Στη Βουλή μίλησε ο Θανάσης Ζεμπίλης για τα προβληματικά έργα του ΠΔΕ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Στη Βουλή μίλησε ο Θανάσης Ζεμπίλης για τα προβληματικά έργα του ΠΔΕ

Στη Βουλή μίλησε ο Θανάσης Ζεμπίλης για τα προβληματικά έργα του ΠΔΕ. Ως παράδειγμα ανέφερε την γέφυρα στον Πούρνο(video)

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών "Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων" ο Βουλευτής Εύβοιας αναφέρθηκε και στα έργα αποκαταστάσεων των υποδομών από θεομηνίες, που καρκινοβατούν, ελλείψει χρηματοδοτικών πόρων. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
           …."Σχετικά με τον λογαριασμό χρηματοδότησης έργων φυσικών καταστροφών και με την εμπειρία της Εύβοιας, μιας περιοχής που πλήττεται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα και θεομηνίες, θα ήθελα να επισημάνω: Τα έργα των αποκαταστάσεων που δρομολογούμε θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεν μπορούμε να μοιράζουμε δεξιά και αριστερά εκατομμύρια όταν δεν υπάρχουν χρήματα. Και δεν μπορούμε να εντάσσουμε συνεχώς και νέα έργα όταν δεν έχουν αποπληρωθεί τα προηγούμενα. Αυτό οδηγεί στο να έχουμε έργα που καρκινοβατούν, έργα παρατημένα, έργα που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που ανέδειξε πρόσφατα ρεπορτάζ του Σκάϊ. Τέσσερα χρόνια μετά την θεομηνία "Θάλεια" ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί γέφυρα στη περιοχή της Δίρφυς, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να βασανίζονται οι κάτοικοι. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, θεωρούμε σημαντική τη παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία. Γιατί έρχεται να διορθώσει αυτές τις παθογένειες. Έρχεται να κάνει ένα συμμάζεμα, ένα ξεσκαρτάρισμα των έργων και έναν εξορθολογισμό των δαπανών. Γιατί προκρίνει ένα νέο, συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση των δημοσίων έργων…."
   Ενώ, σε άλλα σημεία της ομιλίας του ανέφερε: "Είναι γεγονός, ότι μετά από πολλές δεκαετίες γίνεται για πρώτη φορά μια οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό του ΠΔΕ και ως εκ τούτου το παρόν Σ/Ν αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση. Και αυτό επιτυγχάνεται με τον ορθολογικότερο σχεδιασμό, τον διαφανή προγραμματισμό, την ενίσχυση της λογοδοσίας, την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και την επίτευξη της συμπληρωματικότητας των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης. Από τα πολύ σημαντικά κεφάλαια του Σ/Ν θα ήθελα να σταθώ στις διατάξεις για την τακτική συντήρηση των υποδομών, καθώς και για τις αποκαταστάσεις τους από τις θεομηνίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλα έργα που άλλαξαν ριζικά -εσωτερικά και εξωτερικά- την εικόνα της Ελλάδας. Έργα που βελτίωσαν τις συνθήκες της καθημερινότητας του πολίτη. Όμως τα έργα αυτά -που κάποια από αυτά μετρούν 40 και πλέον χρόνια ζωής- πόσες φορές συντηρήθηκαν; Στη χώρα μας η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η απουσία κεντρικού σχεδιασμού, η έλλειψη υπευθυνότητας και επαγγελματισμού δεν συμβάλλουν στο να έχουμε παράδοση στις συντηρήσεις. Η χαριστική βολή όμως δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, που εκμηδένισε τις πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Αυτός ήταν ο πιο βαρύς φόρος που πλήρωσε η κοινωνία- ο φόρος από τα έργα που δεν έγιναν, ο φόρος από τις υποδομές που δεν συντηρήθηκαν. Τι σημαίνει όμως να μην συντηρείς τις υποδομές; Σημαίνει ότι ένα στέγαστρο σε γήπεδο ή μια γέφυρα μπορούν οποτεδήποτε να καταρρεύσουν και να θρηνήσεις θύματα ή από τα ασυντήρητα ηλεκτρικά δίκτυα να προκληθούν φωτιές και να χάσεις τον δασικό σου πλούτο.
       Οι συντηρήσεις, λοιπόν, των υποδομών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι αναγκαίες προκειμένου να παραμένουν ασφαλείς, ως προς τις χρήσεις τους, και λειτουργικές, ιδιαίτερα σε μια εποχή κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, οι δυνατότητες συντήρησης όλων αυτών των υποδομών είναι συχνά πεπερασμένες λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός των απαιτούμενων κονδυλίων, σε βάθος δεκαετίας, κάτι που επιδιώκεται με το παρόν Σ/Ν. Βλέπουμε, συνεπώς, να εμπεδώνεται μια διαφορετική κουλτούρα. Μια σύγχρονη αντίληψη υπευθυνότητας, συνέπειας και ασφάλειας. Το είδαμε κατ’ αρχάς με το νέο πληροφοριακό σύστημα για το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και το Μητρώο Γεφυρών και το βλέπουμε και σήμερα με το Μητρώο δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών. Γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θεμέλιος λίθος οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι μόνο η κατασκευή νέων έργων, αλλά και η φροντίδα των παλαιότερων, καθώς ένα έργο που δεν θα συντηρηθεί κατάλληλα θα απαιτήσει στο μέλλον πολλαπλάσια χρήματα για να επανέλθει στην αρχική του μορφή…"
       …."Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το ΠΔΕ γινόταν αμορτισέρ προκειμένου να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, από τότε που είχαμε τεχνητή υποεκτέλεση του προγράμματος, προκειμένου να διευρύνονται τα υπερπλεονάσματα. Σε όλα αυτά τα παιχνίδια, με τις διπλοεγγραφές, τα λογιστικά τερτίπια και το "παρκάρισμα" των χρηματοδοτικών πόρων, η παρούσα κυβέρνηση έθεσε τέρμα. Έθεσε τέρμα καθώς στρατηγική επιλογή της ήταν να μετατρέψει το ΠΔΕ σε βασικό εργαλείο ανάπτυξης. Πλέον το ΠΔΕ εκτελείται στο σύνολο του και σε ποσοστό 100%, με ζεστό χρήμα να πέφτει στην αγορά και με πραγματικούς πόρους να ενισχύουν την κοινωνία. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα από το 2019 και μετά επιτυγχάνει ιστορικές επιδόσεις στην ανάπτυξη, την αύξηση των επενδύσεων και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, κατατείνει το παρόν Σ/Ν , για την ορθή και διαφανή εκτέλεση του ΠΔΕ, το οποίο σας καλούμε να υπερψηφίσετε"….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages