Θ. Ζεμπίλης: Τα πορίσματα εκτίμησης του ΕΛΓΑ θα αποσταλούν μέχρι τον Σεπτέμβριο - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης: Τα πορίσματα εκτίμησης του ΕΛΓΑ θα αποσταλούν μέχρι τον Σεπτέμβριο

Θ. Ζεμπίλης: Τα πορίσματα εκτίμησης του ΕΛΓΑ για την ολοσχερή εξόφληση των πυρόπληκτων αγροτών της Βόρειας Εύβοιας θα αποσταλούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.   
                                                                                                    
Εκδόθηκε η αναμενόμενη κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Β΄4285), για τον καθορισμό της διαδικασίας για την τελική επιχορήγηση των αγροτών,  που ήταν απαραίτητη για την εξόφληση των πυρόπληκτων αγροτών της Βόρειας Εύβοιας. Με την ΚΥΑ οριστικοποιείται η τιμή ενίσχυσης, βάση της οποίας οι πληγέντες αγρότες έλαβαν ήδη τις προκαταβολές.  
  Ειδικότερα, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα νομικά πρόσωπα το ανώτατο όριο, στην περίπτωση ολικής καταστροφής έχει διαμορφωθεί (α) για τα δέντρα στο ποσό των 100,80 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 67,2 ευρώ ανά     δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, (β) για τα αμπελοειδή στο ποσό των 2.450 ευρώ ανά στρέμμα, και (γ) για τα πολυετή αρωματικά φυτά το ποσό των         1.400 ευρώ ανά στρέμμα. Για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων (μη κατ’ επάγγελμα αγρότες), τα ποσά διαμορφώνονται στο ½ των ανωτέρω τιμών, με τα ανώτατα όρια να ανέρχονται σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες 1.225 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή και 700 ευρώ ανά στρέμμα για τα πολυετή αρωματικά φυτά.
 Από το ποσό της επιχορήγησης αφαιρείται η προκαταβολή που έχει χορηγηθεί. Επισημαίνεται ότι ήδη έχουν χορηγηθεί προκαταβολές συνολικού ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοιας.
Η τελική επιχορήγηση – που θα καταβληθεί την επόμενη περίοδο – τελεί υπό την αίρεση της αποκατάστασης του φυτικού κεφαλαίου μέχρι και τα μέσα του 2025 και του ελέγχου της από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να προβλέπεται και το ενδεχόμενο αναζήτησης της επιχορήγησης ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό στην περίπτωση που η αποκατάσταση δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης μετά την εξέλιξη αυτή δήλωσε: «Είναι σημαντικό ότι εκδόθηκε η ΚΥΑ, που αποτελούσε προϋπόθεση για την εξόφληση των πληγέντων αγροτών. Επίσης, εκφράζω την ικανοποίηση μου διότι επιλέγεται για πρώτη φορά ένα εμπροσθοβαρές σύστημα αποζημίωσης, αφού πρώτα επιχορηγούνται οι αγρότες και μετά γίνονται οι αυτοψίες. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εργάζονται πυρετωδώς για να αποστείλουν σύντομα τα πορίσματα εκτίμησης στους δικαιούχους. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή καθώς εν προκειμένω επιχορηγείται η αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages