχαν πληγεί. 

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο είχε προξενήσει τεράστιες καταστροφές σε περιοχές των ανωτέρω Δήμων. Οδήγησε τον αγροτικό κόσμο της συγκεκριμένης περιοχής σε απόγνωση, λόγω και της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού που έπληττε εκείνη την περίοδο όλη την Ελλάδα.

Η έλλειψη σαφούς νομοθετικού πλαισίου, προκάλεσε εμπόδια στην καταβολή αποζημιώσεων, όπως και στην περίπτωση των πληγέντων του φαινομένου «Θάλεια». Χρειάστηκε σειρά παρεμβάσεων στα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να λυθούν προβλήματα που δεν επέτρεπαν την καταβολή  επιχορηγήσεων – αποζημιώσεων μέσω της «Κρατικής αρωγής».

Επισημαίνεται ότι δεν υπήρχε καν ο συγκεκριμένος κρατικός μηχανισμός, που δημιουργήθηκε το 2021. Κατέστη δυνατό, όμως, εντός του πρώτου εξαμήνου από την εκδήλωση του φαινομένου να καταβληθούν προκαταβολές στη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων. Ακολούθησαν σταδιακά οι αποπληρωμές μέχρι την εξόφληση τους.

Σε περιπτώσεις ελλείψεων δικαιολογητικών κλπ., οι αρμόδιες  επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες των Υπουργείων, αλλά και με τους πληγέντες συμπολίτες μας, εξάντλησαν την προθεσμία των 4 ετών, που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, για την συμπλήρωση των φακέλων και την εκκαθάριση των δικαιούχων. 

Η συνεργασία με τους πληγέντες παραγωγούς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, επέφεραν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από πλευράς συμπερίληψης δικαιούχων. Συγκεκριμένα:

Σε σύνολο 38 επιχειρήσεων αποζημιώθηκαν 35 δικαιούχοι με το ποσό των 326.431,14 ευρώ.
Σε σύνολο 368 αγροτικών εκμεταλλεύσεων αποζημιώθηκαν 348 δικαιούχοι με το ποσό του 766.070,95 ευρώ.

Όσοι τελικά δεν κατέστησαν δικαιούχοι και δεν αποζημιώθηκαν, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας (εκτός οριοθέτησης οικονομική δραστηριότητα, έλλειψη ΟΣΔΕ, ΜΑΑΕ, ΕΛΓΑ κλπ.).

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα πλέον και οφείλουμε να προετοιμαστούμε καταλλήλως για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο πεδίο, αλλά και σε επίπεδο αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας. Στην περίπτωση του φαινομένου «Ιανός», οι υπηρεσίες μας στήριξαν απόλυτα τους πληγέντες παραγωγούς, με αποτέλεσμα να λάβουν άμεσα προκαταβολές και να αποπληρωθούν σε σύντομο χρόνο. Επιλέξαμε ακολούθως να εξαντλήσουμε το χρόνο και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πληγέντες παραγωγούς να ξεπεράσουν τυπικά εμπόδια και να αποζημιωθούν. Πολύτιμη ήταν η συμβολή των Βουλευτών Φθιώτιδας και κυρίως του τότε Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος συντόνιζε τις τακτικές συσκέψεις που γίνονταν για να βρεθούν λύσεις προς όφελος των συμπολιτών μας».

«Οι καταστροφές που άφησε πίσω του το πρωτόγνωρο  καιρικό φαινόμενο, Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις  και επιχειρήσεις στην Π.Ε  Φθιώτιδας ήταν τεράστιες. Η Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, σε συνδυασμό με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού που έπληττε όλη την Ελλάδα, μέσα από στενή  συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους - υπουργεία και ξεκινώντας από μηδενική νομοθετική βάση, προχώρησε στην υλοποίηση των μέτρων της κρατικής αρωγής, η οποία δημιουργήθηκε τον επόμενο χρόνο (2021),  για να επιβιώσει αλλά και ενισχύσει την αγροτική οικονομία της Περιφέρειας. Στόχος όλων μας ήταν, να δοθούν λύσεις, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες και να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες συμπολίτες μας»,  δήλωσε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δημήτριος Βουρδάνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages