Στην κεντρική παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου» η Δήμαρχος Χαλκιδέων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Στην κεντρική παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου» η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Την αγγλική έκδοση του βιβλίου «Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου» παρουσίασε ο συγγραφέας και εκδότης κ.Βάγιας Κατσός χθες, Σάββατο 5 Αυγούστου 2023, στις πηγές της Αρέθουσας στη Χαλκίδα και το βιβλίο, μεταξύ άλλων, προλόγισε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.

Στην εισήγησή της η Δήμαρχος, αφού συνεχάρη τον συγγραφέα για το εξαιρετικό έργο αναζήτησης και συγγραφής της Ιστορίας των χαλκιδικών αποικιών, τόνισε τη μεγάλη σημασία και ευθύνη των κατοίκων της Χαλκίδας στη διατήρηση και μεταφορά όλων αυτών των ιστορικών γνώσεων.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι, η ιδιότητα του πολίτη της Χαλκίδας αποτελεί τίτλο τιμής. Και δεν είναι μόνο η σπουδαία γεωγραφική θέση και η απαράμιλλη ομορφιά, αλλά κυρίως, η βαρύτητα της Ιστορίας της. Η Χαλκίδα μας, σημαντική από τους προϊστορικούς χρόνους, είναι υπόδειγμα δημιουργίας, προόδου και ανάπτυξης. Δεν περιορίστηκε στα στενά γεωγραφικά της όρια, αλλά δημιούργησε σημαντικές αποικίες, διαμόρφωσε εξελίξεις, μετέφερε το Χαλκιδικό αλφάβητο και κυριάρχησε στη Μεσόγειο.

Βαρύτατη Ιστορία, βαρύτατη και η ευθύνη των απογόνων, αλλά και όλων, όσοι έχουν την γνώση και την ευαισθησία να καταγράψουν, να κάνουν γνωστή στο σήμερα και να αφήσουν στο αύριο, την μεγάλη αυτή ιστορική διαδρομή. 

Αυτοί, λοιπόν, που τολμούν να κάνουν πράξη την ευθύνη, πρέπει να έχουν ανήσυχο πνεύμα, ικανότητα αναζήτησης και εύρεσης της ιστορικής γνώσης, δημιουργικό μυαλό, γνώση της ελληνικής γλώσσας, συγγραφικό ταλέντο και πάνω απ’ όλα, εν συναίσθηση και πάθος γι’ αυτό που κάνουν. 

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Βάγιας Κατσός, με πολλαπλές ιδιότητες, με πιο σημαντική αυτή του Χαλκιδολάτρη.». και κατέληξε αναφέροντας, «Ένιωσα μεγάλη χαρα, γιατί μέσα από αυτή την έκδοση ξεδιπλώνεται αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας ότι, η Χαλκίδα υπήρξε μητέρα περισσότερων από 77 πόλεων και από τις αρχές του 8ου αιώνα είχε το δικό της αλφάβητο, το Χαλκιδικό αλφάβητο, το οποίο είχε τη μέγιστη τοπική διάδοση από όλα τα υπόλοιπα αλφάβητα και αποτελεί το πολυτιμότερο εξαγώγιμο αγαθό της Χαλκίδας και η σπουδαιότερη κληρονομιά της στον Δυτικό πολιτισμό.

 Εκτός όμως από χαρά, ένιωσα και τη μεγάλη ευθύνη, ως Δήμαρχος, να στηρίξω έμπρακτα την προσπάθεια αυτή. 

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και η αγγλική έκδοση να ξεπεράσει τη Μεσόγειο και να ταξιδέψει σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες της γης», ανέφερε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages