Ζητήματα υποβάθμισης σχολικών μονάδων απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ζητήματα υποβάθμισης σχολικών μονάδων απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Ζητήματα υποβάθμισης σχολικών μονάδων  απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία) και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.
 

Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης παρουσιάστηκε η έκθεση πεπραγμένων Α΄ Εξαμήνου 2024 της Περιφερειακής Επιτροπής προς ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 23 τακτικές συνεδριάσεις και 1 έκτακτη και ελήφθησαν συνολικά 868 αποφάσεις.

Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν 43 δημοπρατήσεις (έργων, προμηθειών, εργασιών και υπηρεσιών), κατακυρώθηκαν 57 διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα εγκρίθηκαν 22 νέες προγραμματικές συμβάσεις και 27 τροποποιήσεις συμβάσεων, διαγωνιστικές διαδικασίες μεταφοράς μαθητών καθώς και σειρά αποφάσεων πρόσληψης προσωπικού.

Ακολούθως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην έναρξη της τακτικής του συνεδρίασης, συζήτησε εκτενώς ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με τη λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2024-2025.

Συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Χαρά Νίκα, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας Ιωάννης Πάγκαλος, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας Γεωργία Ζαγγανά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Χαλκίδας Αμαλία Παπά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χαλκίδας Λάμπρος Γιαννούχος.  

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός:
- Επεσήμανε ότι η κατανομή εκπαιδευτικών, και γενικότερα οι πολιτικές σχετικά με τις σχολικές μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν, πέραν της αμιγώς εκπαιδευτικής τους διάστασης και σκοπιάς και ως εργαλεία δημογραφικής θωράκισης ενάντια στην ερημοποίηση της επαρχίας.
- Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και τόνισε την ανάγκη δομικών αλλαγών στη σχετική νομοθεσία, ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 
- Διευκρίνισε, ότι δεν γεννάται ζήτημα πλημμελούς εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου από την Περιφερειακή Διεύθυνση, ή τις Διευθύνσεις των Νομών, αλλά πως, αντιθέτως, αυτές οι υπηρεσίες συχνά υπερβαίνουν αυτοβούλως τον σχετικό αριθμητικό κανόνα υπέρ της διατήρησης τάξεων σε σχολικές μονάδες. 
- Απηύθυνε έκκληση σε όλες τις παρατάξεις, προκειμένου να συνταχθεί συνθετικά και να εγκριθεί σχετικό ψήφισμα από την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου στην τακτική συνεδρίαση. 

Επισημαίνεται ότι η συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 9πμ. της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου 2024.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Παρουσιάσαμε σήμερα τα πεπραγμένα της Περιφερειακής μας επιτροπής και κάναμε ιδιαίτερα εκτενή συζήτηση πάνω σε ζητήματα και προβλήματα σχολικών μονάδων, που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία ειδικά στα χωριά μας. 

»Καταγράψαμε τις απόψεις Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά και φορέων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για να σταματήσει το φαινόμενο της υποβάθμισης Δημοτικών Σχολείων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ. 

»Προσδοκώ, στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, να καταλήξουμε σε ένα κοινό και ισχυρό ψήφισμα για την καλύτερη σχολική εκπαίδευση και τη δημογραφική προστασία του τόπου μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages