Τοποθέτηση Γιώργου Σπύρου για το ΤΠΣ Χαλκίδας - Ληλάντιου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Τοποθέτηση Γιώργου Σπύρου για το ΤΠΣ Χαλκίδας - Ληλάντιου

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, από τους αναδόχους μελετητές του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Α’ φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ) για τις Δημοτικές Ενότητες Χαλκιδέων και Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων, που περιλάμβανε τις βασικές παραδοχές και τα εναλλακτικά σενάρια χωρικού σχεδιασμού.

Αρχικά επισημάναμε με αρνητικό πρόσημο την αντιστροφή της διαδικασίας του σχεδιασμού μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες η σχετική αρμοδιότητα αφαιρέθηκε από τους Δήμους και μεταβιβάστηκε στο κεντρικό κράτος. 

Επιβεβαιώθηκε και από τους μελετητές, ότι τυπικά το δημοτικό συμβούλιο δεν παρεμβάλλεται πλέον ούτε καν γνωμοδοτικά στην διαδικασία σχεδιασμού, γεγονός που συνιστά θεσμικό τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσει στο τόπο ανήκεστο αναπτυξιακή βλάβη. 

Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της μελέτης μπορούν να κάνουν οι δημότες, τα νομικά πρόσωπα αλλά και οι φορείς. Όμως η προθεσμία που χορηγήθηκε των πέντε ημερών, ειναι ασφυκτική και συνάντησε σοβαρό αντίλογο. 

Το παραπάνω κενό δημοκρατικής νομιμοποίησης του σχεδιασμού, μπορεί και πρέπει να θεραπευτεί, τουλάχιστον εν μέρει, με ανοικτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την πρόσκληση των συλλογικών φορέων και την κατάθεση συνολικής πρότασης για την οποία θα υπάρξει ισχυρή απαίτηση, ώστε να γίνει σεβαστή. 

Ζητάμε λοιπόν την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, στην μεγάλη αίθουσα της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, σε σύντομο χρόνο, για να γίνει ευρύτατη συζήτηση και σύνθεση απόψεων και προτάσεων. 

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που μας δόθηκε χθες, για υποβολή ερωτήσεων, λάβαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε σε δύο μόνο κεντρικά για εμάς ζητήματα, επιφυλασσόμενοι να καταθέσουμε και γραπτά τις προτάσεις μας για όλα τα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages