Ήρθε η ώρα της αναγνώρισης ως Μαρτυρικό Χωριό για τους Ταξιάρχες 80 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1944! - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ήρθε η ώρα της αναγνώρισης ως Μαρτυρικό Χωριό για τους Ταξιάρχες 80 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1944!

Ήρθε η ώρα της αναγνώρισης ως Μαρτυρικό Χωριό για τους Ταξιάρχες, 80 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1944!

Kαταθέτω ως Αναφορά στη Βουλή την ομόφωνη Απόφαση υπ. αρίθμ. 177/2024 που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης-Αλιβερίου, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ταξίαρχων, κ. Γ. Σκιάνη, για την ανακήρυξή της ως Μαρτυρικού Χωριού και ενώνω τη φωνή μου με όλους τους φορείς και την τοπική κοινωνία που ζητά την ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος. Επιπλέον, αποστέλλω σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

ΘΕΜΑ: «Αποδοχή αιτήματος της Δημοτικής Κοινότητας Ταξιαρχών για ένταξη στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών»

Πριν από ογδόντα χρόνια, και συγκεκριμένα την 24η Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες ή «Κακολύρι», στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, έζησε μια τραγωδία από την βιαιότητα του Γερμανού κατακτητή. Έχασαν τη ζωή τους 30 αθώοι άμαχοι, καταστράφηκαν πάνω από τα μισά σπίτια του χωριού, ενώ ακολούθησαν εμπρησμοί και λεηλασίες… Όλα αυτά ως αντίποινα για τον θάνατο Γερμανού στρατιώτη από αντιστασιακούς, στην προσπάθεια ανατίναξης της γέφυρας της  Σκοτεινής.    

Σήμερα, οι κάτοικοι του χωριού ζητούν εύλογα η Δημοτική Κοινότητα Ταξιαρχών να ανακηρυχθεί ως Μαρτυρικό Χωριό. Έχω παρακολουθήσει την προσπάθειά τους εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία και θεωρώ πως ήρθε η ώρα για να ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα. 

Έστω και τόσα χρόνια μετά, δεν θα πρέπει ούτε οι νεκροί μας να λησμονούνται, ούτε κορυφαίες πράξεις της Εθνικής μας Αντίστασης, ούτε γενικά η Ιστορία μας να λησμονείται!   Ενώνω, λοιπόν, και εγώ τη δική μου φωνή με τις υπόλοιπες για την ανακήρυξη του χωριού, ελπίζοντας ότι η Πολιτεία θα ικανοποιήσει αυτό το δίκαιο αίτημα!

Συμεών Κεδίκογλου

Βουλευτής  Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages