Λαμπρός Εορτασμός της 55ης Επετείου των Εγκαινίων του Προσκυνηματικού Ι Ναού Οσ. Ιωάννου Ρώσσου στο Προκόπιο Ευβοίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Λαμπρός Εορτασμός της 55ης Επετείου των Εγκαινίων του Προσκυνηματικού Ι Ναού Οσ. Ιωάννου Ρώσσου στο Προκόπιο Ευβοίας

Λαμπρός Εορτασμός της 55ης Επετείου των Εγκαινίων του Προσκυνηματικού Ι Ναού Οσ. Ιωάννου Ρώσσου στο Προκόπιο Ευβοίας 

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Τούσης, Θωμάς Χαντζής.

Κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί, στο Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπιο Ευβοίας, εορτάσθηκε η 55η επέτειος των Εγκαινίων του Προσκυνηματικού Ι. Ναού του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, εφέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πρωτοφανώς πληθωρική συμμετοχή πιστών προσκυνητών, λόγω της συμπληρώσεως εκατόν ετών παρουσίας του ιερού και αφθάρτου λειψάνου του Οσίου Ιωάννου στην Εύβοια και την Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος.

Στην πανήγυρη της αναμνήσεως των εγκαινίων συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος και ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Κατά τον αναστάσιμο Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφέροντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, για την πρόσκλησή του να συμμετάσχει στον εορτασμό της αναμνήσεως των εγκαινίων αυτού του πανορθοδόξου Ι. Προσκυνήματος, στο οποίο ο Όσιος Ιωάννης βρίσκεται και δίνει το «παρών» διά των θαυμάτων του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος εξήγησε, επίσης, ότι πολλές φορές εγγίζουμε τα ι. λείψανα και μένουμε ενεοί, με ιερό δέος μπροστά στα δοχεία της θείας χάριτος, η Οποία είχε γεμίσει την ψυχοσωματική ύπαρξη του Οσίου, όταν εκείνος, ακόμη εν ζωή, καλλιεργούσε τον εαυτό του με πίστη, προσευχή, ασκήσεις και ταπείνωση, ώστε τον πλημμύρισε το Άγιο Πνεύμα.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Σταγών ευχήθηκε στους προσκυνητές, ο Θεός, διά πρεσβειών του Οσίου Ιωάννου, να τους πλημμυρίζει με τη χάρη Του και, κατά την καρδίαν τους, να τους προσφέρει πάσαν ευλογίαν.

Κατά τη νύκτα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ετελέσθη ιερά αγρυπνία, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος.

Στον Όρθρο της Κυριακής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ενώ στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναλύοντας ερμηνευτικά την Ακολουθία των Εγκαινίων ενός Ναού, ανέπτυξε και την σημασία της ανθρώπινης ανακαίνισης, διά της συμμετοχής του ανθρώπου στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας.

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε τους προσελθόντες αγίους Αρχιερείς και συνεχάρη όσους εργάσθηκαν για την άρτια διοργάνωση των λατρευτικών εκδηλώσεων, που αναμεταδόθηκαν απ’ ευθείας από την ΕΡΤ, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, τίμησε με το χρυσό Σταυρό του Ι. Προσκυνήματος τον Πρωτοψάλτη κ. Θεοδόσιο Στεργιόπουλο, για την 35ετή εύφημη διακονία του στο ιερό αναλόγιο του Προσκυνηματικού Ι. Ναού.

Η απονομή της τιμητικής διακρίσεως αυτής, ήταν απόφαση του Δ.Σ. του Ι. Προσκυνήματος, στο οποίο προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος και αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του μουσικολογιωτάτου κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου, ως Πρωτοψάλτου του Ιερού Προσκυνήματος, διδασκάλου και θεράποντος της Βυζαντινής Μουσικής και υποδειγματικού υπουργού του ιερού αναλογίου.

Μετά το «Δι’ ευχών», πραγματοποιήθηκε, με κάθε Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη η λιτάνευση του ιερού και αφθάρτου σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χριστιανών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον ξενώνα του Ι. Προσκυνήματος, πραγματοποιήθηκε η σύναξη των Κατηχητών και Κατηχητριών της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος επ’ ευκαιρία της ενάρξεως της νέας κατηχητικής χρονιάς, όπως ορίζεται στην υπ’ αρίθμ. 3089 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μαζί με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο υποδέχθηκαν τους Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες, ενώ υπήρξε και διαδικτυακή σύνδεση επικοινωνίας με τους Ιερείς και τους Κατηχητές των Ενοριών των Βορείων Σποράδων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, στην ομιλία του όρισε τον άξονα δράσεως των ενοριακών νεανικών συντροφιών, μέσα στις οποίες πρέπει να πρυτανεύει το πνεύμα της αποστολής της Εκκλησίας, δηλαδή του ευαγγελισμού κάθε ανθρώπου και να μη λείπει από κανέναν η έγνοια του καταρτισμού των μελών της Εκκλησίας από την τρυφερή παιδική ηλικία.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των Κατηχητών και του Ποιμενάρχου τους, ο οποίος στο τέλος ευχήθηκε πατρικά σε όλους για την ευόδωση της αποστολής τους και κατόπιν παρετέθη σε όλους κέρασμα.

Το βράδυ της Κυριακής, στο παρακείμενο στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της 3D Animation ταινίας μικρού μήκους «Ιχνηλατώντας τα βήματα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου» και η επίδοση του εξοπλισμού προβολής της στο Μουσείο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία υλοποίησε αυτή την παραγωγή τιμώντας την εκατονταετηρίδα παρουσίας του Οσίου Ιωάννου στην Εύβοια.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Φανης Σπανός-Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας, ο κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας και η κ. Αναστασία Μάνου-παραγωγός της ταινίας τρισδιάστατης σχεδιοκίνησης.

Κατά την πρώτη προβολή της τρισδιάστατης ταινίας, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν με πρωτότυπο τρόπο στο χρόνο και την ιστορία και περιηγήθηκαν στους τόπους που ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος έζησε και αναβίωσαν οι ιστορίες που συνοδεύουν τη έλευση και εκατόχρονη παρουσία του ιερού του λειψάνου στην Εύβοια. Η ίδια προβολή θα πραγματοποιείται για όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, στον πρώτο όροφό του κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του.

Μετά την προβολή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εμπνευστές και δημιουργούς αυτού του ποιοτικού έργου τρισδιάστατης παρουσίασης του βίου του Οσίου Ιωάννου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την χρηματοδότηση και προσφορά της προς το Μουσείο, το οποίο γίνεται πόλος έλξης ολοένα και περισσοτέρων επισκεπτών.

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Περισσότερες Φωτογραφίες ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages