Προβολή των ταινιών του Βασίλη Νίκα «Το Κάδρο» και «Βόρεια Εύβοια· Κανένας Νεκρός (!)» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Προβολή των ταινιών του Βασίλη Νίκα «Το Κάδρο» και «Βόρεια Εύβοια· Κανένας Νεκρός (!)»

Αυτή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, διοργανώνει στο αίθριο πίσω από το Εργατικό Κέντρο την εκδήλωση «3 χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια». Στις 8μ.μ. θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο η ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους «Το Κάδρο» και το ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους «Βόρεια Εύβοια· Κανένας Νεκρός (!)». Νωρίτερα στις 6.30μ.μ., για τα παιδιά και όχι μόνο, θα δοθεί η παράσταση κουκλοθέατρου «Το καμένο δεντράκι».  

Το Κάδρο – Υπόθεση ταινίας

Ένας γέροντας επισκέπτεται το εγκαταλελειμμένο σπίτι όπου μεγάλωσε η μητέρα του, προσφυγοπούλα Μικρασιάτισσα. Η γυναίκα που την έσωσε από την κόλαση του διωγμού του 1922, την πήρε μαζί της στην Ελλάδα και τη μεγάλωσε σαν δικό της παιδί. Σήμερα στο μισογκρεμισμένο σπίτι όλα τα υλικά έχουν αρχίσει να γίνονται ένα με τη γη. Ο γέροντας νιώθει την ανάγκη να επαναφέρει, κατά μια έννοια, συμβολικά τη ζωή στο χώρο. Κρεμάει σ’ ένα καρφί ένα κάδρο με μια φωτογραφία της μητέρας του με τους γονείς της. Πρόκειται για μια ταινία προβολής στα χρόνια της γενοκτονίας και του μαρτυρικού διωγμού του ελληνικού πληθυσμού από τις προαιώνιες πατρογονικές του εστίες, που ξεκίνησε το 1908 και ολοκληρώθηκε με το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1912-22. Επαναφέρει στη μνήμη τον αγώνα που έδωσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα για να ξαναστήσουν και πάλι τη ζωή τους από το τίποτα.

Βόρεια Εύβοια· Κανένας Νεκρός (!) – Υπόθεση ταινίας 

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να αναδείξει το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, που έκανε στάχτη πάνω από 512.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων. Επίσης, προβάλει τους βαθύτερους λόγους και τους υπαίτιους αυτής της συμφοράς, αλλά και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που είχε στην άγρια ζωή, στην ψυχολογία των ανθρώπων, σε κτίσματα και στην οικονομία της περιοχής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages