3η Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

3η Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

Φάνης Χ. Σπανός
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Γεν. Γραμματέας ΕΝΠΕ

 3η Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  - ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Οφείλουμε να δίνουμε στους συμπολίτες μας πλήρη εικόνα της δουλειάς μας»

ΘΕΣΜΙΚΑ

ΕΡΓΑ ΜΕΛΕΤΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ
ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ (ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ)
ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ
      ΚΑΙ ΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 

ΥΓΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΑΡΩΓΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΘΕΣΜΙΚΑ
Πραγματοποιήθηκε η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», κατά την οποία διαπιστώθηκαν υψηλές επιδόσεις στην υλοποίηση του προγράμματος. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2024 με περισσότερες από 50 προσκλήσεις για υποβολή έργων και δράσεων και στα δύο Ταμεία (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ+) συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 200.000.000 ευρώ.
- Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 84 εντάξεις ύψους 80.000.000 ευρώ και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 15.000.000 ευρώ.
Συγκροτήθηκε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Στερεάς Ελλάδας, στην οποία προεδρεύει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Ευάγγελος Χαϊνάς και μετέχουν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, των Επιμελητηρίων, των Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων φορέων και υπηρεσιών από την Στερεά Ελλάδα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, κατόπιν πρότασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο ζητά την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και αντιτίθεται σε κάθε μέτρο υποβάθμισης σε αρμοδιότητες, δομές, λειτουργίες και προσωπικό της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας ή άλλης Δ.Ο.Υ. εδρεύουσας στα όρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Φάνης Σπανός έθεσε το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της διαχείρισης του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ β΄ βαθμού στο θεματικό συνέδριο της ΕνΠΕ, που διεξήχθη στην πόλη της Πάτρας και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ολοκλήρωσε κύκλο επαφών και συναντήσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου βρέθηκε προσκεκλημένος του U.S. Department of State, έπειτα από συντονισμό με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα. O Φάνης Σπανός συμμετείχε στο πρόγραμμα: “International Visitors Leadership Program – IVLP” του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με θέμα «Ευρωπαϊκή – Περιφερειακή συνεργασία στη διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών», το οποίο στοχεύει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τους θεσμούς και τις μεθόδους διαχείρισης κρίσεων σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στις Η.Π.Α. μέσα από τη συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων. Παράλληλα, συναντήθηκε -μεταξύ άλλων- με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. αρμόδιο για τους ενεργειακούς πόρους (Assistant Secretary of State for Energy Resources) και τ. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, με τον Mark Kounalakis (συγγραφέα, δημοσιογράφο, ακαδημαϊκό και σύζυγο της αναπληρώτριας Κυβερνήτριας της Πολιτείας της California, Eleni Kounalakis), με στελέχη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, όπως και με εκπροσώπους των οργανώσεων της Ομογένειας!

ΕΡΓΑ ΜΕΛΕΤΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ
Ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι εργασίες εγκατάστασης και λειτουργίας νέων πλωτών εξεδρών με 8 συνολικά αντλίες  και προσθήκης 3 παρόχθιων, για την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου, από την Υλίκη. Οι εργασίες έγιναν μέσα από το σχετικό και ήδη συμβασιοποιημένο έργο και χωρίς κοστολογική υπέρβαση. Την επόμενη περίοδο πρόκειται να διατεθούν και άλλες αντλίες. Μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ΕΥΔΑΠ, υπεγράφη και η απαραίτητη προγραμματική σύμβαση για τη διάθεση ακατέργαστου αδιύλιστου ύδατος για την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου για το έτος 2024. Ταυτόχρονα, εντός των επόμενων ημερών τοποθετείται και η 5η αντλία στο αντλιοστάσιο του Μόρνου.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Κόμματος Λαμίας, όπως και πλησίον της γέφυρας Φραντζή, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο του έργου: «Καθαρισμός, άρση προσχώσεων και αποκατάσταση βλαβών τεχνικών έργων ποταμού Σπερχειού από τη θέση γέφυρας Παλαιοβράχας μέχρι τις εκβολές αυτού».
Ολοκληρώθηκε το έργο με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΥΡΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΩΝ» αρχικού προϋπολογισμού ύψους 310.000 ευρώ, μέσα από τη σύμπραξη και συνεργασία Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΤΑ – ΜΑΝΙΚΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ», σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάχθηκε και υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Εύβοιας.

ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ 
(ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ)
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, το οποίο έρχεται ουσιαστικά να απαντήσει σε όλα τα θέματα που παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του ναού, οι οποίες χρονολογούνται από το 1866.
«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ». Πρόκειται για έργο, αρχικού προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» και συγκεκριμένα στη Δράση: «Βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 620.000 ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει εργασίες σε ρέματα των Δημοτικών Ενοτήτων: Ταμυνέων, Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών, Κύμης, Στυραίων, Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέως. 
«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ», προϋπολογισμού 2.320.000 ευρώ. Έργο, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υλοποιείται από το Δήμο Καρπενησίου και έρχεται να απαντήσει σε όλα τα θέματα υποδομών που αντιμετωπίζει το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου και να στοχεύσει σε παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην αξιοποίησή του.
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΘΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.
«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ Ε.Π.Σ. ΕΥΒΟΙΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού ύψους 367.128 ευρώ.
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ & ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (β’ ΦΑΣΗ)», αρχικού προϋπολογισμού 4.200.000 ευρώ. Το έργο προβλέπει εκτεταμένες εργασίες ασφαλτόστρωσης και συντήρησης των υφιστάμενων τεχνικών έργων, όπως επίσης καθαρισμούς τάφρων, κλαδοκοπές και την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας.
Εγκαταστάθηκε εργολάβος και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗΣ ΠΛΑΤΑΝΑΣ ΚΥΜΗΣ», αρχικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε με την ένταξη του στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», που αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 193.033 ευρώ.
ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ
ΚΑΙ ΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 
Εντάχθηκαν οι ακόλουθες δράσεις και έργα στα αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης:
«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΦΡΑΓΚΑΚΗ», στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, αρχικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Εντάχθηκε στο Μέτρο 19: «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ)», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
«ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΒΡΥΣΕΣ» στον Δήμο Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας, αρχικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Εντάχθηκε στο Μέτρο 19: «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ)», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Εγκρίθηκε η  επικαιροποιημένη – συνεχιζόμενη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με τίτλο: «ΟΧΕ – ΒΑΑ Στρατηγική ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ Πράσινη και Βιώσιμη Ανάπτυξη “2 γέφυρες + 4 ακτές”» του Δήμου Χαλκιδέων, επιλέξιμου προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», ύψους 24.000.000 ευρώ.
Εγκρίθηκε η  επικαιροποιημένη - συνεχιζόμενη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με τίτλο: «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΒΑΑ) για την Ανάδειξη της ενιαίας “Διαδημοτικής Αστικής Λειτουργικής Περιοχής” των Αστικών Κέντρων των Δήμων Λεβαδέων, Θηβαίων και Αλιάρτου-Θεσπιέων ως Περιοχής Ανάδειξης της σύγχρονης Οικονομίας της Επισκεψιμότητας, Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής Πολιτών και Επισκεπτών και διασφάλισης της Κοινωνικής Συνοχής με αξιοποίηση της “Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης” (ΟΧΕ)». Περιλαμβάνει έργα και δράσεις συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης ύψους 21.100.000 ευρώ
Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός υπέγραψε πρόσκληση ένταξης έργου: «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΑΣ», στον άξονα προτεραιότητας: «3.13 – Υποδομές στον τομέα του αθλητισμού» του «ΠΠΑ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Η δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την ανακοίνωση της πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ.
Εντάχθηκαν -μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024:
o «Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Κόμβων Οδικού Δικτύου Π.Ε. Βοιωτίας».
o «Συντήρηση – Βελτίωση Κτηριακού Συγκροτήματος Στέγασης ΑμεΑ στα Καλύβια του Δήμου Καρύστου».
o «Γεωργό-Οικονομο-Τεχνική Μελέτη Αρδευτικού Δικτύου Ληλάντιου Πεδίου».
o «Στεγανοποίηση Κτηρίου (ΣΑΛΕ) Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου».
o «Σύνδεση Δικτύου Η/Μ για τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας».
o «Συνδέσεις λοιπών δικτύων (υδραυλικά, αποχέτευση κλπ.) για τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας».
ΥΓΕΙΑ
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ολοκλήρωσε ένα σύνολο 351 δειγματοληπτικών ελέγχων, σε συνεργασία με διαπιστευμένα εργαστήρια και ανήρτησε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» τις αποφάσεις χαρακτηρισμού καταλληλόλητας ακτών κολύμβησης των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας για το έτος 2024.

Συνεχίζεται εντατικά η υλοποίηση του ολοκληρωμένου  προγράμματος  καταπολέμησης κουνουπιών για τα έτη 2023-2025, συνολικού συμβατικού κόστους  2.641.000   ευρώ. Οι δράσεις (δειγματοληψίες  κλπ.) και οι ψεκαστικές παρεμβάσεις  έχουν ξεκινήσει από τον  Φεβρουάριο και συνεχίζονται πλέον με την ενσωμάτωση  σημαντικών  καινοτομιών,  όπως  η τηλεματική ψεκασμών σε πραγματικό χρόνο και η χρήση drones.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε στις 17 Μαΐου 2024 για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Η υπηρεσία ενήργησε άμεσα, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών για την προάσπιση της δημόσιας υγειάς. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας αυτοψία και έλεγχος του χώρου της επιχείρησης που παρασκεύασε και διένειμε τα σχολικά γεύματα. Βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν δείγματα γεύματος, τα οποία στάλθηκαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας προς εργαστηριακή διερεύνηση. Παράλληλα, ελέγχθηκαν τα πιστοποιητικά υγείας των υπαλλήλων της επιχείρησης, που συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία του συγκεκριμένου γεύματος.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Κατόπιν θετικής έκβασης της επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων και αιγών στην Περιφέρειά μας (απουσία εστίας του νοσήματος από τις 07.03.2024), ήρθησαν από 30.06.2024 τα μέτρα στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες των Π.Ε. Φθιώτιδας, Βοιωτίας, και Ευβοίας. Από 01/07/2024 μπορούν να πραγματοποιηθούν μετακινήσεις αιγοπροβάτων για θερινό βοσκότοπο και προς άλλες Π.Ε., καθώς και η σφαγή ζώων.
Υλοποιήθηκε η δράση: «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΠΑΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΛΥΚΩΝ», σε ποιμνιοστάσια της Π.Ε. Ευρυτανίας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά, υπό όρους και σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στις ΠΑΥ Β.3 - ΕΡΑΤΕΙΝΗ, Β.4 - ΓΑΛΑΞΙΔΙ και Β.5 - ΑΝΤΙΚΥΡΑ των Π.Ε. Φωκίδας και Βοιωτίας.
ΑΡΩΓΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Έγινε συμπληρωματική οριοθέτηση (με ΚΥΑ) και εντάχθηκαν όλες οι Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Φθιώτιδας, στις οποίες είχαμε καταστροφές από το καιρικό φαινόμενο “DANIEL”. Προχωρά πλέον η διαδικασία των αυτοψιών και της εκτίμησης ζημιών, ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις.
Σε συνέχεια επιστολής του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος αιτήθηκε την άμεση στήριξη των συκοπαραγωγών της βόρειας Εύβοιας, με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς ο κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias” με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Π.Ε. Εύβοιας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ
Ολοκληρώθηκε η «3η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία» με σύνθημα: «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι», την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ανακοινώθηκαν και αναλύθηκαν τα έργα και οι δράσεις ύψους 40.000.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την υποστήριξη Ατόμων με Αναπηρία.
Εγκρίθηκαν συνολικές χρηματοδοτήσεις 6.526.471 ευρώ από το Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2021-2027» για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ΑΕΙ, ειδικά σε ότι αφορά τη διευκόλυνση φοιτητών με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 3 προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων πρόσβασης ΑμεΑ (ράμπες, ειδικοί ανελκυστήρες κλπ.), αλλά και για την αγορά εκτυπωτών braille και παρόμοιου εξοπλισμού. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που έχουν παραρτήματα στην Στερεά Ελλάδα.
Εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 10.000.000 ευρώ για σχολικά έργα. Εκδόθηκε ήδη και η σχετική πρόσκληση για την ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027» και τη Δράση: «4.2.2.3 Δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Νέα Έργα».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ένταξη 19 επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης: «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 12.392.401,74 ευρώ κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κατόπιν σχετικής προκήρυξης.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως εταίρος του προγράμματος « Ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων εξόρυξης της ΕΕ για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και τον ασφαλή εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών», που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και υλοποιείται από τον ΟΟΣΑ, διοργάνωσε την ετήσια διαπεριφερειακή συνάντηση στις 23 και 24 Μαΐου 2024.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και του φακέλου μελέτης για την έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ), στην περιοχή των Οινοφύτων Ασωπού.
Προβολή επιχειρήσεων και προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας με τις ακόλουθες δράσεις: 
o Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Π.Ε. Βοιωτίας. Πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά με τη συμμετοχή 16 επιχειρήσεων.
o Φεστιβάλ Οίνου στη Θήβα. Πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών με τη συμμετοχή 21 εκθετών.
o Διεθνής Έκθεση Οίνων «LONDON WINE FAIR», που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο “Olympia” στο Λονδίνο. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε στην έκθεση με το Εθνικό περίπτερο και την εν λόγω επιχειρηματική αποστολή πλαισίωναν 7 οινοποιία.
o Εκτός αυτών, πραγματοποιήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το “3o Chakida Street Food Festival” και το “2ο Street Food Festival Αγίας Μαρίνας” στον Δήμο Στυλίδας.
o Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στήριξε και συμμετείχε με την ιδιότητα του συνδιοργανωτή στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Εύβοιας και Σκύρου με θέμα: «Συνεργασία και Συνέργειες για την Ανάπτυξη του Νομού».

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση και των ακόλουθων υπηρεσιών: 
- Χορήγηση αρχικής/τροποποίησης/ανανέωσης άδειας Πωλητή Πετρελαίου θέρμανσης.
- Χορήγηση άδειας διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου.
- Αίτηση εγγραφής/ανανέωσης στο Ειδικό Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων.
- Έναρξη Λειτουργίας Εφεδρικών Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής.
- Αναγγελία έναρξης επαγγέλματος Φυσικού Νοσοκομείου - Ακτινοφυσικού Ιατρικής.
- Αναγγελία έναρξης επαγγέλματος Φυσικού Νοσοκομείου εκτός της περιοχής ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
- Αναγγελία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος νοσηλευτή/νοσηλεύτριας.
- Αναγγελία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος βοηθού νοσηλευτή/νοσηλεύτριας.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε το Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (RoboFestival – Robotics – Coding – Engineering-Maths) με θέμα: «STEM & Αθλητισμός». Συμμετείχαν μαθητές Δ’-Ε’-Στ’ δημοτικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, όλοι οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου με παίχτες ρομπότ που κατασκεύασαν οι ίδιοι με τις οδηγίες των προπονητών τους.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρωταγωνίστησε στον “ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024”, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και είχε διεθνή απήχηση, αφού προβλήθηκε σε 174 χώρες! Εντυπωσιακό ήταν το 3ο ετάπ με ανηφορικό τερματισμό σε υψόμετρο 1.858μ. στο Βελούχι της Ευρυτανίας. Ο “ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024” συνεχίστηκε με το 4ο ετάπ, το μεγαλύτερο σε μήκος της φετινής διοργάνωσης. Οι ποδηλάτες κάλυψαν 196.53 χιλιόμετρα, όλα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Ξεκίνησε με τον Ληλάντιο Ημιμαραθώνιο (21.1 χλμ. Ερέτρια – Χαλκίδα, 10 χλμ., 5 χλμ., 1.5 χλμ. παιδικό) στις 2 Ιουνίου το 3ο Sterea Run. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα και την στήριξη των Υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας (Αθλητισμού) και γίνεται σε συνεργασία με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, τους συμμετέχοντες Δήμους Χαλκιδέων, Ερέτριας, Καρπενησίου, Δελφών, Λεβαδέων, Θηβαίων και Λαμιέων, τους συλλόγους δρομέων των ανωτέρω Δήμων και τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
Περισσότεροι από 1.500 προσκυνητές συμμετείχαν στην Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο, που διοργάνωσε για 9η συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Διοργάνωση από την Π.Ε. Εύβοιας ειδικής εκδήλωσης για την επέτειο των 100 χρόνων από την έλευση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου. Πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2024 στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου της Εύβοιας.
Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ  της Κύπρου πραγματοποιήθηκε ταξίδι εξοικείωσης δημοσιογράφων, με εκπροσώπους των  μεγαλύτερων ΜΜΕ της Κύπρου. Το ταξίδι εξοικείωσής  τους συνδυάστηκε με την ταυτόχρονη παρουσία καταξιωμένων Ελλήνων δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα την φιλοξενία δύο δυναμικότατων press trips, και στόχο την επιπλέον ενίσχυση της Κυπριακής, αλλά και της Ελληνικής τουριστικής αγοράς. Οι Κύπριοι και Έλληνες δημοσιογράφοι περιηγήθηκαν σε  Εύβοια και Βοιωτία και επισκέφθηκαν τουριστικούς προορισμούς, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία.
Εδραιώνεται η συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον ΣΕΓΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε το  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Τρεξίματος  στην Δομνίστα και στα μονοπάτια του Evrytania Trail Races.
Συνδιοργάνωση αγώνων στίβου «ΝΙΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ». Πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαΐου 2024 στο Δημοτικό Στάδιο Καμαρίτσας της Λαμίας. 
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μερίμνησε και ανέλαβε τις δαπάνες προκειμένου να φθάσει στο εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας και στη συνέχεια να μεταφερθεί στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου ο πυργίσκος του Υποβρυχίου «Γλαύκος ΙΙΙ».  Το πλάτος του είναι 22 μέτρα, το ύψος του 8μ. και το βάρος του είναι 80 τόνοι. Τοποθετήθηκε και θα παραμείνει στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου – παράρτημα Χαλκίδας.
Συνδιοργάνωση του «3rd VALENCIA CF ACADEMY SEE NETWORK TOURNAMENT- ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3Β». Πραγματοποιήθηκε 7-10 Μαΐου 2024 στα Καμένα Βούρλα.

Πραγματοποιήθηκε ο αγώνας «HELLAS RALLY 2024» στην Ιτέα της Π.Ε. Φωκίδας με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το Φεστιβάλ Δελφών 2024 υπό τον γενικό τίτλο: “Το Λάλον Ύδωρ”. Περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, στις πόλεις: Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Ερατεινή, Λιδωρίκι και Κροκύλειο.
Πραγματοποιήθηκε το 41ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγώνων Ράλλυ Ασφάλτου της Αγωνιστικής Λέσχης Αυτοκινήτου Λαμίας με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε πρωτοβουλίες για να σταματήσει η παράνομη συλλογή, διαχείριση και διάθεση αποβλήτων σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που εντοπίζονται σε περιοχές των Δ.Ε. Αυλίδας και Τανάγρας. Μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε εγγράφως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι επίμαχοι χώροι ελέγχονται σε 24ωρη βάση. Κατατέθηκε ήδη μήνυση με σκοπό την ενεργοποίηση των αρχών και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Προχωρά παράλληλα, η σύσταση και λειτουργία ειδικού Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, το οποίο θα εποπτεύει τα επίμαχα σημεία, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες και να αντιμετωπισθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας με την επωνυμία: «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΝ Π.Ε.», στην οποία μετέχει επίσης ο Δήμος Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας και η ΔΕΥΑ  Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες υποστήριξαν με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε 23 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Στερεά Ελλάδα. Ανέλαβαν επίσης την επιχείρηση απομάκρυνσης πληθυσμού σε περιπτώσεις, όπως στην πρόσφατη πυρκαγιά της Ριτσώνας. 

      Με τιμή,
Φάνης Χ. Σπανός
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Γεν. Γραμματέας ΕΝΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages