Φαίνεται πως ξεχνάμε πολύ εύκολα. - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Φαίνεται πως ξεχνάμε πολύ εύκολα.

Της Βάνας Φρυγανιώτη 

Φαίνεται πως ξεχνάμε πολύ εύκολα. 

Ας κάνουμε μια επανάληψη:
Μέτρα στήριξης της πολύ μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019.
Βάνα Φρυγανιώτη

1. Αποποινικοποίηση των οφειλών προς ΟΑΕΕ. (Υπήρχαν Περισσότερες από  23.000 καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ.)

2. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη και για τους  ΜμΕ με οφειλές στον ΕΦΚΑ (Ν4368/16).  Διαγραφή των  χρεών προς το δημόσιο για νοσήλια των τότε ανασφάλιστων από τις κυβερνήσεις  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

3. Καθιερώνεται για πρώτη φορά προστασία πρώτης κατοικίας με επέκταση του νόμου Κατσέλη σε νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

4. Δημιουργία της  Αναπτυξιακής Τράπεζας και  14 νέων  χρηματοδοτικών εργαλείων για ΜμΕ. Συστάθηκε ο  Θεσμός των μικροπιστώσεων ( έως 25 χιλ ευρώ)  για τους πολύ μικρούς επιχειρηματίες.

5. Σεισάχθεια μεγάλου μέρους των ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με δυνατότητα επανυπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών από το 2002, με βάση το εισόδημα του κάθε μικρού επαγγελματία. Δόθηκε η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε περίπου 60.000 μικροεπαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χρέη προηγούμενων ετών. (Οφειλή σε ΟΑΕΕ από 20.000 ευρώ σε 50 χιλ. ευρώ).

6. Θέσπιση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.

7. Νομοθέτηση νέου ενιαίου ασφαλιστικού φορέα(ΕΦΚΑ) ενοποιώντας δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία που υπήρχαν διάσπαρτα τις προηγούμενες δεκαετίες. Οριζόντιο  πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών, άμεσα συνδεδεμένων με το φορολογητέο εισόδημα. Όφελος στο 80% των ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

8. Νέος αναπτυξιακός νόμος (Ν4399/16) με δυνατότητα  συμμετοχής για πρώτη φορά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

9. Νέο σύστημα έναρξης και αδειοδότησης επιχειρήσεων σε λίγα μόνο λεπτά, με την υπηρεσία μιας στάσης (Ν4441/16).

10. Επί 27 συνεχόμενους μήνες είχαμε αύξηση του ειδικού δείκτη PMI  των επιχειρήσεων της μεταποίησης. Το παραγωγικό κενό  σε σχέση με το δυνητικό ΑΕΠ από (-15,7%  τo 2014) έπεσε το 2019 στο (-6%).

11. Διπλασιασμός κονδυλίων για έρευνα και τεχνολογία που κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο σε μικρές και πολύ μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις.

12. Νέος νόμος Δημοσίων Συμβάσεων (Ν4412/16) που διασφάλιζε  τη διαφάνεια, την ίση συμμετοχή, ώστε οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να  συμμετάσχουν με ίσους όρους.

13. Ενεργοποίηση, μετά από 10 χρόνια, των προγραμμάτων Leader που απευθύνονταν σε μικρές και πολύ μικρές μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

14. Νέος επιμελητηριακός νόμος (Ν4497/17), με τον οποίο αναβαθμίστηκε ο ρόλος των επιμελητηρίων με την δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων σε κάθε Επιμελητήριο για την παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών. Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

15. Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ με νέο νόμο μετά από 98 χρόνια.

16. Για πρώτη φορά ένταξη των ΜμΕ σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

17. Δημιουργία νόμου πλαισίου (Ν4430/16), για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία   

18. Δημιουργία νόμου για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου με τη δράση του ΕΠΑνΕΚ για ενίσχυση και τόνωση της τοπικής οικονομίας.

19. Ρύθμιση υπαίθριου εμπορίου, λαϊκών αγορών και δημιουργία αγοράς καταναλωτών.

20. Δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων επιχειρήσεων και 400 χιλιάδων θέσεων εργασίας. (Την περίοδο 2010-2014 είχαν κλείσει πάνω από 200χιλ. επιχειρήσεις και είχαν χαθεί 900 χιλιάδες θέσεις εργασίας.) 

21. Αναπτύχθηκαν  κίνητρα για συνεργατικά σχήματα ώστε να μπορέσουν να αντέξουν στον οξύτατο ανταγωνισμό των πολύ μεγάλων  επιχειρήσεων, παράλληλα με την ανάπτυξη της αλληλέγγυας οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην  περίοδο 2015-2019 κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την πολύ μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ζωντανή, παρά τις εξωγενείς παρεμβάσεις εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονίων, αλλά και να βάλει θετικές βάσεις για την ανάπτυξη της. 

Ωστόσο ήρθε η περίοδος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να αναστρέψει  σε μεγάλο βαθμό ότι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και να έχει φέρει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπροστά σε νέα περίοδο απαξίωσης, απόγνωσης. Στα όρια επιβίωσης, το 45% των υπαρχόντων επιχειρήσεων. 
 
Η ανάγκη νέας προσπάθειας ώστε να επανέλθει η προοπτική βιώσιμης  ανάπτυξης στην οικονομία με ταυτόχρονη επάνοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ανάκαμψη, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από μια Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα άμεσα μέτρα σε αυτή την πορεία είναι:

1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους  Επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

2. Εξίσωση με τη φορολογία των μισθωτών, όλων των αυτοαπασχολούμενων και  ελεύθερων Επαγγελματιών. Αφορολόγητο εισόδημα στις 10.000 ευρώ.

3. Διαχωρισμός των χρεών και διαγραφή μέρους  του χρέους που δημιουργήθηκε μετά την 1/3/2020 μέχρι και 31/12/2022(πανδημία) για όλες τις ΜΜΕ, προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και βιώσιμη  ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

4. Αλλαγή του Πτωχευτικού κώδικα με  προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μοναδικής επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, για οφειλές προς τους θεσμικούς πιστωτές. Εντάσσονται πολίτες με εισόδημα, μέχρι 70% πάνω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και με αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι  300.000 ευρώ.

5. Δημιουργία ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, που θα χρησιμοποιείται για τις πληρωμές μισθοδοσίας προσωπικού, προμηθευτών, Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων. 

6. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο κατώτατο συντελεστή

7. Περιορισμό του ενεργειακού κόστους και μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης καυσίμων στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ.

8. Αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για την δημιουργία ενός σταθερού λειτουργικού αυτοματοποιημένου μηχανισμού προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

9. Ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο, να ενισχυθούν  δράσεις ανάπτυξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages