Προβλήματα με την λειτουργία σχολικών μονάδων της ΠΣτΕ. Υποβιβασμοί και κατάργηση ολιγομελών τμημάτων. - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Προβλήματα με την λειτουργία σχολικών μονάδων της ΠΣτΕ. Υποβιβασμοί και κατάργηση ολιγομελών τμημάτων.

ΑΙΤΗΜΑ

Θέμα: Προβλήματα με την λειτουργία σχολικών μονάδων της ΠΣτΕ. Υποβιβασμοί και κατάργηση ολιγομελών τμημάτων.

 Προς 
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Φάνη Σπανό    
   
Λαμία, 27/09/2024
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για άλλη μια σχολική χρονιά, η εκπαιδευτική κοινότητα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το χτύπημα του πρώτου κιόλας κουδουνιού. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με υποβιβασμούς σχολείων πρωτοβάθμιας και συγχωνεύσεις-καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων ομάδων προσανατολισμού Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ, σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα σε περιοχές της δική σας αρμοδιότητάς  και βεβαίως της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας που ,εδώ και καιρό, αναμένει την πολυπόθητη ανασυγκρότησή της από τις τελευταίες πυρκαγιές και πλημμύρες, οι οποίες άφησαν ανοικτές πληγές, μέχρι και σήμερα που συζητούμε, σε σχολικά συγκροτήματα . 

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι σημερινά, έρχονται από το παρελθόν αλλά κάθε χρόνο γίνονται εντονότερα καθώς ενισχύονται από το μέγα πρόβλημα του δημογραφικού που πλήττει ιδιαίτερα την Περιφέρειά μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προσφάτως στο star forum. 

Οι περιοχές των οποίων οι σχολικές μονάδες έχουν υποστεί υποβιβασμό απειλούνται με ερήμωση καθώς ο κίνδυνος μετακινήσεων ολόκληρων οικογενειών προς άλλες πόλεις με καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τα παιδιά τους είναι ορατός. 
Η παράταξή μας έδρασε αστραπιαία στο πρόβλημα των υποβιβασμών και μη εγκρίσεων ολιγομελών τμημάτων καταθέτοντας μάλιστα πρόταση ψηφίσματος κατά των αποφάσεων του ΥΠΑΙΘΑ αλλά και στηρίζοντας τους αγώνες των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Αντίστοιχα ψηφίσματα έχουν εκδώσει και τα δημοτικά συμβούλια δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε αυτές τις αποφάσεις του ΥΠΑΙΘΑ.  

- Επειδή θεωρούμε ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να  ενισχύσει τα μικρά σχολεία ειδικά των ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών περιοχών όπως άλλωστε ορίζεται και στο άρθρο 101 του συντάγματος. 
- Επειδή εν έτει 2024 είναι απαράδεκτο να λειτουργούν τάξεις δημοτικού με συνδιδασκαλία παραβιάζοντας παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές  και ταυτόχρονα καταργώντας το δικαίωμα ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.
- Επειδή θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνο από την πλευρά της πολιτείας να χρησιμοποιήσει το δημογραφικό πρόβλημα ως ευκαιρία  για να εξοικονομήσει πόρους μειώνοντας τις δαπάνες για την παιδεία υποβιβάζοντας σχολεία της υπαίθρου.
- Επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό κι έχει απασχολήσει, εκτός από την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα, τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων, τα δημοτικά συμβούλια που εκδίδουν ομόφωνα ψηφίσματα, τις τοπικές κοινωνίες και τις Α/θμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες σας αποστέλλουν και αίτημα για ευρεία σύσκεψη με το θέμα αυτό (ΕΛΜΕ Ευβοίας, ΣΕΠΕ Χαλκίδας, ΣΕΠΕ Κύμης – Αλιβερίου).  

Προτείνουμε,

να συγκληθεί άμεσα  μονοθεματικό Περιφερειακό Συμβούλιο, με θέμα την συνδιαμόρφωση μιας οριστικής πρότασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς το ΥΠΑΙΘΑ για το πλαίσιο λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στην Περιφέρεια μας, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, τις Διευθύνσεις  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  εκπροσώπους των Δήμων που θίγονται από τις αποφάσεις του ΥΠΑΙΘΑ, εκπροσώπους των Α/θμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων εκπαίδευσης, εκπροσώπους των Συλλόγων Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων.

Για την περιφερειακή παράταξη
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ
ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ( επικεφαλής) 
Αγγελακόπουλος Απόστολος 
Αγγελόπουλος Γεώργιος 
Αλεξίου Ιωάννης
Γκλέτσου Ελευθερία 
Δρόσος Παρασκευάς 
Λάμπου Σπύρος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages