Παρακολούθηση Εφαρμογής Περιλαιμίων Φερομόνης για την Απώθηση του Λύκου σε Ποιμνιοστάσια της Ευρυτανίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Παρακολούθηση Εφαρμογής Περιλαιμίων Φερομόνης για την Απώθηση του Λύκου σε Ποιμνιοστάσια της Ευρυτανίας

Παρακολούθηση Εφαρμογής Περιλαιμίων Φερομόνης για την Απώθηση του Λύκου σε Ποιμνιοστάσια της Ευρυτανίας

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, η Αντιπερειφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής κ. Κατερίνα Καλαντζή και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, συνόδευσαν κλιμάκιο της εταιρείας BIOTERRA που έχει την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος της εφαρμογής περιλαιμίων φερομόνης απώθησης του λύκου, και μαζί επισκέφθηκαν τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες στις οποίες έγινε η τοποθέτηση των περιλαιμίων πριν τέσσερεις (4) μήνες. Η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας πιλοτικού προγράμματος με την Π.Ε. Ευρυτανίας, η οποία και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, συνεργαζόμενη με τον Δήμο Αγράφων.
Μετά από εισήγηση της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ευρυτανίας με αίτημα προμήθειας και παραλαβής συστήματος προστασίας κοπαδιών από μεγάλα αρπακτικά, κόστους 8.680 €, σε συνεργασία με την εταιρεία BIOTERRA είχαν τοποθετηθεί 200 περιλαίμια με ενσωματωμένο υποδοχέα φερομόνης και 400 φιαλίδια φερομόνης. Το σύστημα το οποίο λειτουργεί απωθητικά προς επιτιθέμενο λύκο, εφαρμόστηκε  σε δύο ποιμνιοστάσια αιγοπροβάτων σε Μάραθο και Γρανίτσα του Δήμου Αγράφων αντίστοιχα. Η πιλοτική αυτή δράση, η οποία χρηματοδοτείται από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Ευρυτανίας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγράφων και δύο εθελοντές κτηνοτρόφους και έχει διάρκεια περίπου ενός χρόνου. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος και με την συμπλήρωση τετραμήνου, έγινε και η αλλαγή των φιαλιδίων φερομόνης στα περιλαίμια όπως προβλεπόταν και από την σύμβαση.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής & Δασικής Πολιτικής κ. Κατερίνα Καλαντζή, είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με τους υπεύθυνο εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Μιχάλη Καψανάκη αλλά με τον κτηνοτρόφο της Γρανίτσας κ. Σαλμά, οι οποίοι δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εφαρμογής των περιλαιμίων φερομόνης. Οι επιθέσεις από λύκο στη Γρανίτσα είναι μηδενικές, υπήρξε ένα περιστατικό με επίθεση αρκούδας αλλά οι απώλειες του ποιμνιοστασίου είναι αισθητά λιγότερες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Περίπου τα ίδια αποτελέσματα αναφέρονται και από το ποιμνιοστάσιο του Μάραθου.
Η κ. Κατερίνα Καλαντζή, δήλωσε ότι συνεχίζει να ελπίζει πολύ στην επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος καθώς θεωρεί ότι θα ανοίξει ένα παράθυρο ανακούφισης στο μεγάλο πρόβλημα των ορεινών εκτατικών κτηνοτρόφων που είναι οι επιθέσεις των λύκων. «Δεν σας κρύβω όλοι μας, και εγώ και ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός και  Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Τασιός, αισθανόμαστε και ανακουφισμένοι για τα μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος αλλά και περήφανοι για το ότι είμαστε πανελληνίως πρωτοπόροι στην συγκεκριμένη επιλογή εφαρμογής του προγράμματος αυτού». Και συνεχίζει η κ. Καλαντζή «Επιπλέον δε είμαι χαρούμενη και για την  άψογη συνεργασία με την Δνση Αγρ. Οικ. & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ευρυτανίας, σε όλα τα στάδια, από την αρχή κατά την έγκριση του αιτήματος προμήθειας του συστήματος, όσο και κατά την εφαρμογή της και την παρακολούθησή της. Ευχαριστίες επίσης για την άψογη συνεργασία οφείλονται και στον Δήμαρχο Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη  που έδειξε εμπιστοσύνη προς τις υπηρεσίες της Π.ΣΤ.Ε. Αλλά πάνω από όλα θέλω να συγχαρώ τους δύο εθελοντές κτηνοτρόφους για την πρωτοποριακή τους διάθεση και να τους διαβεβαιώσω ότι οι υπηρεσίες της ΠΣΤΕ θα βρίσκονται δίπλα τους καθ΄ όλο το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, με την ελπίδα ότι στο τέλος θα έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των επιθέσεων από τον λύκο». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages