Ξεκινούν εργασίες συντήρησης των παλαιών τοιχογραφιών του Ι. Ν. Αγίας Τριάδας Καρπενησίου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ξεκινούν εργασίες συντήρησης των παλαιών τοιχογραφιών του Ι. Ν. Αγίας Τριάδας Καρπενησίου

Με Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ξεκινούν εργασίες συντήρησης των παλαιών τοιχογραφιών του Ι. Ν. Αγίας Τριάδας Καρπενησίου

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε, δημοπράτησε και συμβασιοποίησε το έργο της συντήρησης των παλαιών τοιχογραφιών του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Καρπενησίου. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, το οποίο έρχεται ουσιαστικά να απαντήσει σε όλα τα θέματα που παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του ναού, οι οποίες χρονολογούνται από το 1866.
 
Επισημαίνεται ότι ο Μητροπολιτικός Ναός του Καρπενησίου είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, καθώς η αρχική χρονολογία ίδρυσής τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και η ανάδειξη του συνδέεται με τον δάσκαλο του γένους Όσιο Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό, ο οποίος μετέτρεψε το Καρπενήσι σε κέντρο πνευματικής ακτινοβολίας.
 
Ο Ναός που είναι το παλαιότερο σωζόμενο κτίσμα της πόλης του Καρπενησίου, υπέστη πολλές καταστροφές και μετατροπές στους τέσσερις αιώνες της ιστορίας του. Το 1684 πιθανότατα πυρπολήθηκε και ξαναχτίστηκε το 1693. Δεύτερη καταστροφή σημειώθηκε το 1756, τρίτη το 1758, ενώ τη μεγαλύτερη καταστροφή την υπέστη ο Ναός την 20η Ιουνίου 1821 κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 
 
Μετά την απελευθέρωση της πόλης και την ένταξή της στο νέο Ελληνικό κράτος, ο Ναός ανακαινίστηκε και οι εργασίες τελείωσαν μετά το 1838. Ο Ναός αρχικά αγιογραφήθηκε το 1866 και το 1896 με τοιχογραφίες λαϊκής τεχνοτροπίας. Το 1960 με την εποπτεία και συνδρομή του Υπουργού Πολιτισμού, ο Ναός άλλαξε μορφή. Έγινε ανακατασκευή της στέγης, έτσι ώστε ο Ναός να ανακτήσει τον αρχικό του ρυθμό, της σταυρεπίστεγου βασιλικής με τρούλο.
 
Δυστυχώς, στην σημερινή κατάσταση οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές που έχουν να κάνουν με επικαθίσεις αιθάλης, κρούστες αλάτων, σημειακές επικαλύψεις, σημειακές αποκολλήσεις, και σημειακές απολεπίσεις ζωγραφικού στρώματος με περιορισμένη σαθροποίηση του υποστρώματος.
 
Οι εργασίες που προβλέπονται σύμφωνα με την σχετική σύμβαση θα αφορούν:
Επανέλεγχο προηγούμενων στερεωτικών εργασιών και αφαίρεση της προστασίας των τοιχογραφιών.
Καθαρισμό επικαθίσεων με μηχανικό τρόπο και αιθυλική αλκοόλη.
Αφαίρεση επιφανειακής κρούστας αλάτων με επιθέματα.
Στερέωση απολεπίσεων και σαθρών τμημάτων με υδατικό αιώρημα ακρυλικής ρητίνης.
Στερέωση αποκολλήσεων, περιμετρική στερέωση και πλήρωση κενών με κονίαμα υδραυλικής ασβέστου.
Αφαίρεση επικαλύψεων μηχανικά.
Αισθητική αποκατάσταση.
Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Υλοποιείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ευρυτανίας και η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από την υπογραφή της σύμβασης.
 
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος δήλωσε: «Με δεδομένο το ότι πρόκειται περί του μοναδικού παλαιού κτιρίου του Καρπενησίου, καθώς το μίσος πολλών, όπως των Γερμανών το 1944, δεν άφησε τίποτα όρθιο, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης και η έναρξη όπως και το πέρας των εργασιών θα είναι ένα ευχάριστο  και σημαντικότατο γεγονός για την ιστορία και το μέλλον του Μητροπολιτικού Ναού!»
 
Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Ξεκινούν την επόμενη περίοδο οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης των εξαιρετικών τοιχογραφιών του Μητροπολιτικού ναού του Καρπενησίου. Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής και ελάχιστη υποχρέωσή μας είναι η χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, σε συνεργασία πάντα με τη Μητρόπολη Καρπενησίου».
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.  Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός ανέφερε τα εξής: «Με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου ξεκινά ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας που αφορά το Μητροπολιτικό μας Ναό, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής μας. Με στοχευμένες παρεμβάσεις επενδύουμε στην θρησκευτική, στην πολιτιστική και στην ιστορική μας κληρονομιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages