Εργαστήριο Φωτογραφίας του Συλλόγου «Το Αλωνάκι» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Εργαστήριο Φωτογραφίας του Συλλόγου «Το Αλωνάκι»

Λίγα λόγια για τα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων του Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Συλλόγου «Το Αλωνάκι»

Το εργαστήρι φωτογραφίας του συλλόγου «Το Αλωνάκι» δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2024 με σκοπό την ενίσχυση του έργου του συλλόγου σε σχέση με την ανάδειξη και διαφύλαξη της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η θεματολογία που καλύπτεται στο έτος των αρχαρίων σχετίζεται με τη χρησιμότητα των λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής (ευρυγώνιος φακός, μεσαίος φακός, τηλεφακός, ταχύτητα φωτοφράκτη, διάφραγμα, ISO, φωτομέτρηση), με τα εργαλεία σύνθεσης της εικόνας (σημείο, γραμμές, σχήματα και φόρμες, ρυθμός, μοτίβο, υφή, προοπτική, κανόνες ισορροπίας, χρώμα, χρωματική θερμοκρασία φωτός), με δέκα φωτογραφικές εφαρμογές (φωτογραφία τοπίου, φωτογραφία φύσης, μακροφωτογραφία φύσης, ταξιδιωτική φωτογραφία, νυχτερινή λήψη, αστικό τοπίο, φωτογραφία δρόμου, φωτορεπορτάζ, πορτραίτο, περιβαλλοντικό πορτραίτο) και με λήψεις πορτραίτου (πλάγιος φωτισμός, Rembrandt, loop, butterfly και rimlighting) και stilllife με studioflash.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων πραγματοποιείται παράδοση του μαθήματος, αναφορά στο έργο ενός σημαντικού φωτογράφου και προβολή ενδεικτικών φωτογραφιών του ενώ στο τέλος γίνεται παρουσίαση φωτογραφιών των ίδιων των μελών. Πιο συγκεκριμένα κάθε μέλος του παρουσιάζει μέσω βιντεοπροβολέα τη δουλειά του, στην οποία γίνεται σχολιασμός από τον δάσκαλο του εργαστηρίου και συζήτηση, σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης, τη χρήση των λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής, τη σύνθεση και το νοηματικό περιεχόμενο.

Στις συναντήσεις του έτους των προχωρημένων τα μέλη παρουσιάζουν τις φωτογραφίες που τραβούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και γίνεται σχολιασμός από τον δάσκαλο του εργαστηρίου και συζήτηση, αλλά επιπλέον τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ή και περισσότερα ατομικά φωτογραφικά projects και να συμμετέχουν σε ομαδικά φωτογραφικά και κινηματογραφικά projects τα οποία σχετίζονται με την παραδοσιακή μουσική, τον ελληνικό χορό, την πολιτιστική κληρονομιά και εν γένει το λαϊκό πολιτισμό. Προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κινηματογραφικών λήψεων για συνεντεύξεις, αφιερώματα, ντοκιμαντέρ κ.λ.π., διδάσκονται βιντεολήψη με φωτογραφική μηχανή με τη χρήση gimbal, slider και τριπόδου, φωτισμό με φωτιστικές πηγές led και λήψη ήχου με μικρόφωνα.

Το εργαστήρι πραγματοποιεί έναν οκτάμηνο κύκλο επιμόρφωσης (Οκτώβριος – Μάιος), σε εβδομαδιαίες συναντήσεις οι οποίες γίνονται κάθε Πέμπτη (έτος αρχαρίων 7μμ – 9μμ και έτος προχωρημένων 5μμ – 7μμ). Για τη συμμετοχή δεν απαιτείται ιδιαίτερος φωτογραφικός εξοπλισμός.

Δάσκαλος στο εργαστήρι είναι ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Βασίλης Νίκας, με πολύχρονη εκπαιδευτική-διδακτική εμπειρία αλλά και δημιουργικό έργο, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Οι εγγραφές γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου (Βορείου Ηπείρου 55β Αλωνάκι, καθημερινά 18:30 έως 10:00). Πληροφορίες στα τηλ: 2221073668 / 6945553820.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages