Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, για την απώλεια του Ιωάννη Καράκωστα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, για την απώλεια του Ιωάννη Καράκωστα

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, για την απώλεια του Ιωάννη Καράκωστα

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00, με αφορμή το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Ιωάννη Καράκωστα.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σέρρας προέβη, προς το Σώμα, στην ακόλουθη εισήγηση:

«Με μεγάλη θλίψη, με βαθιά συγκίνηση και με σεβασμό, η κοινωνία της Χαλκίδας αποχαιρετά σήμερα τον Ιωάννη Καράκωστα, τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον επιφανή Χαλκιδαίο. 

Ο Ιωάννης Καράκωστας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα, σε μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου, με τη μυρουδιά της θάλασσας, τα υπέροχα ακρογιάλια, τους βράχους και τα ηλιοβασιλέματα, όπως ο ίδιος έγραψε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τον τίτλο “Έργα και Ημέρες”. 

Γόνος μίας εκ των πλέον σημαντικών οικογενειών της πόλης, άριστος μαθητής και σημαιοφόρος στις μαθητικές παρελάσεις, ετοιμάσθηκε να δώσει εξετάσεις για τη Νομική Σχολή, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς σημαίνει νομικές σπουδές, θέλοντας να μιμηθεί τον αδελφό του Βελισσάριο, ο οποίος ήταν ήδη φοιτητής της Νομικής. 

Έκτοτε αυτή η απόφασή του έμελλε να τον κατατάξει ανάμεσα στους λαμπρούς εκπροσώπους της Νομικής Επιστήμης και τους πλέον αγαπητούς δασκάλους της. 

Μοιράστηκε απλόχερα τη γνώση, που κατέκτησε με το πάθος του για εργασία και για έρευνα και με την κριτική του σκέψη, εκπαιδεύοντας γενιές νομικών και καταλείποντας ένα τεράστιο επιστημονικό έργο, αναγνωρισμένο διεθνώς, που θα κοσμεί τα πανεπιστήμια και τις βιβλιοθήκες . 

Ο αξιοπρεπής, ευγενής, με απαράμιλλο ήθος, πρότυπο βίου, Ιωάννης Καράκωστας, παράλληλα με την διαδρομή του στο νομικό κόσμο, δεν λησμόνησε στιγμή τη γενέτειρά του, τη Χαλκίδα. Την δική του πόλη, την πόλη των νεανικών του εμπειριών, σε αυτήν που πάντοτε επέστρεφε για να βρεί φίλους παλιούς και γειτονιές. 

Γι αυτό και της κατέλιπε κληρονομιά μεγάλη: Το Ίδρυμα Πολιτισμού Ιωάννη Καράκωστα, καθώς και την δωρεά προς τον Δήμο Χαλκιδέων σημαντικού τμήματος της προσωπικής συλλογής του, <<ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ>>. Γι αυτό και η Χαλκίδα θα τον κρατήσει στη μνήμη της και την καρδιά της. 

Ο Ιωάννης Καράκωστας πορεύεται σήμερα την οδό που θα τον οδηγήσει εκεί όπου, ουκ έστι πόνος, λύπη και στεναγμός. Εκεί όπου η ζωή είναι ατελεύτητη.  Αποχωρεί ικανοποιημένος, γιατί υπήρξε σπάνιος άνθρωπος, σοφός δάσκαλος, λαμπρός επιστήμονας, αγαπημένος σύζυγος, καλός φίλος. 
Αυτή την ώρα που απευθύνουμε στον Ιωάννη Καράκωστα, τον ύστατο χαιρετισμό, στο ταξίδι του προς την αιωνιότητα, ενώνουμε τις προσευχές μας προς τον Δίκαιο Κριτή Θεό, να τον αναπαύσει εν ειρήνη και να τάξει την ψυχή του, εκεί που του ταιριάζει: Εν σκηναίς δικαίων.».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Να εκφράσει την βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών στην οικογένεια του θανόντος.
Το ψήφισμα να αναγνωστεί στην Εξόδιο Ακολουθία.
Το ψήφισμα να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages