Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Εύβοιας και Σκύρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας συμμετείχε ο Δήμος Χαλκιδέων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Εύβοιας και Σκύρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας συμμετείχε ο Δήμος Χαλκιδέων

Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Εύβοιας και Σκύρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας συμμετείχε ο Δήμος Χαλκιδέων
Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Εύβοιας και Σκύρου, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας, την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 στη Χαλκίδα, συμμετείχε ο Δήμος Χαλκιδέων.
Την πρώτη ημέρα της επίσημης έναρξης του Συνεδρίου, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη Χαλκίδα και ευχήθηκε την καλή διεξαγωγή του και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, για την ανάπτυξη της Εύβοιας και της Σκύρου.
«Η Εύβοια έχει πεδίο δόξης λαμπρό, με ιδιαίτερη γεωμορφολογική εικόνα, πλούσιες ακτογραμμές από άκρη σε άκρη, πολύ σπουδαία γεωγραφική θέση, μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Κοινός στόχος όλων των φορέων είναι η ανάπτυξη του τόπου μας. Και τη θελουμε γιατί, μέσα από την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου, έρχεται και η ευημερία των πολιτών του. Και η επίτευξη του στόχου αυτού, η υλοποίηση έργων και δράσεων, έρχονται μέσα από τη συνεργασία και συνεργεία όλων και εμείς εδώ στην Εύβοια έχουμε αποδείξει ότι, μπορούμε να τα καταφέρουμε στο επίπεδο αυτό.», ανέφερε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό της η Δήμαρχος και συνέχισε, τονίζοντας την ανάγκη να μην υποβαθμιστεί η Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, «Έναν τόπο δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε ανεπτυγμένο, αν δεν είναι και οικονομικά ανεπτυγμένος. Η οικονομική ανάπτυξη έχει να κάνει με μια μεγάλη αλυσίδα, στην οποία όλοι είμαστε κρίκοι της. Στο πλαίσιο αυτό, συνυπογράφω όλες τις θέσεις των φορέων, για την μη υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, γιατί και η Δ.Ο.Υ είναι ένας κρίκος στην οικονομική αλυσίδα, που δεν πρέπει να διαρραγεί, για το καλό του τόπου μας.».
Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, η Δήμαρχος Χαλκιδέων ήταν κεντρική ομιλήτρια της Α’ θεματικής ενότητας «Προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα: Υποδομές, μεταφορές και ενέργεια» και μίλησε σχετικά με τη συνεργασία και τις συνέργειες των θεσμικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων(κράτος, επιχειρηματικότητα, εργαζόμενοι, αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμών, τοπικές αναπτυξιακές, ακαδημαϊκή κοινότητα), στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. 
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Δημάρχου:
«Η ανάπτυξη ενός τόπου δεν είναι τίποτα άλλο από μία εξελικτική διαδικασία, από έναν διαρκή στόχο. Η ανάπτυξη έχει δυναμική. Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια όλων των φορέων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για βελτίωση και άνοδο της πολιτιστικής , τουριστικής και κοινωνικής ταυτότητας μιας περιοχής. Πώς θα επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, που όλοι μας τη θέλουμε και την επιδιώκουμε; 
Καταρχάς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου. Για παράδειγμα, ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ένας Δήμος με πλούσια ιστορική αναφορά, ευνοϊκή γεωγραφική θέση, προνομιούχα γεωμορφολογική εικόνα (πορθμός Ευρίπου, συνεχής ακτογραμμή). Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός, γιατί η ανάπτυξη λαμβάνει υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί ο σχεδιασμός της στα στενά τοπικά όρια. Πρέπει να έχει σίγουρα περιφερειακό, εθνικό και γιατί όχι, παγκόσμιο προσανατολισμό. 
Ο κάθε φορέας ενεργεί αρχικά αυτοτελώς, με ποια έννοια όμως; Με την έννοια ότι δεσμεύεται από τους ειδικούς σκοπούς της σύστασής του, π.χ. το Επιμελητήριο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, και από το νομοθετικό πλαίσιο που εξειδικεύει τις αρμοδιότητές του, π.χ. η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να προσφέρει το επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά δεν μπορεί πάντα να ασκήσει παρεμβατικές δράσεις στην υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης. Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο λοιπόν, γιατί δεν μπορούν όλοι να τα κάνουν όλα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι θεσμικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι να δρούμε σε ένα περιβάλλον αλληλοσύνδεσης και συνεργασίας. 
Ο ρόλος μάλιστα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών στην επίτευξη της ανάπτυξης, είναι μείζονος σημασίας και κυρίαρχος θα λέγαμε, καθώς καλούμαστε να λύσουμε θέματα τοπικού χαρακτήρα μεν, αλλά ουσιαστικά για την μεταβολή της ζωής των κατοίκων προς το καλύτερο. 
Τα μεγάλα έργα υποδομών, τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, τα αντιπλημμυρικά, οι χώροι άθλησης, τα πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, τα σχολεία, η ρύθμιση της κυκλοφορίας, η χορήγηση και αφαίρεση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων, είναι κάποιες από τις αρμοδιότητες των Δήμων, που διαμορφώνουν συνθήκες για την πρόοδο και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. 
Τίποτα όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί από όλα όσα προανέφερα, αν δεν υπάρχει συντονισμένη και διαρκής συνεργασία όλων των φορέων. Αν δεν υπάρχει συνέργεια, λέξη σημαντική και αγαπημένη μου, όχι βέβαια με τη νομική της μορφή, αλλά με την ουσιαστική της ερμηνεία, της σύμπραξης και της συμμετοχής σε κάποια ενέργεια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι όροι αυτοί, συνεργασία και συνέργεια είναι αυτό που κάθε ευνομούμενη, δημοκρατική και σωστά οργανωμένη κοινωνία πρέπει να έχει. Όλοι μαζί πράττουμε, και από κοινού παράγουμε έργο. 
Στο Δήμο Χαλκιδέων αυτό το έχουμε ως θεμελιώδη αρχή μας, και επειδή σήμερα μου κάνει την τιμή το Επιμελητήριο της Εύβοιας να συμμετέχω στο αναπτυξιακό αυτό συνέδριο, θα αναφερθώ στο πρόσφατο παράδειγμα της δημιουργίας του ψηφιακού παρατηρητηρίου υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα έργο του Δήμου Χαλκιδέων στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου μας, το οποίο υποβλήθηκε στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). 
Με τη συγκεκριμένη πράξη, ο Δήμος Χαλκιδέων, με την τεχνική υποστήριξη του Επιμελητηρίου Εύβοιας, θα λειτουργήσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα στρατηγικής υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της ικανότητας προσαρμογής των ΜΜΕ στις αλλαγές της αγοράς και στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, με την αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων. 
Εδώ λοιπόν έχουμε ένα κλασσικό παράδειγμα συνέργειας θεσμικών φορέων Δήμος, Επιμελητήριο, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα παραδείγματα και σε δράσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικές και αθλητικές (π.χ. Θαλασσινό Καρναβάλι, Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος) και σε μεγάλα και μικρά αναπτυξιακά έργα, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Δημοτικής αγοράς, ένα έργο εμβληματικό για τον Δήμο της Χαλκίδας, το οποίο εκτελείται από τον Δήμο Χαλκιδέων, με συμβολή στη χρηματοδότηση και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αξιοποίηση από πλευράς Δήμου του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα έργο που για να θεωρηθεί πετυχημένο και λειτουργικό και να συμβάλει και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, πρέπει να υποστηριχθεί και από τους τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς, όπως το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος, και από την επιχειρηματικότητα με την ευρεία έννοια. 
Κυρίες και κύριοι, για να επιτευχθεί η συνεργασία των φορέων (θεσμικών, κοινωνικών, δημόσιων και ιδιωτικών), επιβάλλεται όσοι από εμάς ασκούμε τη διοίκηση σε αυτούς, αλλά και ο κάθε ένας μας και η κάθε μία ξεχωριστά, από τη θέση ευθύνης μας στη δομή κάθε φορέα, να έχουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά κοινά, για να μπορέσουμε να συμπράξουμε δημιουργικά. Αυτά είναι η υπευθυνότητα, η προσήλωση στο στόχο, η δεκτικότητα σε νέες μεθόδους και πρακτικές, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και πάνω από όλα το πνεύμα ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας. 
Όταν επιτυγχάνεται ο αναπτυξιακός στόχος, όταν προοδεύουν οι κοινωνίες, το μερίδιο της επιτυχίας είναι μεγάλο και το μοιράζονται όλοι. Από τον επικεφαλής του ιεραρχικά πρώτου φορέα, μέχρι τον απλό δημότη μιας περιοχής. Η ανάπτυξη ενός τόπου είναι σχεδόν ταυτόσημη με την οικονομική του ανάπτυξη και όλοι οι επαγγελματίες αποτελούμε μέρος μιας μεγάλης οικονομικής αλυσίδας, που ο κάθε κρίκος της εξαρτάται από τον άλλο κρίκο, αλλά παράλληλα είναι και αυτός που αν διαρραγεί, σπάει όλη την αλυσίδα. 
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι, η αληθινή και ουσιαστική πρόοδος θα έρθει μέσα από μικρές και μεγάλες συνέργειες και όσο πιο μεγάλη θέση ευθύνης έχουμε, τόσο πιο επιβεβλημένο είναι, όπως έλεγε και ο ιδεολόγος της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος “Να μάθουμε την τέχνη της συνεργασίας”.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages