Στις 17 Ιανουαρίου του 1927 λειτούργησε για πρώτη φορά στη Χαλκίδα, Δημοτικό Ιατρείο για άπορους που στεγαζόταν στο ισόγειο του Δημαρχείου της πόλης.
Μέχρι τότε οι άποροι είχαν πρόσβαση μόνο στο νοσοκομείο της πόλης το οποίο και εκείνο μόλις έκανε τα πρώτα του οργανωτικά δειλά βήματα, αλλά και στα φαρμακεία της πόλης που οι ιδιώτες γιατροί δέχονταν τους ασθενείς τους και αφιέρωναν μία ώρα τηνημέρα για τους απόρους.
Δήμαρχος Χαλκιδέων ήταν ο γιατρός Νικόλαος Δ. Βασιλείου (1925-1934) και μπορεί χωρίς καμία επιφύλαξη να χαρακτηριστεί σαν από τους καλύτερους δημάρχους που γνώρισε η Χαλκίδα.
Επι ημερών του και μάλιστα μέσα σε διάστημα 25 ημερών από την ανάληψη της θητείας του, έλυσε το πρόβλημα της ύδρευσης της πόλης, ίδρυσε σφαγεία και έδωσε στη Δημοτική μας αγορά τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα.
Αυτό όμως που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν ο αλτρουισμός του προς τους φτωχούς συνανθρώπους του κάνοντας εράνους μέσα στα χιόνια για τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προς αυτούς και η απαξίωση του προς την αριστοκρατία και τα "τζάκια" της πόλης.
Πέθανε τον Ιούνιο του 1946 και στα επιτάφια αφιερώματα των εφημερίδων τονίστηκαν
αυτές οι αρετές του.
Στις φωτογραφίες βλέπουμε τον Δήμαρχο Ν. Βασιλείου και την δημοσίευση της εφημερίδας ΕΥΡΙΠΟΣ για την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Ιατρείου στις 15/1/1927.
*Κωνσταντίνα Καρλή, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας , Υποψήφια με την δημοτική κίνηση Άμεσα και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Σπύρου
Η Κωνσταντίνα Καρλή είναι Γενικός Ιατρός και διατηρεί το ιδιωτικό της ιατρείο στο κέντρο της Χαλκίδας.
Η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής είναι η καρδιά της φροντίδας υγείας, αφορά τους πολίτες μιας κοινότητας στο σύνολο της, είτε νοσούν είτε όχι.
Η επιθυμία της να ασχοληθεί με τα κοινά πηγάζει από την ανάγκη της προσφοράς στους συμπολίτες της και το όραμα της να αποκτήσει η πόλη τις σωστές βάσεις σε δημοτικά ιατρεία με τις κατάλληλες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες και ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και την ανάπτυξη ενός κοινωνικού μηχανισμού που θα εξασφαλίζει σε κάθε άτομο ένα καλό βιοτικό επίπεδο για τη διατήρηση της ψυχοσωματικής του υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου