Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και 87 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.
“Στην πρώτη του δήλωση, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης αρχηγού κόμματος της Βουλής κι ενός δημοσιογράφου, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η αλήθεια θα αναδειχθεί σε όλες της τις διαστάσεις.
Από τότε μέχρι σήμερα φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης εξάντλησε τη δέσμευσή του βρίσκοντας τρόπους, με τους οποίους πίστευε ότι θα παρακάμψει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ακόμη και τους θεσμούς της Βουλής, που έχουν εκ των πραγμάτων βασικό τους χρέος τη διαφάνεια και την απόδοση ευθυνών.
Τι κάνατε μέχρι σήμερα εσείς κ. συνάδελφοι της Ν.Δ.; Μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών αντί να δοθεί ο χρόνος, και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους βουλευτές, να τοποθετηθούν, φτάσατε μέχρι το σημείο να μην καλέσετε στην Εξεταστική Επιτροπή τους δύο βασικούς πολιτικούς που επόπτευαν τη λειτουργία της ΕΥΠ, δηλαδή τον επικεφαλής, που γνώριζε τη λειτουργία της και τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, που όφειλε να τη γνωρίζει και τη γνώριζε.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πανικοβληθήκατε και προσπαθήσατε να κρύψετε τους τραγικούς χειρισμούς σας κάτω από το χαλί.
Γελιέστε αν νομίζετε ότι απαλλάσσεται της ευθύνης, ο αντ΄ αυτού, ή και ο έχων την αρμοδιότητα, Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος θέσπισε τον ολοκληρωτικό έλεγχό της, από μέρους του.
Γιατί στη Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί η επίφαση της έγκρισης ενός εισαγγελέα για να μπορεί ο εκάστοτε Πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.
Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε όλα τα κόμματα, το λένε πρώην πρωθυπουργοί, το λένε αξιόλογοι επιστήμονες, και κυρίως ο ελληνικός λαός, ο οποίος ζητά την πλήρη διαλεύκανση.
Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρούν οι συνάδελφοι της Ν.Δ. όταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζήτησε από το ελληνικό κοινοβούλιο και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερώσει για αποτελέσματα της έρευνας που έκανε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλιστα με δικό σας νόμο.
Νομίζετε ότι με τις δημοσκοπήσεις και το σκηνικό παραπληροφόρησης που στήνετε, θα θολώσετε το τοπίο. Κάνετε μεγάλο λάθος.
Τόσο η ίδια η υπόθεση των υποκλοπών, όσο και η διαχείρισή της, έχουν ήδη δημιουργήσει τις συνθήκες αναβίωσης ενός κλίματος που έχει ξαναζήσει ο ελληνικός λαός και θυμάται με μελανά χρώματα.
Η γνωστή τακτική του κ. Μητσοτάκη, να διαχειρίζεται τις κρίσεις με διαγγέλματα, δεν αρκεί για να σκεπάσει τον κουρνιαχτό.
Ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του.
Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.
Δε νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα.
Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι η κορυφή του παγόβουνου που θα βυθίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη μια ώρα αρχύτερα.
Κι ασφαλώς η πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά μόνον αυτά. Είναι κι αυτά που καθημερινά βιώνει ο έλληνας πολίτης
Η ακρίβεια, η διαχείριση της πανδημίας, η εγκατάλειψη του πολίτη καθιστούν αναγκαία την αλλαγή κυβέρνησης.
Η προεκλογική ομηρία των πολιτών που επιχειρεί η Κυβέρνηση δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο σε ζητήματα επιβίωσής τους, αλλά και στην απόπειρα επίλυσης χρόνιων προβλημάτων τους. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αποτελούν οι λεηλασίες και οι καταπατήσεις που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον και η αισχροκέρδεια στο εμπόριο των γεωργικών προϊόντων.
Η μείωση στην αγροτική παραγωγή και στο εμπόριο των γεωργικών προϊόντων της χώρας μας αποτελούν προβλήματα που πλήττουν, τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους αγρότες.
Φτάσατε τη χώρα μας να έχει ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην ΕΕ: τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών, από την το χωράφι του παραγωγού μέχρι το ράφι των καταστημάτων λιανικής πώλησης, να φτάνει στο 300%.
Οι παραγωγοί δεν μπορούν φέτος να σπείρουν τα χωράφια τους και να έχουν παραγωγή, οι κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να σφάζουν τα θηλυκά τους ζώα για να συρρικνώσουν τα κοπάδια τους
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου