Προτάσεις του Δήμου Χαλκιδέων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ.Ε Χαλκιδέων και Δ.Ε Ληλαντίων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Προτάσεις του Δήμου Χαλκιδέων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ.Ε Χαλκιδέων και Δ.Ε Ληλαντίων

Προτάσεις του Δήμου Χαλκιδέων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ.Ε Χαλκιδέων και Δ.Ε Ληλαντίων

Συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Δ.Ε Χαλκιδέων και Δ.Ε Ληλαντίων, το οποίο εκπονείται από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ).
Κατά την έναρξη της συζήτησης, τον λόγο πήρε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα σύνταξης του Τ.Π.Σ για τις Δημοτικές Ενότητες Χαλκιδέων και Ληλαντίων, καθώς και στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος Χαλκιδέων. 
«Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι πολύ σημαντικά, γιατί αμέσως μόλις εγκρίνονται, κάθε οικιστική, παραγωγική, επαγγελματική μπορεί να προχωρήσει μόνο όταν είναι συμβατή με τις συγκεκριμένες χρήσεις γης και τους όρους και περιορισμούς. Για τις προτάσεις μας, λάβαμε υπ’ όψιν και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δ.Ε Νέας Αρτάκης, Αυλίδας και Ανθηδόνας και στόχος μας είναι αφενός να λύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους δημότες και αφετέρου να  στηρίξουμε το παραγωγικό δυναμικό του Δήμου. Έχουμε υποβάλλει προτάσεις για όλα τα γενικά και ειδικά ζητήματα που αφορούν στις δύο αυτές Δημοτικές Ενότητες, με εμπεριστατωμένη καταγραφή των αναγκών και των προβλημάτων και κατόπιν διαβούλευσης με πολίτες και φορείς. Και βέβαια, το Τ.Π.Σ πρέπει να έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα για έναν Δήμο που θέλει να προοδεύει και να κοιτάει μπροστά, με κύριους άξονες τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πάντα σε συνάρτηση με την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά των τοπίων και της πολεοδομικής φυσιογνωμίας και ιστορίας των οικισμών του Δήμου μας.», ανέφερε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Χαλκιδέων.

Στη συνέχεια της συζήτησης, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι κατέθεσαν απόψεις σχετικά.

Ο Δήμος Χαλκιδέων έχει υποβάλλει προτάσεις όλα τα ζητήματα που αφορούν στις Δ.Ε Χαλκιδέων και Δ.Ε Ληλαντίων και ενδεικτικά, κάποιες από τις προτάσεις του είναι οι εξής: 

Για τη Χαλκίδα

1. Η πλήρης πεζοδρόμηση της περιοχής του Κάστρου, για την ανάδειξη των κτιρίων, με μεταφορά ίσως του συντελεστή δόμησης με χρήσεις ήπιες. Ειδικός χαρακτηρισμός για το ναό της Αγίας Παρασκευής, την οικία Βαϊλου, το σπίτι της οδού Παίδων, το Τζαμί, Φρούριο-Λαογραφικό Μουσείο και ανάδειξη του μεσαιωνικού τείχους.

2. Χαρακτηρισμός του κτιρίου Γεωργιάδη, ως χώρο πολιτιστικού - εκθεσιακού κέντρου.

3. Χαρακτηρισμός της αποθήκης του ΟΣΕ, του κτιρίου Ρενιέρη, του Κόκκινου Σπιτιού και του Σπιτιού με τα Αγάλματα ως πολιτιστικά κτίρια.

4. Η ανάδειξη των πηγών της Αρέθουσας και η διατήρηση των όμορων, εκτός σχεδίου, παλαιών βιομηχανικών κτιρίων με χρήσεις που συνάδουν με την ανάδειξή τους.

5. Η ιδιαίτερη χρήση στο Φρούριο της Κανήθου, για την προστασία και ανάδειξή του.

6. Χαρακτηρισμός του Μουσείου της Αρέθουσας ως Αρχαιολογικό μουσείο.

7. Χαρακτηρισμός του κοινωφελούς τμήματος του Ο.Τ.89 (σημερινό δημοτικό πάρκινγκ, πρώην ΠΙΚΠΑ και παλαιό αρχαιολογικό μουσείο) για πολιτιστική χρήση.

8. Διατήρηση της χρήσης του ΓΠΣ τουρισμός – αναψυχή, για το παραλιακό τμήμα της συνοικίας Α΄, μετά την χερσαία ζώνη (μετά την ιχθυόσκαλα).

9. Χαρακτηρισμός του τμήματος από τον Φάρο (περιοχή Παπαθανασίου) έως τη Λιανή Άμμο, μετά τη χερσαία ζώνη, ως χώρος κοινόχρηστος, αθλητισμού και αναψυχής.

10. Χαρακτηρισμός του Ο.Τ.282 (παλαιό νοσοκομείο) ως Δημαρχείο.

11. Μεταφορά σε νέα θέση των Φυλακών Χαλκίδας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην περιοχή του παλαιού πεδίου βολής.

12. Επίλυση της έκτασης του Δάρινγκ, μέσω ειδικής μελέτης, για την αξιοποίηση, επανάχρηση και διαφύλαξη του ιστορικού στοιχείου.

13. Επίλυση πολεοδομικών ζητημάτων, με επεκτάσεις και αλλαγές στο σχέδιο πόλης, όπως τα όρια της Δ.Ε. Ανθηδόνας, τις εντάξεις τμημάτων στα σχέδια πόλεως στην Κάνηθο, στις Εργατικές Κατοικίες, στη συνοικία Ζ’ και αλλού.

14. Κατάργηση των στοών στην περιοχή της Κανήθου και σε άλλες συνοικίες όπως η Ζ’.

15. Θεραπεία των χρήσεων γης (γενικής κατοικίας στο ΓΠΣ, αμιγής στο ρυμοτομικό), ώστε να μπορούν ανά γειτονιά να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

16. Ενοποίηση, μέσω επέκτασης, της συνοικίας Ζ΄ με τα Μακεδονικά και τον οικισμό Δύο Δέντρα.

17. Χαρακτηρισμός της προβλεπόμενης ΜΕΑ ΧΥΤΥ και του πράσινου σημείου, στην περιοχή του ΠΕΙ Δοκού.

18. Επίλυση του ζητήματος του χαρακτηρισμού των κτιρίων άνωθεν του κολυμβητηρίου στη θέση Μπαταργιά, που ενώ έχουν οικοδομηθεί από το 1960, παραμένουν εκτός σχεδίου, λόγω του δασικού τους χαρακτηρισμού.

19. Αλλαγή του κοινωφελούς χώρου από Διοικητικό Κέντρο Χαλκίδας στο Ο.Τ.1064 της συνοικίας Ζ΄, σε χώρο για κατασκευή των ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ και συνοδών αυτών χρήσεων.

20. Χαρακτηρισμός χώρου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές αλλά και μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για μεταφορά σε επαρκή χώρο του Δικαστικού Μεγάρου, με διατήρηση ωστόσο της θέσης που υφίσταται σήμερα. 

21. Χαρακτηρισμός της παλαιάς σχολής του Δημοκρίτου ως χώρος πολυδύναμου κέντρου πολλαπλών λειτουργιών, για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της τοπικής ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία πρότυπου Κέντρου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής κατάρτισης.

22. Πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, ανά συνοικία.

23. Δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, κοινόχρηστοι χώροι, ανοικτοί χώροι άθλησης και θρησκευτικοί χώροι σε κάθε γειτονιά.

Για το Ληλάντιο

1. Ανάδειξη του υπάρχοντος πολιτιστικού και ιστορικού στοιχείου (πχ. Ξηρόπολη, Δύο Πύργοι, Κάστρο Φύλλων κ.α).

2. Δημιουργία θεματικών πάρκων στις Αλυκές Κοπανά και στη λίμνη των Φύλλων.

3. Δημιουργία ποδηλατοδρόμων, Μύτικας - παραλία Αγίου Νικολάου, παραλιακό μέτωπο Λαμψάκου, παράλληλα του Λήλαντα.

4. Τουριστική αναπτυξιακή χρήση του παραλιακού μετώπου, με ειδική αναφορά στην περιοχή του ΣΕΛΜΑΝ, η οποία πρέπει να έχει χρήση τουρισμού-αναψυχής.

5. Καθορισμός τμημάτων του παραλιακού μετώπου ως Β’ κατοικία.

6. Επέκταση του σχεδίου πόλεως Βασιλικού.

7. Εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών Αγίου Νικολάου, Μύτικα, Φύλλων. Αφρατίου και Πανοράματος, για τη δημιουργία ορίων με σαφή προσδιορισμό και ενοποίηση μικρών θυλάκων, όπου απαιτείται.

8. Πολεοδόμηση όλων των οικισμών, πλην του Μύτικα.

9. Νομιμοποίηση των χρήσεων που συνάδουν με τη γεωργική παραγωγή στην περιοχή του Μύτικα.

10. Καταγραφή των υφιστάμενων παραγωγικών χρήσεων και οργάνωσή τους, για τη δημιουργία συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages