Περιφερειάρχης κ. Σπανός : «Περήφανοι που μας Αναγνώρισαν ότι Είμαστε Τελευταίοι» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Περιφερειάρχης κ. Σπανός : «Περήφανοι που μας Αναγνώρισαν ότι Είμαστε Τελευταίοι»

Περιφερειάρχης κ. Σπανός : «Περήφανοι που μας Αναγνώρισαν ότι Είμαστε Τελευταίοι»

Χθες Πέμπτη 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε τακτικό Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας με πολύ σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή για άλλη μια φορά μετρήθηκε, ζυγίστηκε και κρίθηκε ανεπαρκής.

Πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν το θέμα της άρδευσης της Κωπαϊδας όπου η Περιφερειακή Αρχή ως ένας νέος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας της λέγονται ότι το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στην ανυδρία, μη αναγνωρίζοντας τις αποκλειστικές και διαχρονικές ευθύνες της, αφού όχι μόνο δεν έχει κάνει έργα υποδομής, αλλά έχει καταστρέψει και ότι κληρονόμησε από τον Οργανισμό Κωπαϊδας το 2015.

Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα επίσης θίξαμε το θέμα με τα αδέσποτα που θανατώνονται, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων που λειτουργούν στην Περιφέρειά μας, αλλά και της κινήσεις της ΠΣΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον θέσαμε το θέμα με της επέλασης των ΑπΕ στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου. 

Στην συνέχεια η παράταξη μας προχώρησε σε πρόταση ψηφίσματος για το δικαίωμα στην 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς. Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου πλην την πλειοψηφία που απείχε από την ψηφοφορία. Να τονίσουμε πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είναι η πρώτη Περιφέρεια που υιοθετεί το συγκεκριμένο ψήφισμά ζητώντας την διόρθωση αυτής της μεγάλης αδικίας.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στην Φωκίδα και την Βοιωτία. Περιοχές όπως το Γαλαξίδι, τα Τριζόνια και ο κόλπος της Αντίκυρας κινδυνεύουν με οικολογική και τουριστική καταστροφή αν αδειοδοτηθούν αυτές οι τεράστιες μονάδες (μέχρι και 40 στρέμματα). Η παράταξή μας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καταψήφισε την εισήγηση και ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα σε περίπτωση αδειοδότησης των συγκεκριμένων ΠΟΑΥ. Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή δεν δεσμεύτηκε ως προς αυτό.

Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον ταμειακό απολογισμό του 2023 και το τεχνικό πρόγραμμα (τα οποία και καταψηφίσαμε) αναφερθήκαμε στα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται, την έλλειψη ενημέρωσης στα τεχνικά έργα, τις απευθείας αναθέσεις, τα πολλά ενοίκια που πληρώνει η ΠΣΕ, τον μεγάλο όγκο δανείων, τα πολλά ανείσπρακτα ποσά, τα χρέη της κ.α. Για παράδειγμα αναφερθήκαμε στο Basketball Camp 2024 που δίνεται με απευθείας ανάθεση (37.200 Ευρώ για ένα μήνα εργασία) για 4η χρονιά σε υποψήφιο στην Βοιωτία με το ψηφοδέλτιο της Περιφερειακής Αρχής. Επίσης όταν αναφερθήκαμε στα δελτία τύπου της Περιφερειακής Αρχής που πανηγυρίζουν για την ένταξη της Περιφέρειας σε προγράμματα χωρίς να αναφέρουν ότι είναι προγράμματα ενίσχυσης λόγω της τελευταίας θέσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Ελλάδα, αλλά και 223 στις 236 Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη η απάντηση από τον Περιφερειάρχη ήταν αποστομωτική… «Είμαστε περήφανοι που επιτέλους αναγνωρίστηκε πως είμαστε τελευταίοι και επιδοτούμαστε, γιατί τόσα χρόνια δεν μας το αναγνώριζαν»! Επιπρόσθετα, τονίσαμε πως αναμένουμε τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει για τον ΟΠΑΣΤΕ.

Σημαντικό επιπλέον θέμα ήταν η συμμετοχή της ΠΣΕ σε υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα στην Βόρεια Εύβοια. Εδώ η παράταξή μας τόνισε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως για παράδειγμα η σύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, καθώς πολλές ήδη δημιουργημένες ενεργειακές κοινότητες δεν έχουν μπορέσει να βρουν χώρο σύνδεσης στο δίκτυο.
Τέλος, στο θέμα που αφορούσε το ΕΠΑΨΥ νομού Φωκίδας αναφερθήκαμε στο τεράστιο έργο που προσφέρουν τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, το νέο νομοσχέδιο «ταφόπλακα» που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, αλλά και το λάθος της Περιφέρειας με την περικοπή κονδυλίων από ένα τέτοιο οργανισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages