Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου Σχετικά με τις Ελλείψεις σε Πυροσβεστικό Προσωπικό και Εξοπλισμό στα Νησιά - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου Σχετικά με τις Ελλείψεις σε Πυροσβεστικό Προσωπικό και Εξοπλισμό στα Νησιά

Ο Βουλευτής Εύβοιας και Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, με Ερώτηση που καταθέτει στη Βουλή και συνυπογράφουν 22 Βουλευτές, αναδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικό προσωπικό και εξοπλισμό που καταγράφονται σε πολλά μικρά νησιά της χώρας μας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 

Θέμα: «Αθωράκιστα τα ελληνικά νησιά απέναντι στις πυρκαγιές, με μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικό προσωπικό και εξοπλισμό»  

Ολοένα συχνότερες και καταστροφικότερες είναι οι πυρκαγιές που καταγράφονται σε μικρά νησιά της χώρας κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, για τον Ιούνιο, την  πυρκαγιά στην Ύδρα (και για την οποία έχουμε καταθέσει Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), την μεγάλη  πυρκαγιά  στην περιοχή Λιβάδι της Σερίφου με το πύρινο μέτωπο των περίπου 15 χιλιομέτρων που έσβησε στη θάλασσα αφού προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, αλλά και την πυρκαγιά στην Άνδρο που απείλησε τις κατοικημένες περιοχές Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά. Ομοίως για τον Ιούλιο, έχουμε ήδη καταγράψει την πυρκαγιά στην Κέα που προκάλεσε ζημιές σε οικίες στον οικισμό Λυγιά, καθώς και την  πυρκαγιά στη Σύρο που απείλησε τον οικισμό Χρούσα.     

Μολονότι οι πυρκαγιές αυτές, κατά κανόνα, δεν είναι δασικές, αλλά αφορούν σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, δεν παύουν να είναι επικίνδυνες για τους κατοίκους και καταστροφικές για το περιβάλλον. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσφατο δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», τα περισσότερα νησιά της χώρας μας, και ιδίως τα μικρότερα από αυτά, δεν διαθέτουν παρά στοιχειώδη μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφού η υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε αυτά είναι δεδομένη, ενώ συχνά δεν υφίσταται καν Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.  

Το πλέον χαρακτηριστικό φετινό παράδειγμα είναι η φωτιά στη Σέριφο, στα τέλη Ιουνίου, που έκαψε σπίτια, αποθήκες, εκκλησίες, ενώ προκάλεσε και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού. Οι δύο πυροσβέστες και η εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας του Δήμου δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν έγκαιρα το πύρινο μέτωπο, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος του νησιού να δηλώνει ότι χωρίς το απαραίτητο πυροσβεστικό προσωπικό χάνεται η έννοια της «άμεσης επέμβασης» στα νησιά.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δραματική είναι η πλήρης απουσία προσωπικού και στην Αστυπάλαια, αφού δεν υφίσταται καν οργανική θέση για πυροσβεστικό κλιμάκιο, και η πυροσβεστική κάλυψη γίνεται μόνο από τον τοπικό Σύνδεσμο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα χρειαστούν αρκετές ώρες για την άφιξη πυροσβεστών, και μάλιστα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση.  Αντίστοιχα αγνοήθηκαν και τα αιτήματα του Δημάρχου Άνδρου για ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης του νησιού, καθώς και του Δημάρχου Σκιάθου για βάρδια εναέριου μέσου στο αεροδρόμιο του νησιού κατά τις μέρες που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Συνεπώς:   

Επειδή οι πυρκαγιές στα νησιά λαμβάνουν χώρα όλο και συχνότερα και με όλο και πιο καταστροφικά αποτελέσματα για τις περιουσίες των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον,   

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των νησιών με το απαραίτητο πυροσβεστικό προσωπικό και εξοπλισμό;  

2. Θα προχωρήσει στην αναθεώρηση και την επικαιροποίηση του Οργανογράμματος του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να ληφθούν υπόψιν οι αυξημένες ανάγκες των νησιών; 

 Οι Ερωτώντες και Ερωτώσες Βουλευτές/-τριες

Κεδίκογλου Συμεών  

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσης  

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages