11η γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στην Χαλκίδα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

11η γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στην Χαλκίδα

11η γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στην Χαλκίδα

Παραγωγοί οικολογικών προϊόντων, χειροτέχνες, οικοτέχνες, συλλογικότητες, ενεργοί πολίτες συναντιούνται για μία ακόμη χρονιά στην Χαλκίδα στο πλαίσιο της πανευβοϊκής Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

Πρόκειται για την 11η διοργάνωση δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με παραγωγούς βιολογικών προϊόντων και να συζητήσει μαζί τους την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής χωρίς χημικά φάρμακα-λιπάσματα, με σεβασμό στη φύση και σταθερό προσανατολισμό στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα προϊόντα που εκτίθενται στην γιορτή είναι φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι, χωρίς χημικά, τροποποιημένους σπόρους στις καλλιέργειες, χημικά χρώματα, πετρελαιοπαράγωγα, βαρέα μέταλλα στις χειροτεχνίες. Με όσο το δυνατόν ελάχιστο πράσινο αποτύπωμα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στη γιορτή συμμετέχουν όσοι/όσες παράγουν οι ίδιες τα προϊόντα τους, ενώ αποκλείονται οι έμποροι-μεταπωλητές, ώστε «να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε την εμπιστοσύνη και την άμεση επαφή μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, αμφισβητώντας το κυρίαρχο μοντέλο των κερδοσκόπων που αυξάνει την τιμή στην διαδρομή από το χωράφι στο ράφι, σε βάρος των μικροπαραγωγών και των αναγκών της κοινωνίας».

Η γιορτή με ελεύθερη είσοδο πραγματοποιείται στο Πάρκο του Λαού από το απόγευμα της Παρασκευής, 27 έως και την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024 και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια, σεμινάρια και συζητήσεις για επίκαιρα οικολογικά ζητήματα που απασχολούν την Εύβοια (επέλαση των κερδοσκόπων της ενέργειας σε βουνά, κάμπους, θάλασσες, εξελίξεις στην βόρεια Εύβοια, ιχθυοκαλλιέργειες στον νότιο και τον βόρειο Ευβοϊκό, κλιματική κρίση και διατροφή, προστασία/ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας).

Τσίπουρο, βιολογικό μέλι, βάμματα, σαπούνια, κοσμήματα, ξύλινες δημιουργίες, βότανα, καλλυντικά, κεραλοιφές, όσπρια, κηπευτικά και άλλα προϊόντα,  φτιαγμένα με κόπο και μεράκι, περιμένουν τους επισκέπτες της γιορτής η οποία λειτουργεί με αυτοοργάνωση, από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, χωρίς μεσάζοντες και χορηγούς. Θα λειτουργήσει κυλικείο με γεύσεις φτιαγμένες από προϊόντα των παραγωγών, ενώ πλούσιο είναι το μουσικό πρόγραμμα των τριών ημερών με συμμετοχή των παρακάτω σχημάτων: Frayed Temper, ΚαταΦαντασίαν, Πυροφάνια, Γιώργος και Εύα band, Κουροσίβο, Jammaroots, Κλωστή Λαλιά.

Πολλές και ποικίλες είναι, φέτος, οι δραστηριότητες για παιδιά (κουκλοθέατρο, καραγκιόζης, τσίρκο, χορός, τραγούδι, κεραμική, γιόγκα). Συμμετέχουν: Ομάδα Παραμυθοκαμώματα (Βιργινία Κοκκίνου, Ειρήνη Νικολακοπούλου), Blake (παράσταση τσίρκου), Μαρία Γουβέλη, Θεοδώρα Ακριώτου, Άννα Παπαδήμα, Αργυρώ Μαγκοπούλου, Νίκος Αγγέλου, θεατρική ομάδα Bee Theatre, Θέατρο Σκιών Κωνσταντίνου Ντούμπα, θίασοι ΜΑΝΙΒΕΛΑ & ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ (κουκλοθέατρο), Γιούλια Βολομπούγιεβα, AKANTHOS CERAMIC ART STUDIO, θεατρική ομάδα Σαλουπέτα (Ευρυδίκη Σαμαρά, Τζίνα Καρδιόλακα).

«Οι ημέρες της γιορτής είναι ένα μικρό κομμάτι από τον κόσμο που ονειρευόμαστε - φτιάχνουν μια ‘κοινότητα’ όπου συνυπάρχουν ο κόπος και ο μόχθος των παραγωγών με τον σεβασμό απέναντι στην φύση και τα οικοσυστήματα. Υπερασπιζόμαστε τα φυσικά κοινά αγαθά, τα δάση, το νερό, τον σπόρο, την γη, τις ακτές, τους δημόσιους χώρους, τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με δικαιοσύνη και αλληλοσεβασμό. Αναζητούμε και προτείνουμε δημοκρατικές λύσεις για ένα βιώσιμο οικοσύστημα, έναν υγιή τρόπο ζωής. Ελάτε να συζητήσουμε ελεύθερα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις προοπτικές διεξόδου από ένα σύστημα που επιδιώκει να μετατρέψει την αβεβαιότητα σε μόνιμη πηγή φόβου για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες.  Ελάτε να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις, τα σεμινάρια, να παρακολουθήσετε τις συναυλίες και τις ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους. Συνυπάρχουμε με την φύση, φτιάχνουμε στιγμές από το κοινό μας μέλλον!», σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Παρασκευή 22/9: 17:00 -24:00, Σάββατο 23/9: 10:00-24:00, Κυριακή 24/9: 10:00-14:00, 17:00-22:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: oikogiortievias@gmail.com, ΤΗΛ: 6945166572, 6974094948, Fb: Οικογιορτή Εύβοιας, ιστοσελίδα: https://oikogiortievias.blogspot.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗΣ 2024

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/09

17.00 -18.00 Α: Τα βότανα του φθινοπώρου και πώς αυτά μας θωρακίζουν για το χειμώνα - Ελευθερία Πασχαλίδου, Μαρία Σκαρλή “Βάλσαμο”

18.00 - 19.00 Α: Παρασκευή παραδοσιακού ζυμωτού ψωμιού - Μίνα Χαλεπά “Σύλλογος Το Αλωνάκι”

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/09

11:00 - 12:00 A: Εργαστήριο κατασκευής κερομάντηλων. Ένας πρωτοποριακός τρόπος συσκευασίας των τροφίμων-Γαρυφαλλιά Γανωτοπούλου, EvaNature

12:00 - 13:00 Γ: Κατασκευή πορτοφολιών & τσαντών από ανακυκλώσιμα υφάσματα - Γαρυφαλλιά Γιαννάκη, Αλεξάνδρα Βαρελοπούλου

13.00 - 14.00 Γ: Εργαστήριο κατασκευής με μαλλί και παρουσίαση της τεχνικής Φελτ - Ελένη Γκιτσάλη

14.00 - 15.00 Γ: Αξιοποίηση παραπροϊόντων ξύλου - Γιώργος Οικονομόπουλος, Father's Hive 

16:00 - 17:00 Α: Καλλιέργεια πολυχρηστικής κάνναβης - Αναστασία Δούδαλη, Βαγγέλης Ματράκας, “KANNEVIA”

17:00 - 18:00 Β: Εργαστήριο παρασκευής χαρουπομερέντας. Η ιστορία του χαρουπιού - Κατερίνα Κουνή

18.00-19.00 Β: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ (ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ): Mushrooms mycelium as model for a collaborative community από τον Sofiane Gueddana

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/09

17:00-18:00 Α: Μακροβιοτική Εκπαίδευση: Διατροφή και συναισθηματική ευεξία.

Ο ρόλος του μικροβιώματος - Σταύρος Καραγιλάνης, σεφ μακροβιοτικής διατροφής (oneproject.gr)

17.00-18.00 Β: Φαρμακευτική κάνναβη - Ανδρέας Σεμπέπος “ΚΡΙΝΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ”

17:00-18:00 Γ: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Μια δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους όπου θα γνωρίσετε πώς να δημιουργείτε μαγικές ιστορίες με χρώμα, άρωμα και ήχο. Νίκος Αγγέλου - εκπαιδευτικός, συγγραφέας BEE THEATRE.

ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/09

19.00 - 20.00 A: ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ-Ηλίας Καραμπάς, πρόεδρος του Συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ

ΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ - Μάριος Κολόμβος, Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ

20:00-21:00 Α: Αρχαιολογικός χώρος Αυλίδας, ένα παράδειγμα αντιμετώπισης αρχαιολογικού και μετα - βιομηχανικού τοπίου προς αποφυγή - Μαίρη Μουρσελλά, αρχιτεκτόνισσα μηχανικός  Msc, Βασίλης Ντόβρος, αρχιτέκτων μηχανικός Msc, μέλη της Ομάδας «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Διατήρηση και Επανάχρηση του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας, για την Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας»

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/09

19:00-19.45 Α: ΕΥΒΟΪΚΟΣ SOS: 22.000 στρέμματα με ιχθυοκαλλιέργειες προ των πυλών του Ευβοϊκού - Αποστόλης Σέληνας (Ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη), Ηλίας Καραμπάς (Σύλλογος Σιδερίτης)

19.45 - A: Η Εύβοια και τα Σχέδια για την "Ανάπτυξή" της.

-"Βόρεια Εύβοια: τρία χρόνια μετά τις πυρκαγιές"- Νέλλη Ψαρρού, μέλος της ομάδας Φωνή του Δάσους

-"ΑΠΕ στην Εύβοια και καταστροφικές συνέπειες"- Δίκτυο για την Προστασία της Ευβοϊκής Γης.

- Επιπτώσεις της ανάπτυξης αιολικών σταθμών στην επισκεψιμότητα των περιοχών NATURA 2000 - Χρήστος Ραυτόπουλος, Συλλόγος Σιδερίτης
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/09

18.00 Β: Παραγωγή - Κλίμα και “Κλιματική Συναλλαγή”. Στάθης Μηλιώτης (ASΚADA FARM) - Στέλιος Παππάς (Ροή Μέλιτος).

19:00-20.00 Α: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Τηλέμαχου Μάνου "Natural Life - Natural Building". Ακολουθεί συζήτηση για το νομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες της φυσικής δόμησης - Αντώνης Κουτσούμπας “ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ”.
 
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/09

18.30 - 19.30 Γ: Διαδραστική παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική. Η ομάδα Παραμυθοκαμώματα μας φέρνει την παράσταση “Η Ζουρίδα που Ήθελε να Αλλάξει τον Κόσμο”. Βιργινία Κοκκίνου, Ειρήνη Νικολακοπούλου.

19.30 - 20.00: Παράσταση τσίρκου με ζογκλερικά με φωτιές, κορύνες, μαχαίρια και ξυλοπόδαρα από τον φανταστικό Blake.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/09

15:00-16:00 Γ: Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά για τις πλημμύρες της Εύβοιας και προστασία του περιβάλλοντος. Μαρία Γουβέλη, εικαστικός & εκπαιδευτικός

16.00 - 17.00 Γ: Η εικαστικός Θεοδώρα Ακριώτου διοργανώνει εργαστήριο ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους με φυτικά χρώματα! 

17.00 - 18.00 Γ: Εργαστήριο χορευτικής κίνησης με την καθηγήτρια χορού Άννα Παπαδήμα και εργαστήρι κινητικού αυτοσχεδιασμού για μικρούς και μεγάλους με την καθηγήτρια χορού Αργυρώ Μαγκοπούλου.

18.00 - 19.00 Γ: Η θεατρική ομάδα Bee Theatre μας ταξιδεύει στην Δυτική Αφρική με την παρασταση “Η Μάσκα του Μάμαντου”. Μία συναρπαστική ιστορία περιπέτειας μέσα από αφήγηση, μουσική και χορό. Νίκος Αγγέλου, Στεφανία Αγγέλου, Αργυρώ Μαγκοπούλου

19.00 - 20.00 : Το Θέατρο Σκιών του Κωνσταντίνου Ντούμπα παρουσιάζει την παράσταση “Ο Καραγκιόζης Οικολόγος!”. Μία ξεκαρδιστική παράσταση με τον αγαπημένο μας ήρωα να θίγει το θέμα της μόλυνσης των θαλασσών.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/09

12.00 - 13.00: Κουκλοθέατρο. Οι θίασοι ΜΑΝΙΒΕΛΑ & ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ παρουσιάζουν την παράσταση “CIRCULUS”. Μία…τροχήλατη απολαυστική παράσταση με έξι κούκλες σε ρόλο καλλιτεχνών τσίρκου. Ένα τρίκυκλο ποδήλατο που μετατρέπεται σε κουκλοθεατρική σκηνή για να φιλοξενησει το “CIRCULUS” και τους μοναδικούς καλλιτέχνες.

13.00 - 14.00 Γ: Γιόγκα για όλη την οικογένεια με την Γιούλια Βολομπούγιεβα. Ελάτε να μάθετε πώς βρυχάται το λιοντάρι, πώς τεντώνεται η γάτα, πώς να στέκεστε σταθερά όπως το βουνό, πώς να φτιάχνετε μία τεράστια πίτσα!

16.00 - 17.00 Γ: Εργαστήριο κεραμικής από την AKANTHOS CERAMIC ART STUDIO. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με τις δυνατότητες του πηλού πάνω στον τροχό!

18.00 - 19.00 Γ: Μουσικοθεατρική παράσταση. Η θεατρική ομάδα Σαλουπέτα μας φέρνουν την παράσταση “Το Γιγάντιο Ραπάνι”. Συντελεστές: Ευρυδίκη Σαμαρά, Τζίνα Καρδιόλακα.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/09, 21:00

-FRAYED TEMPER. Φασαριόζικες κιθάρες σε μονοπάτια ροκ και πανκ. Τόνια Κίσσα (φωνή,κιθάρα, μπαγλαμάς), Μυρτώ Μαργαρίτη-Μάνεση (ντραμς, κιθάρα), Φίλιππος Χαριτίδης (μπάσο,φωνή), Παράσχος Βάρης (κιθάρα,φωνή)

-ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ. Ελληνικό ροκ και έντεχνο. Μάριος Γεωργουσόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), π. Ιωάννης Μάνος (φωνή, πνευστά), Μιχάλης Κατσικούλης (ηλεκτρικό μπάσο), Tόνια Κίσσα (έγχορδα), Σπύρος Καραβάς (τύμπανα).

-ΠΥΡΟΦΑΝΙΑ. Παραδοσιακοί σκοποί και τραγούδια, από στεριά και θάλασσα. Ελλήνα Χριστοδουλάρη (ούτι και φωνή), Άγγελος Φωτόπουλος (λαούτο και φωνή), Λάζαρος Σαββίδης (κρουστά).

 ΣΑΒΒΑΤΟ 28/09

12:00 WEB RADIO ALONAKI. Σύγχρονη παραδοσιακή μουσική από τον DJ Γιώργο Σπυρόπουλο

21:00

-ΓΙΩΡΓΟΣ & ΕΥΑ BAND.“Να γίνουν οι σιωπές τραγούδι”. Μαζί τους οι Παναγιώτης και Λουκάς Τζάνης.

-ΚΟΥΡΟ ΣΙΒΟ. «Μπέλ Έποκ στην Αχαρνών» και άλλες ροκ διαδρομές. Αλέξανδρος Δεμερτζής (φωνή), Δημήτρης Bagoudo Παπουτσάκης (μπάσο), Αντώνης Φαλλιέρας (κιθάρα) Νίκος Παναγιώτου (ντραμς).

-JAMMAROOTS ACOUSTIC SESSION LIVE. H Jammaroots τραγουδάει με την κιθάρα της προσωπικό υλικό και αγαπημένες διασκευές. Reggae & dub αισθητική με soul διάθεση και μουσικοί αυτοσχεδιασμοί.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/09 21:00

ΚΛΩΣΤΗ ΛΑΛΙΑ. Τραγούδια για τη γη και την αγάπη. Με όργανα τις φωνές τους οι “Κλωστή Λαλιά” θα πουν τραγούδια της τάβλας και παραλογές από την προφορική παράδοση της Ηπείρου και του κόσμου.

-Στη γιορτή φιλοξενούνται χειροποίητες δημιουργίες από κρατούμενους νέους των φυλακών Αυλώνα με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση.

-Την Κυριακή, 29/9 στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των παραγωγών και χειροτεχνών της οικογιορτής.

*Ο χώρος Α είναι πίσω από το κυλικείο, ο χώρος Β είναι πίσω από τους πάγκους και αντιστοιχούν στα σεμινάρια, τα εργαστήρια και τις ομιλίες, ενώ στον χώρο Γ οργανώνονται οι δραστηριότητες για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages