ΚΕΕΕ: Τι αναμένουν τα Ευρωεπιμελητήρια από τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

ΚΕΕΕ: Τι αναμένουν τα Ευρωεπιμελητήρια από τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου

ΚΕΕΕ: Τι αναμένουν τα Ευρωεπιμελητήρια από τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στην  Ένωση Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Ευρωεπιμελητήρια) και ύστερα από εκτενείς συζητήσεις στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, από τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου τα Ευρωπιμελητήρια αναμένουν σημαντικές αλλαγές. Σχετική επιστολή εστάλη προς τους αρμόδιους υπουργούς…., με εκτενή αναφορά στην εξάλειψη της  γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η ΕΕ πρέπει να λειτουργήσει ως μεταποιητική βάση και ως ελκυστική τοποθεσία για επιχειρήσεις ενώ η ενιαία αγορά θα πρέπει να συμπεριλάβει πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Τα Ευρωεπιμελητήρια αναμένουν τα επενδυτικά κενά να αντιμετωπιστούν ενώ υποστηρίζουν ότι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν βάση για την επιχειρηματικότητα των επόμενων ετών με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις ιδίως για έργα με σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών για να παρέχει καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση των ΜμΕ σε ιδιωτικά κεφάλαια ενώ προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στους τομείς της ελεύθερης κυκλοφορίας δεδομένων, της έρευνας, της τεχνολογίας και των ψηφιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αποτελεί η αξιοποίηση των διαύλων επιχειρηματικότητας (Enterprise Europe Network - EEN) και το δίκτυο των Επιμελητηρίων. Κατά την επόμενη πενταετή θητεία, τα Ευρωεπιμελητήρια ζητούν μία ευέλικτη πολιτική συνοχής και αναμένουν τη βελτίωση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μηχανισμών, ώστε να διεισδύσουν σε όλα τα περιφερειακά κέντρα. Αναγκαία κρίνεται η βελτίωση των διαδικασιών, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρότερων επιχειρήσεων, αλλά και η απλοποίηση των κανόνων στην ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες. Η σταθερότητα στο νομοθετικό πλαίσιο, η εξασφάλιση ευέλικτων όρων πληρωμής και η δημιουργία ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες/περιόδους πληρωμής θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ακόμα, παραμένει ζητούμενο για τις επιχειρήσεις η μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων κατά 25%.  Παρά τις βεβαιώσεις της  προέδρου της Επιτροπής, κ. von der Leyen, δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο και να αναζητούν λύση. 

Η ΚΕΕΕ αξιολογεί όλα τα ανωτέρω ως ζητήματα υψίστης προτεραιότητας για τη θωράκιση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς και για την ενδυνάμωση της θέσης της ΕΕ στο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages