Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία σήμερα και καλούμαστε να υπενθυμίσουμε εκ νέου διαχρονικές ανάγκες των συνανθρώπων μας. Ο στόχος μας είναι μία συμπεριληπτική κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα για μία καθημερινότητα στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Η ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των ΑμΕΑ και οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες έννοιες. Βήματα προς τα εμπρός έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τα αρκετά προγράμματα συμπερίληψης που έχουν θεσπιστεί, όμως, θα πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για όλα τα παραπάνω καθημερινά και όχι μόνο επ’ αφορμή της σημερινής παγκόσμιας ημέρας.
Στην Εύβοια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ είναι αρκετά και χρίζουν επίλυσης. Ειδικότερα όσα αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών και τις προσβάσεις τους σε σχολεία και χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.
Το ΕΕΕΕΚ Εύβοιας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στις κτιριακές υποδομές, με τη μεταφορά του να είναι επιτακτική ανάγκη. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και το ειδικό νηπιαγωγείο και το ειδικό δημοτικό όπου επίσης χρειάζεται μια άμεση και καίρια παρέμβαση. Στο ΚΔΑΠ του δήμου Χαλκιδέων, η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική όμως η λειτουργία του μόνο τις πρωινές ώρες περιορίζει τη δράση του και το εύρος των συνανθρώπων μας που εκπαιδεύονται σε αυτό.
Οι ελλείψεις, την ίδια ώρα, είναι αρκετές και θα μπορούσαν να έχουν βελτιώσει τόσο την καθημερινότητα όσο και τη συμπερίληψη των ΑμΕΑ. Στην Εύβοια δεν υπάρχει Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης για άτομα με αναπηρία άνω των 21 ετών. Επιπλέον, δεν υπάρχει Κέντρο Διημέρευσης για μεγαλύτερες ηλικίες, έτσι ώστε να απασχολούνται τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς να ξεκουράζονται χωρίς να υπάρχει ιδρυματικός χαρακτήρας. Την ίδια ώρα, χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση στις προσβάσεις και τις υποδομές σε αθλητικούς χώρους, σχολεία, δημόσιους χώρους, παιδικές χαρές και παραλίες.
Η δημιουργία του γραφείου ΑμΕΑ από τον δήμο Χαλκιδέων ήταν ένα πρώτο, σημαντικό, βήμα που θα πρέπει να βρει μιμητές σε όλη την Εύβοια. Εκεί όπου τα προβλήματα είναι αρκετά και χρειάζονται λύσεις. Τονίζω εκ νέου ότι όλα αυτά τα ανοικτά ζητήματα, που η βελτίωσή τους θα κάνει την κοινωνία μας συμπεριληπτική και εμφανώς καλύτερη, θα πρέπει να αποτελούν διαχρονικό θέμα συζήτησης. Δεν αρκεί να θυμόμαστε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με αναπηρία, μόνο όταν τον ημερολόγιο δείχνει 3 Δεκεμβρίου. Καθημερινά είμαστε δίπλα τους, τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει με σεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δημιουργώντας μία κοινωνία που θα λύνει μέρος των προβλημάτων τους και δεν θα δημιουργεί μεγαλύτερα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έχει καταρτιστεί και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την κυβέρνηση, το πρώτο αντίστοιχο σχέδιο που έγινε ποτέ στη χώρα. Η πρώτη φάση υλοποίησής του οδεύει προς την ολοκλήρωσή της και είμαι βέβαιη πως με την πλήρη εκπόνηση του σχεδίου, αρκετά από τα ζητήματα που σήμερα δημιουργούν ανησυχίες στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, θα επιλυθούν και θα συμβάλουν στη συμπερίληψη και την ισονομία για όλους στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου