Νέα έργα και δράσεις εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Νέα έργα και δράσεις εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Νέα έργα και δράσεις εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας 

Ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην υποβάθμιση σχολείων

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 η Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.
 
Προ ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας συζήτησε εκτάκτως και ενέκρινε τη χορήγηση αποζημίωσης σε ιδιώτες για τη μεταφορά μαθητών, τα μέσα των οποίων πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές (ζώνες ασφαλείας, ΚΤΕΟ κλπ.), λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων δημόσιας χρήσης σε ορεινές, δύσβατες ή νησιωτικές περιοχές της Π.Ε. Ευβοίας, για το σχολικό έτος 2024-2025.
 
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας:
 
Γνωμοδότησε θετικά επί του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με τις επισημάνσεις και προσθήκες τις οποίες ανέλυσε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Μεταφορών Ευάγγελος Κούκουζας.

Ενέκρινε τη σύσταση της “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (περιορισμένης ευθύνης)”, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας “ΑΠΟΛΛΩΝ” με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να ξεκαθαρίζει ότι: «Η απόφασή μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με την ξεκάθαρη και ηχηρή θέση που έχουμε λάβει ενάντια στην αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠΕ στην Στερεά Ελλάδα. Αντιθέτως, όμως και εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης που έχουμε ήδη δεχθεί, έχοντας επωμιστεί στη Στερεά το 45% των ΑΠΕ της χώρας, θα πρέπει να λάβουμε σαφώς μεγαλύτερες παροχές ανταποδοτικού χαρακτήρα σε σύγκριση με άλλες περιοχές ελάχιστα, ή καθόλου επιβαρυμένες».

Επισημαίνεται ότι στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών είναι ιδρυτικά μέλη η Περιφέρεια και Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας. Σε δεύτερο χρόνο θα κληθούν ΤΟΕΒ και Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Αντικείμενο δραστηριότητας της Ενεργειακής Κοινότητας θα είναι ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ. Υπό την προϋπόθεση ότι οι παρεχόμενες μέσω του προγράμματος μεγαβατώρες (MWh) δεν θα προέρχονται από μονάδες ΑΠΕ, κατά της αδειοδότησης των οποίων έχουν προσφύγει οι οικείοι ΟΤΑ.

Τροποποίησε το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2024, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα, όπως τα ακόλουθα:
- «Γεωλογική μελέτη για τη λειτουργία των υφιστάμενων καταβοθρών του ΒΑ τμήματος Κωπαΐδας».
- «Συντήρηση – Εποπτεία και Προμήθεια υλικών για τη λειτουργία των αντλιοστασίων Κωπαΐδας».
- «Προμήθεια τεχνητού χλοοτάπητα για την επισκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κύμης».
- «Λειτουργία συστήματος εντοπισμού οχημάτων - μηχανημάτων Π.Ε. Φθιώτιδας».
- «Παροχή υπηρεσιών ποιοτικού ελέγχου έργων Π.Ε. Φωκίδας» με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να ανακοινώνει ότι προχωρά στη θέσπιση νέας διαδικασίας ποιοτικού ελέγχου των έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα πρότυπα των έργων του ΕΣΠΑ και παράλληλα με τις διαδικασίες επίβλεψης, τις οποίες εκτελούν ήδη οι Τεχνικές υπηρεσίες. «Εξοπλίζουμε τις υπηρεσίες μας με ένα ισχυρό όπλο για την ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση της ποιότητας των έργων και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης», τόνισε ο Φάνης Σπανός. Η διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο έργο της γέφυρας του Μόρνου.
Ομόφωνα -αν και με την παρουσία συμβούλων αποκλειστικά της Περιφερειακής Αρχής- εγκρίθηκε ψήφισμα ενάντια στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων της Στερεάς Ελλάδας και υπέρ της εφαρμογής δομικών αλλαγών με στόχο τη λειτουργία των σχολικών μονάδων προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και της αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Επιλέξαμε -μετά την αποχώρηση Περιφερειακών Συμβούλων- να μην ολοκληρώσουμε τη συνεδρίαση την Δευτέρα, αλλά να συνεχίσουμε σήμερα προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα, όπως επίσης και το ψήφισμά μας για τη μη υποβάθμιση σχολικών μονάδων, παρουσία της μειοψηφίας. Αυτή είναι η δημοκρατική αντίληψη της παράταξής μας, αλλά ορισμένοι έχουν επιλέξει συνειδητά να απέχουν!
 
»Το Περιφερειακό μας συμβούλιο, προχώρησε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τα σχολεία και τα παιδιά μας, όπως και για την υλοποίηση έργων και δράσεων. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε τους Στερεοελλαδίτες και διαμηνύουμε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν κοιτάζει αριστερά, δεν κοιτάζει δεξιά, κυρίως δεν κοιτάζει πίσω. Κοιτάζει μόνο μπροστά και σε αυτόν τον δρόμο –αλλά μόνο σε αυτόν- είναι όλοι ευπρόσδεκτοι».
 
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Λουκία Θεοδώρου τόνισε ότι η  διακοπείσα συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε από την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο κτήριο επί της οδού Καλυβίων – Λαμία, μόνο με τηλεδιάσκεψη, λόγω μη διαθεσιμότητας της αίθουσας συνεδριάσεων «Λ. Παπαδήμα» για τη σημερινή ημέρα, δυνάμει της υπ΄αριθμόν 134/14.10.24 αποφάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ανέφερε επίσης ότι τηρήθηκαν οι διατάξεις του Κανονισμού που διέπουν το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσον αφορά την αναβολή συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, του εκτάκτου θέματος και των επερωτήσεων των Περιφερειακών Συμβούλων της αντιπολίτευσης, αλλά και της διάταξης της διακοπείσης συνεδριάσεως, προς αποκατάσταση της αλήθειας για την εξέλιξη των γεγονότων που αφορούν την αδικαιολόγητη αποχώρηση των παρατάξεων: “Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση – Απόστολος Γκλέτσος”, “Στερεά Περιφέρεια” και “Πατρίδα μας η Στερεά” κατά τη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2024, οι οποίες διέδωσαν τα αντίθετα, όπως αποδεικνύεται από τη μαγνητοσκόπηση της διαδικασίας. 

Κάλεσε δε τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, από το κανάλι της Περιφέρειας στο YouTube, ώστε να διαπιστώσουν ποιοι σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες, ακολουθώντας τη νομιμότητα και ποιοι δεν σέβονται αυτές, αποχωρώντας και απαξιώνοντας τους θεσμούς.

Ολοκληρώνοντας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Λουκία Θεοδώρου δήλωσε: «Όλοι κρινόμεθα από τις πράξεις και τα λόγια μας. Σεβασμός λοιπόν και τιμή στο θεσμό που υπηρετούμε -καθένας εκ της θέσεώς του- στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages