Βελτίωση μετακίνησης μαθητών από τα χωριά Βασιλικά, Ελληνικά και Αγριοβότανο προς Γυμνάσιο & τρεις Λυκειακές τάξεις Γουβών Ευβοίας «Γεώργιος Δροσίνης», στη Βόρεια Εύβοια - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Βελτίωση μετακίνησης μαθητών από τα χωριά Βασιλικά, Ελληνικά και Αγριοβότανο προς Γυμνάσιο & τρεις Λυκειακές τάξεις Γουβών Ευβοίας «Γεώργιος Δροσίνης», στη Βόρεια Εύβοια

Βελτίωση μεταφοράς και εξάλειψη επικινδυνότητας, κατά τη μετακίνηση μαθητών από τα χωριά Βασιλικά, Ελληνικά και Αγριοβότανο προς Γυμνάσιο & τρεις Λυκειακές τάξεις Γουβών Ευβοίας «Γεώργιος Δροσίνης», στη Βόρεια Εύβοια

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα

Με το παρόν επιθυμούμε να ενημερωθείτε για ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι κάτοικοι των χωριών Βασιλικά, Ελληνικά και Αγριοβότανο της Δ.Ε. Αρτεμισίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού. Ευελπιστούμε, μέσω των ενεργειών σας, να δώσετε ένα τέλος στην ταλαιπωρία και τους κινδύνους όπου εκτίθενται τα παιδιά μας, στην καθημερινή τους μετακίνηση προς τον τόπο μαθητείας τους, το Γυμνάσιο-Λύκειο Γουβών Ευβοίας «Γεώργιος Δροσίνης». Ένεκα της υφιστάμενης κατάστασης, είκοσι (20) μαθητές από τα Βασιλικά, δεκατρείς (13) από τα Ελληνικά και τέσσερις (4) από το Αγριοβότανο —σύνολο: 37 παιδιά—, αναγκάζονται καθημερινά να ξυπνούν από τα χαράματα (κυριολεκτικά) ώστε να μεταβούν στο σχολείο τους, επιστρέφοντας κατόπιν με αντίστοιχη υπερβολική καθυστέρηση και ταλαιπωρημένα στα σπίτια τους, κάτι που δυσκολεύει τη μαθητική τους ζωή και τα θέτει σε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Αναλυτικότερα:

Μέχρι σήμερα, το λεωφορείο των ΚΤΕΛ Ευβοίας που μισθώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προς μεταφορά των μαθητών στο υπόψη σχολείο δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνον γι’ αυτόν το σκοπό, αλλά εξυπηρετεί (ως κανονικό δρομολόγιο «της γραμμής») και πολίτες. Ως αποτέλεσμα, ένα παιδί στα Βασιλικά Ευβοίας πρέπει να ξυπνήσει τουλάχιστον από τις 6:00 π.μ., προκειμένου να προλάβει το κοινόχρηστο —και όχι σχολικό— λεωφορείο του, καθώς η πρώτη στάση αυτού στην παραλία Βασιλικών «Ψαροπούλι» γίνεται στις 6:40 το πρωί. Πέντε λεπτά αργότερα το λεωφορείο φτάνει στα Βασιλικά, συνεχίζοντας κατόπιν προς Ελληνικά-Αγριοβότανο. Ώρα άφιξης στις Γούβες, 7:30. Εκείνη περίπου την ώρα, όλα τα παιδιά κατεβαίνουν από το λεωφορείο στον κεντρικό δρόμο —όχι στην πόρτα του σχολείου τους, καθώς το όχημα δεν μπορεί να ελιχθεί εντός του χωριού— και, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, παίρνουν μόνα τους το δρόμο για τον προορισμό τους, όπου και φτάνουν μετά από δεκάλεπτο ποδαρόδρομο, μες το σκοτάδι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Περίπου μία ώρα μετά, χτυπάει το κουδούνι για την πρώτη τους μαθητική ώρα —με τα βλέφαρα, όπως αντιλαμβάνεστε, να είναι βαριά. Στη συνέχεια, εάν σχολάσουν έχοντας ολοκληρώσει επτάωρο πρόγραμμα (στις 2:10 μ.μ.), κάτι το οποίο ισχύει στα παιδιά του γυμνασίου δύο φ./εβδ., περιμένουν μισή ώρα μέχρι να περάσει πάλι το λεωφορείο της γραμμής για να τα παραλάβει, στις 2:45 μ.μ., από τον κεντρικό δρόμο —και όχι από την πόρτα του σχολείου, επαναλαμβάνουμε. Τις υπόλοιπες τρεις ημέρες είναι αναγκασμένα μετά το πέρας των μαθημάτων τους να περιμένουν επιπλέον της ώρας το λεωφορείο. Μετά τις ενδιάμεσες στάσεις, φτάνει στις τελευταίες του, στα Βασιλικά-Ψαροπούλι, στις 3:15 - 3:20. Τι μένει από την ημέρα, για να ξεκουραστεί, να χαρεί ή να διαβάσει το παιδί, πριν πάει νωρίς για ύπνο ώστε να ξυπνήσει πάλι την επομένη, σε έναν ατέρμονο κύκλο κούρασης και ταλαιπωρίας; Πως βοηθάμε αυτά τα παιδιά να είναι «καλοί μαθητές», ώστε να διεκδικήσουν ισότιμα με τα παιδιά των πόλεων ένα καλύτερο αύριο; Αυτή είναι μέσες άκρες η κατάσταση. 
Το δε χειρότερο όλων ως τώρα δεν εκτέθηκε: ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μαθητές από την ασυνόδευτη μεταφορά τους! Στο λεωφορείο τα παιδιά είναι μόνα τους, ενώ δίπλα τους μπορεί να κάθεται ο καθένας, ό,τι και αν έχει στο κεφάλι του, χωρίς έλεγχο. Κατεβαίνουν στο δρόμο, όχι στην πόρτα του σχολείου και από το δρόμο πάλι τα παραλαμβάνει το λεωφορείο. Μιλάμε για ανήλικα παιδιά! Αν συμβεί κάτι κακό, στη διαδρομή από την πόρτα του σχολείου ως τα σπίτια μας, ποιος φέρει την ευθύνη; Πως διασφαλίζεται η σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα; Ως σήμερα δεν έχει συμβεί κάποια δυσάρεστη κατάσταση. Όπως λέγεται όμως, πολλές φορές θα πάει η στάμνα στη βρύση, μία θα σπάσει. Γι’ αυτό και πρώτη ευθύνη της πολιτείας είναι η ασφάλεια των μελών της. Με όποιο τρόπο και με όποιο κόστος. Κατόπιν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Ως εκ τούτων, αιτούμαστε:
Διαχωρισμό-εξαίρεση της σχολικής μεταφοράς από την αντίστοιχη κοινόχρηστη γραμμή του ΚΤΕΛ, για την περίπτωση των μαθητών όπου κατοικούν στα χωριά Βασιλικά, Ελληνικά και Αγριοβότανο Βορείου Ευβοίας. Στη θέση του, επιθυμούμε-προτείνουμε λεωφορείο (ιδανικά δύο μικρότερων, 20 θέσεων το καθένα, ώστε να μπορούν να ελιχθούν εντός του χωριού Γούβες), μισθωμένο από πλευράς Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο για μεταφορά μαθητών προς και από το Γυμνάσιο-Λύκειο Γουβών, το οποίο να τα αφήνει στην πόρτα του σχολείου την ώρα όπου χτυπάει το κουδούνι εισόδου και να τα παραλαμβάνει επίσης από εκεί, ακριβώς την ώρα όπου έχουν ολοκληρώσει, τόσο το Γυμνάσιο όπως και το Λύκειο, τα μάθηματά τους, όποια και αν είναι αυτή, ακόμη και έκτακτη. Εντός του λεωφορείου να μην υπάρχει κανείς πολίτης εκτός του οδηγού. Το πώς θα εξυπηρετούνται οι λοιπές συγκοινωνιακές ανάγκες της Βορείου Ευβοίας είναι ζήτημα που δεν μας αφορά.

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο για τα παιδιά μας, από το να μεταφέρονται γρήγορα και με ασφάλεια στον προορισμό τους, ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία και τους κινδύνους στην καθημερινότητά τους.

Εν αναμονή των νομίμων και ευεργετικών ενεργειών σας,
διατελούμε μετά τιμής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages