Σε ειδική τελετή, με πλήθος κόσμου, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και της Βουλής, των Σωμάτων Ασφαλείας και Φορέων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου «Το ακρόπρωρο της φυγής», αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή 1922 και τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων.
Το Μνημείο κατασκεύασε ο Δήμος Χαλκιδέων και στήθηκε στον πεζόδρομο της προσφυγικής συνοικίας, τη Νεάπολη, μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών-Κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδας.
Στον χώρο του Μνημείου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας Αναστάσιο Δημητρίου και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών-Κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδας Ουρανία Παπαγεωργίου-Τσάπελη, ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Στον χαιρετισμό της, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ευχαρίστησε όλους, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και τους Συλλόγους που συμμετείχαν.
«Ένα Μνημείο που συμβολίζει αυτούς που δεν ξεχνάμε ποτέ. Το ακρόπρωρο ήταν το γλυπτό που βρισκόταν στην πλώρη των πλοίων και αποτελούσε το βασικό σημάδι κάθε πλοίου, το "επίσημον" του, όπως ονομαζόταν. Αυτό το Μνημείο σήμερα είναι το δικό μας "επίσημον", είναι το ακρόπρωρο της φυγής των Μικρασιατών προσφύγων του Δήμου Χαλκιδέων και έχει διττή σημασία. Από τη μια, συμβολίζει, τιμά και δεν ξεχνά ποτέ όλους εκείνους που χάθηκαν, που πότισαν με το αίμα τους τη γη και τη θάλασσα της Μικράς Ασίας. Κυρίως όμως, τιμά όλους εσάς, τους πρόσφυγες που ήρθατε στον Δήμο, τους άξιους απογόνους, εσάς στη συνοικία της Νέαπολης, την Καναπίτσα, τη Νέα Λάμψακο, τη Νέα Αρτάκη, το Παντείχι. Αυτούς που ήρθαν χωρίς τίποτα και με πολλά προβλήματα, αλλά ρίζωσαν και μεγαλούργησαν. Αυτούς που μας διδάσκουν φιλοπατρία, ομοψυχία και προκοπή. Συγχαρητήρια στους πρόσφυγες όλου του Δήμου, που κρατούν ζωντανές τις μνήμες, μας θυμίζουν ποιοι είμαστε, από που ερχόμαστε και τι οφείλουμε να πράξουμε. Εσείς είστε το "επίσημον" μας».
Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Ζήκο, που εμπνεύστηκε και σχεδίασε το Μνημείο, την Εταιρεία «Μάρμαρα Δασκαλάκη», που αποτύπωσε σε μάρμαρο το Μνημείο, καθώς και τον κ. Σταύρο Καμαριώτη και την εταιρεία ΑΙΡΚΑΜ Α.Τ.Ε, για την προσφορά τους στην κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου