Θαν. Ζεμπίλης στη Βουλή: Με το παρόν Σ/Ν καταργείται μόνιμα ο φόρος στο πετρέλαιο των αγροτών και το Τέλος Χαρτοσήμου σε 600 συναλλαγές! - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θαν. Ζεμπίλης στη Βουλή: Με το παρόν Σ/Ν καταργείται μόνιμα ο φόρος στο πετρέλαιο των αγροτών και το Τέλος Χαρτοσήμου σε 600 συναλλαγές!

Θαν. Ζεμπίλης στη Βουλή: Με το παρόν Σ/Ν καταργείται μόνιμα ο φόρος στο πετρέλαιο των αγροτών και το Τέλος Χαρτοσήμου σε 600 συναλλαγές!
 
Συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών: "Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις". Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θανάσης Ζεμπίλης μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
      "Είναι σημαντικό ότι με το παρόν Σ/Ν καταργούνται οριστικά περισσότερες από 600 περιπτώσεις επιβολής του Τέλους Χαρτοσήμου, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στις τσέπες των πολιτών και τα ταμεία των επιχειρήσεων.
 
       Πιο αναλυτικά, καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων και άλλα.
Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.). 
Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο επί Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, υπέρ Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων, υπέρ Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κλπ
          Διαπιστώνουμε, συνεπώς, ότι και με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση συνεχίζει την διακηρυγμένη πολιτική της για τη μείωση των φόρων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. 
Εν κατακλείδι, πρόκειται για την καθιέρωση ενός σαφούς και ενιαίου φόρου επί των συναλλαγών, χωρίς νομικές αβεβαιότητες, ο οποίος μπορεί να υπολογίζεται με σαφήνεια, να δηλώνεται και να αποδίδεται εύκολα και ψηφιακά, με άμεσο στόχο τη βέλτιστη και δημοσιονομικά αποδοτική είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Επιπρόσθετα, με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ο μηχανισμός του οποίου αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας, δρομολογείται μία ακόμα μεταρρύθμιση στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς γλιτώνει τους φορολογούμενους από περιττή ταλαιπωρία. Πλέον, και το τέλος αυτό προστίθεται στις ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, ενισχύοντας το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας.
 
         Τέλος, στο τρίτο μέρος του παρόντος διαλαμβάνονται πολύ σημαντικές ρυθμίσεις για το εισόδημα των πολιτών. Κατ΄αρχάς ικανοποιείται ένα από τα βασικά θεσμικά αιτήματα των αγροτών, που είναι η καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Έτσι, με το παρόν Σ/Ν καθιερώνεται από το 2025 ο μηδενικός συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Βλέπουμε, συνεπώς, ότι η ισχυρή ελληνική οικονομία, που παράγει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, μας δίνει τη δυνατότητα αυτή, για την στήριξη τόσο του πρωτογενούς τομέα, όσο και άλλων παραγωγικών τομέων. Επίσης, με ρύθμιση του Σ/Ν προστίθεται στην δέσμη των γενναίων μέτρων στήριξης των πληγέντων συνανθρώπων μας και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των περιοχών που έχουν πληγεί ολικώς από πλημμύρες. Ακόμα, με προτεινόμενη διάταξη διευκολύνονται οι φορολογούμενοι για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση, με την άρση προσκομμάτων υπαγωγής στη πάγια ρύθμιση του Ν 4.152/2013".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages