Έναρξη εργασιών αποκατάστασης του νεοκλασικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Έναρξη εργασιών αποκατάστασης του νεοκλασικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας

Προς 
 Φάνη Σπανό  Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
 
Γεώργιο Κελαϊδίτη, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας

Λαμία, 24/07/2024

Θέμα: « Έναρξη εργασιών αποκατάστασης του νεοκλασικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας». 
 
Το νεοκλασικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας 
Το κτίριο έχει κατασκευαστεί 1846 ως αστική κατοικία και αποτελεί παλαιό διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου Τζιαρντίνι 4-6, στη Χαλκίδα. Το 1893 το κτίριο πέ-ρασε στην ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και του Υπουργείου Οικονομικών. Σ’ αυτό έχουν κατά καιρούς στεγασθεί: 
Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το 1953, 
Το Δημόσιο Ταμείο με υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, 
Τμήμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και
Οικονομική Εφορία έως το 1985. 
Το 1980 στον 2ο όροφο του κτιρίου και από το 1985 στο ισόγειο και στον 1ο όροφο, στεγά-στηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο, έως την ανέγερση των νέων αιθουσών στο παρακείμενο κτίριο. 
Μέχρι την έναρξη των εργασιών, το ισόγειο του παλαιού νεοκλασικού  κτιρίου χρησιμοποιήθηκε έως την αποκατάστασή του, για την αποθήκευση υλικού και εξοπλισμού του σχολείου. 
Εργασίες αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ
Το έργο αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας εντάχτη-κε στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-13, στην κατη-γορία «Αποκατάσταση και ανάδειξη διατηρητέων κτηρίων» της θεματικής ενότητας «Προστασία και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς» με εγκεκριμένη πίστωση 2.000.000 ευρώ. 
Με την αποκατάσταση του νεοκλασικού θα ολοκληρώνονταν οι ανάγκες λειτουργίας μιας σύγχρο-νης σχολικής μονάδας όπως η αίθουσα εκδηλώσεων, η σχολική βιβλιοθήκη του σχολείου, το γραφείο της Διεύθυνσης του σχολείου, τα γραφεία των εκπαιδευτικών του σχολείου, το γρα-φείο της Διεπιστημονικής Ομάδας του σχολείου (ΕΔΥ, όπου κάθε εβδομάδα υποστηρίζει μαθη-τές, γονείς , εκπαιδευτικούς), αίθουσα Τμήματος Ένταξης του σχολείου και οι τουαλέτες των εκ-παιδευτικών. 

Αποτίμηση Εργασιών μέσω ΕΣΠΑ
Το κτίριο παραδόθηκε στις 18/9/2017 για σχολική χρήση ΜΟΝΟ το ισόγειο με την αίθουσα εκ-δηλώσεων, τη σχολική βιβλιοθήκη και το γραφείο της ΕΔΥ και από το πρώτο όροφο ο χώρος που δεν έχει τοιχογραφίες, όπου είναι η αίθουσα του τμήματος ένταξης, οι τουαλέτες και αποτε-λεί και τη συνέχεια και η σύνδεση με τον 1ο όροφο με το νέο κτίριο. 
Νέα δεδομένα 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του 1ου ορόφου βγήκαν στην επιφάνεια μπορ-ντούρες στους τοίχους. Στο σχολείο ήρθε ομάδα εργασίας από τη Γραμματεία Νεότερων Μνη-μείων και έφεραν στην επιφάνεια τοιχογραφίες στις αίθουσες του 1ου ορόφου.

Λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης:
το έργο σταμάτησε,
το κτίριο δεν έχει συνδεθεί με το τριφασικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρη-σιμοποιείται ο κλιματισμός (θέρμανση- ψύξη). 
Στον αύλειο χώρο του σχολείου, όπου προαυλίζονται οι μαθητές (γήπεδο μπάσκετ & γήπεδο βόλεϊ) κάθε καλοκαίρι παραχωρείται για θερινό κινηματογράφο καθώς υπάρχει κτίσμα για τις ανάγκες λειτουργίας κινηματογράφου. Το κτίσμα χρειάζεται επισκευές αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό κινηματογράφου προκειμένου το σχολείο, οι εκπαιδευτικές δομές της πόλης, ο Δήμος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εντάξει ως εκπαιδευτικές δράσεις πολιτισμού.

Επειδή το παλαιό διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, είναι από τα λίγα που διασώθηκαν και που κάποτε όριζαν το μορφολογικά ενιαίο παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης,

Επειδή το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο νεώτερο μνημείο λόγω της σημαντικότητάς του στη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και ως σημείου αναφοράς στον πολεοδομικό ιστό της Χαλκίδας,

Επειδή η διάσωση και η αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού, είναι αναγκαία αφού αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς,

Επειδή το σημείο στο οποίο βρίσκεται το εν λόγω κτίριο, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και πλησίον με δύο ακόμη νεοκλασικά διατηρητέα, το «Κόκκινο Σπίτι» και το «Σπίτι με τ’ Αγάλματα», καθιστά την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης επείγουσα,

Επειδή το κτίριο αυτό, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, δεν θα αποτελεί απλώς ένα σχολικό κτίριο, αλλά σημείο αναφοράς για την πόλη της Χαλκίδας, ολόκληρης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  και τους επισκέπτες της τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αφού- πέραν των άλλων- θα μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις,

Επειδή μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει αποκατασταθεί, ΔΕΝ έχει αναδειχθεί και ΔΕΝ έχει αξιοποιηθεί το κτίριο αυτό,

ερωτάται ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας: 

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιρίου και να παραδοθεί άμεσα και λειτουργικό στη διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.

Για την περιφερειακή παράταξη

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Αλεξίου Ιωάννης

Οι συνυπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ( επικεφαλής)
Αγγελακόπουλος Απόστολος
Αγγελόπουλος Γεώργιος
Αγγελοπούλου Βασιλική
Γκλέτσου Ελευθερία
Δρόσος Παρασκευάς
Λάμπου Σπύρος
Λύκος Βασίλειος

Φωτογραφικό Υλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages