Θανάσης Ζεμπίλης: Η Χαλκίδα θα ευγνωμονεί πάντα τον Ιωάννη Καράκωστα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θανάσης Ζεμπίλης: Η Χαλκίδα θα ευγνωμονεί πάντα τον Ιωάννη Καράκωστα

Θανάσης Ζεμπίλης: Η Χαλκίδα θα ευγνωμονεί πάντα τον Ιωάννη Καράκωστα
 
Με αφορμή το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του καθηγητή Ιωάννη Καράκωστα, η νεκρώσιμος ακολουθία του οποίου πραγματοποιείται σήμερα, ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
« Η πόλη της Χαλκίδας αποχαιρετά σήμερα ένα άξιο τέκνο της, τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Ιωάννη Καράκωστα. Ενδεικτικό της αγάπης του εκλιπόντος για την γενέθλια πόλη του ήταν η δημιουργία στη Χαλκίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού Ιωάννη Καράκωστα. Και κάτι ακόμα. 
Όταν το 2014, ως δημοτική αρχή, ολοκληρώσαμε τις εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης της στατικότητας του οθωμανικού τεμένους Εμίρ Ζαδέ ζήτησα από τον εκλιπόντα, μέσω του αείμνηστου συμπολίτη Αλέκου Αίσωπου, να μας παραχωρήσει την σπουδαία συλλογή χαρακτικών του, προκειμένου να καταστήσουμε αυτό το σπουδαίο μνημείο επισκέψιμο χώρο και να αναζωογονήσουμε μια ιστορική συνοικία της πόλης. 
Έτσι, χάρη στον Ιωάννη Καράκωστα το Οθωμανικό Τέμενος, που μέχρι τότε ήταν ερμητικά κλειστό, άνοιξε τις πύλες του το 2014 για να φιλοξενήσει τη συλλογή του, που αποτελείται από έργα φημισμένων χαρακτών της χρονολογικής περιόδου από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, τα οποία αποκαλύπτουν στον θεατή και τον ερευνητή ποικίλες όψεις της Εύβοιας. Κατά την τελετή των εγκαινίων στις 18 Ιουλίου 2014 ο Ιωάννης Καράκωστας, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει:
 ''Επειδή η Χαλκίδα και το Πανεπιστήμιο είναι από τις μεγαλύτερες αγάπες μου αποφάσισα να συγκεντρώσω ότι μπορούσα από χαρακτικά για να ολοκληρώσω τη συλλογή μου και να δούμε μέσα από τα μάτια τους πως ήταν τότε η πόλη της Χαλκίδας, μίας από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Τα χαρακτικά θα είναι εδώ ως μόνιμης έκθεσης και όχι στην αποθήκη του Μουσείου.
 Ευχαριστώ το Δήμαρχο, την Ευγενία Γερούση, την Παρή Καλαμαρά και θέλω να αφιερώσω την έκθεση χαρακτικών στην ιερή μνήμη των γονέων μου Κώστα και Χρυσάνθης Καράκωστα καθώς και στη μνήμη του πρόσφατα χαμένου ανιψιού μου Κώστα Βελισσαρίου Καράκωστα''. Είθε να ΄ναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και να αναπαυθεί εν ειρήνη. 
Η πόλη της Χαλκίδας θα ευγνωμονεί για πάντα τον Ιωάννη Καράκωστα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages