Εισήγηση του Θανάση Ζεμπίλη στη Βουλή: Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου αποτελεί βήμα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος (video) - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Εισήγηση του Θανάση Ζεμπίλη στη Βουλή: Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου αποτελεί βήμα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος (video)

Εισήγηση του Θανάση Ζεμπίλη στη Βουλή: Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου αποτελεί βήμα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος (video)

          Ξεκίνησε στην Δ. Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του εμβληματικού Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών "Ψηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις", που αντικαθιστά το Τέλος Χαρτοσήμου. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θανάσης Ζεμπίλης, Βουλευτής Εύβοιας, τόνισε μεταξύ άλλων: "  H εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται και στην προκείμενη περίπτωση, αποσκοπεί σε ένα απλό, αποτελεσματικό, δίκαιο, κατανοητό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρούσα πρωτοβουλία για την πλήρη ψηφιοποίηση και την εν μέρει κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου, όπως ισχύει στην υφιστάμενη μορφή του από το έτος 1931.
          Η αναμόρφωση του ισχύοντος Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου καθίσταται αναγκαία, καθώς οι αναχρονιστικές, γραφειοκρατικές και πολύπλοκες διατάξεις του δεν απηχούν τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται μόνο επί γραπτών συμβάσεων που έχουν καταρτισθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην είναι κρίσιμο για την επιβολή του τέλους το αντικείμενο της σύμβασης ή της συναλλαγής , αλλά μόνο ο τόπος κατάρτισης και ο τύπος με τον οποίο αυτή περιβάλλεται. Είναι προφανές, συνεπώς, ότι οι προϋποθέσεις επιβολής του- οι οποίες καθορίστηκαν με βάση τα όσα επικρατούσαν στην αγορά πριν από 93 ολόκληρα χρόνια- έχουν καταστεί πλέον απαρχαιωμένες, εάν ληφθεί υπόψιν ότι πολλές συναλλαγές πλέον  διενεργούνται ψηφιακά. Επίσης, οι συναλλασσόμενοι θα μπορούσαν να αποφύγουν την καταβολή του υφιστάμενου τέλους εάν απλά κατάρτιζαν την αντίστοιχη σύμβαση στο εξωτερικό. Έτσι, λοιπόν, οι ισχύουσες ρυθμίσεις πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς επιπλέον δεν καθιερώνουν ενιαία και σαφή διαδικασία για τη δήλωση, τη βεβαίωση και την είσπραξη του τέλους. Επίσης, οι υφιστάμενες διατάξεις δεν προσδιορίζουν με σαφήνεια το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης, τον υπόχρεο σε δήλωση, απόδοση και, ενδεχομένως, παρακράτηση του φόρου και τον τρόπο κατανομής της οικονομικής επιβάρυνσης για το τέλος μεταξύ των συναλλασσόμενων.
          Οι παραπάνω ελλείψεις έχουν προφανείς αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα και εισπραξιμότητα των σχετικών δημόσιων εσόδων, ενώ εμποδίζουν και την εμπέδωση κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ των συναλλασσόμενων.
         Επιπλέον, οι ισχύουσες διατάξεις δεν ορίζουν ποιες συναλλαγές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τους, αλλά μόνο ποιες αποκλείονται από αυτό, με αναφορά σε συμβάσεις που υπάγονται σε άλλες μορφές φορολογίας, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις συναλλαγές. Για το λόγο αυτό διαχρονικά υπήρχαν πολλές αμφισβητήσεις και πολλές προστριβές στον φορολογικό έλεγχο. 
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, σε μεγάλο μέρος των συναλλαγών που αφορούν τους πολίτες, αλλά και πιθανούς επενδυτές στη χώρα, δεν υπάρχει νομική ασφάλεια, με αποτρεπτικά αποτελέσματα για τις συναλλαγές και τις  επενδύσεις.                                                                                                    
         Έπρεπε, συνεπώς, να αναζητηθούν οι διεθνείς πρακτικές και να εντοπιστούν οι εναλλακτικές για τη θέσπιση μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και εύληπτης φορολογίας στις συναλλαγές, η οποία να μην οδηγεί σε ανάσχεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 
          Αυτό επιτυγχάνεται με το παρόν Σ/Ν του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον τίτλο «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις», που εισάγεται προσηκόντως για επεξεργασία σήμερα στην επιτροπή μας. Ένα νομοθέτημα νομοτεχνικά άρτιο και αναλογικό, που ετέθη σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση και πληροί όλους τους κανόνες καλής νομοθέτησης. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που κατατείνει στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας και τέλος τον εξορθολογισμό της βάσης επιβολής του φόρου επί των συναλλαγών. Ειδικότερα, με το παρόν προωθούνται επτά αλλαγές:
1.      καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου και αντικαθίσταται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής,
2.      Αναφέρονται ρητά οι συναλλαγές στις οποίες θα επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής
3.      αποκλείεται ρητώς η επιβολή του σε συναλλαγές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής άλλων έμμεσων φόρων,  (όπως πχ Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, ειδικός φόρος κατανάλωσης, φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φορολογία  κεφαλαίου. )
4.      ορίζεται ότι το Τέλος επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από τον τύπο και τον τόπο κατάρτισης της συναλλαγής,
5.      αποσαφηνίζεται ποιος είναι ο υπόχρεος προς απόδοση του φόρου,
6.      καθορίζεται ενιαίος χρόνος απόδοσης του Τέλους.
7.      ο υπολογισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη του τέλους θα γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages