Η ΚΕΕΕ στη Χαλκιδική για διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η ΚΕΕΕ στη Χαλκιδική για διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής

Στη Χαλκιδική βρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της χώρας για τις ανάγκες της διευρυμένης συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, προσήλθαν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων της χώρας αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνεδρίασης. Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες για το προσεχές διάστημα και η στόχευση της επιμελητηριακής κοινότητας αποτέλεσαν τους άξονες διαλόγου. 
Oι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της ΔΕ είχαν ως αφετηρία την εισαγωγική τοποθέτηση του οικοδεσπότη, προέδρου του Επιμελητήριου Χαλκιδικής, κ. Ιωάννη Κουφίδη, με θέμα: «Η ατζέντα του 2030 και οι τρεις διαστάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη (κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική), πυξίδα για έναν αναβαθμισμένο, πιο ενεργό και ουσιαστικό επιμελητηριακό θεσμό». Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, όπως τέθηκαν  από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθούν στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και οι προκλήσεις προς διαχείριση, όπως η κλιματική κρίση και η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, επισημάνθηκαν από τον κ. Κουφίδη. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο Επιμελητηρίου Χαλκιδικής 2023 θα λάβει χώρα στις 5-6 Σεπτεμβρίου. 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης, πραγματοποίησε εισήγηση, με θέμα: «Οι προοπτικές ανάπτυξης της Χαλκιδικής στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της οικονομίας, της φιλοξενίας, και τα νέα έργα υποδομών που θα αναβαθμίσουν την περιοχή» - ακολουθεί παρακάτω. Κατά τη συνήθη πρακτική της ΚΕΕΕ, προσκλήσεις απεστάλησαν σε εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Ανταποκρίθηκε, επιβεβαιώνοντάς τη στήριξή του στην επιμελητηριακή κοινότητα, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Γιώργος, αναφερόμενος στους στόχους συνεπούς ανάπτυξης του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής. «Η Χαλκιδική αποτελεί τον πρώτο οικογενειακό προορισμό διακοπών ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις οι οποίες αφορούν το γαστρονομικό τουρισμό της χώρας. Αξίζει να επενδύουμε στον τόπο μας και να διορθώσουμε τις παθογένειες», ανέφερε στο χαιρετισμό του. Ο βουλευτής Χαλκιδικής, κ. Απόστολος Πάνας, χαιρέτησε με γραπτό μήνυμα τις εργασίες της συνεδρίασης.  
Την ανάγκη η πολιτεία, τα Επιμελητήρια και οι φορείς να συμπράξουν και να δημιουργήσουν αλυσίδα αξίας, επεσήμανε ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ενώ ο οικονομικός επόπτης της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, κ. Βασίλης Γιαγιάκος, αναφέρθηκε στο διαχρονικό ζήτημα της έλλειψης σύνδεσης μεταξύ γνώσης και παραγωγής. Ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, έθεσε τη διάσταση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές. Κοινό τόπο όλων των τοποθετήσεων αποτελεί ότι πρόκληση αλλά και στόχος είναι η διασπορά του τουρισμού και η υποστήριξη του ως οικονομικής δραστηριότητας διάρκειας 12 μηνών, και όχι εποχιακά ή ευκαιριακά. Ο καθοριστικός ρόλος των Επιμελητηρίων για την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη επισημάνθηκε από τον υπεύθυνο ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων της ΚΕΕΕ, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, κ. Μάρκο Δέμπα, καθώς και τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Καπνοπώλη. 

Ο διευθυντής της ΚΕΕΕ, κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες περαιτέρω αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών οι οποίες παρέχονται από την ΚΕΕΕ και τα Επιμελητήρια, με βασικά εργαλεία το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και τις Υπηρεσίες Μίας Στάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει διακριθεί για το ΓΕΜΗ- ΥΜΣ, καθώς στην Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας έλαβε την 1η θέση στην Ευρώπη και 10η θέση παγκόσμια κατάταξη.

Τις ομιλίες συντόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης. 

Οι εργασίες της ΔΕ της ΚΕΕΕ ολοκληρώθηκαν με την κοινή συνέντευξη τύπου των προέδρων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννη Μασούτη, και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Ιωάννη Κουφίδη.

Η ομιλία του κ. Μασούτη παρατίθεται παρακάτω:

«Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, 
Σήμερα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους εμάς, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, να βρισκόμαστε στη Διευρυμένη Διοικητική που διεξάγεται σε αυτόν τον υπέροχο τόπο.. στην πανέμορφη Χαλκιδική. Η Κεντρική Ένωση και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής  αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του Επιμελητηρίου γιατί βαθύτατα πιστεύουμε, όχι μόνο στην αποκέντρωση του θεσμού  αλλά και στην δυνατότητα επιχειρηματικής ανάπτυξης όλων των περιοχών της χώρας μας, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Περιοχές όπως η Χαλκιδική εξυψώνουν το επιχειρείν αποτελώντας την ισχυρότερη απάντηση στο πρόβλημα της περιφερειακής ανάπτυξης, με προπομπό την οικονομία της φιλοξενίας και την τοπική ανάπτυξη σε βιοτεχνία, αγροδιατροφή, υπηρεσίες και κατασκευές.
Είναι σημαντικό για όλους μας , τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και από αυτούς που σχεδιάζουν την αξιοποίηση των χρημάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου, χρήματα που θα ξεπεράσουν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης με 31 δισεκατομμύρια ευρώ, να φτάσουν σε κάθε επιχείρηση της Χαλκιδικής που θέλει να αξιοποιήσει τους πόρους  στους κλάδους της μεταποίησης, εμπορίας  ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, της εργασιακής ασφάλειας, αλλά και στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής των βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων ποιότητας.
Ήδη ενισχύθηκαν, με 85 εκατομμύρια ευρώ, 1.901 επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, ενώ χρηματοδοτήθηκαν και τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Παράλληλα, αναμένονται προγράμματα της οριζόντιας εφαρμογής ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και επέκταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διανυκτέρευσης, της εστίασης και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Είναι μια χρυσή εποχή για την Χαλκιδική, μέσω του προγράμματος Μακεδονία του 2030,  γιατί παράλληλα με τα σοβαρά έργα υποδομών όπως  ολοκλήρωση του βασικού οδικού δικτύου Ποτίδαιας - Κασσανδρείας η παράκαμψη Πολυγύρου και τα πρώτα 9 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Θέρμης - Γαλάτιστας. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το “ορφανό χιλιόμετρο” στην Ποτίδαια.
Θα έχουμε σύντομα την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ του Φράγματος Χαβρία που αυτή την φορά μετά από απίστευτες καθυστερήσεις θα προκηρυχθεί σαν κλασικό δημόσιο έργο, των τουριστικών λιμένων, προβλέπονται και κίνητρα προκειμένου να επιτευχθούν ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για όλες τις επιχειρήσεις μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο.
Τεράστια ευκαιρία αποτελεί  για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2020-2027 καθώς και το πρόγραμμα τοπικής παράκτιας βιώσιμης αλιείας, που μπορεί να μετατρέψει τους παράγωγους του πρωτογενούς τομέα , σε εξαγωγείς σε μια κοντινή αγορά όπως είναι η αγορά της Βαλκανικής.
Σε κάθε περίπτωση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος βρίσκεται δίπλα σε όλες τις μορφές των επιχειρήσεων του νομού και σε κάθε επιχειρηματία της Χαλκιδικής. Η διοίκηση της ΚΕΕΕ θέλει να μεταφέρει στην νέα κυβέρνηση όλες εκείνες τις θέσεις σας, ώστε να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, να δώσουμε επιπλέον ώθηση στην περιοχή και να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε μοναδικά όλα αυτά τα χρόνια… Να μπορούμε να επιχειρούμε και να δημιουργούμε… πλούτο, θέσεις εργασίας και πάνω από όλα να αποδίδουμε με δικαιοσύνη στην τοπική κοινωνία όσα της αναλογούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages