Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»:
«Έρχομαι στο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Αποτελεί την χειροπιαστή απόδειξη της άποψής σας ότι «κάθε κρίση είναι ευκαιρία» για όσους βλέπουν την Υγεία ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας.
Μόνο που ο χώρος της δημόσιας δευτεροβάθμιας περίθαλψης με αυτές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι ο μεγάλος χαμένος.
Σε μια περίοδο, μετά την πανδημία, όπου το ολέθριο συμπέρασμα είναι ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί χιλιάδες θάνατοι, αν είχαμε ένα ΕΣΥ στοιχειωδώς ενισχυμένο,
μιας και ήταν αυτό που ανέλαβε όλο το φορτίο της αντιμετώπισης της COVID 19, το Υπουργείο επιλέγει, με το παρόν νομοσχέδιο, να επιστρέψει την Δημόσια Περίθαλψη στην προ ΕΣΥ εποχή.
Επί της ουσίας καταργείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιας και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών είναι ο θεμέλιος λίθος του, σε βάρος των ασθενών και των περισσότερων νοσοκομειακών γιατρών.
Το νομοσχέδιο πλήττει επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.
Δίνοντας το δικαίωμα στους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ για ιδιωτικό ιατρείο ή παροχής υπηρεσιών σε ιδιωτικές κλινικές και πολυιατρεία, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελεύθερο επαγγελματία γιατρό, ευνοώντας μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυιατρεία.
Επιπρόσθετα πλήττει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών στους οποίους μεταφέρει ευθύνες των ειδικευμένων.
Η συμμετοχή τους στην περίθαλψη θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες του συστήματος και όχι με βάση το πρόγραμμα της εκπαίδευσής τους, μετατρέποντάς τους σε αναλώσιμο ιατρικό δυναμικό και μετακινώντας τους σε νοσοκομεία ακόμη και εκτός της υγειονομικής τους περιφέρειας.
Μισθολογικά επιχειρείται η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών από την τσέπη των ασθενών, μετατρέποντας τους γιατρούς σε εμπόρους της ιατρικής επιστήμης.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η υγεία να εξαρτάται από το βαλάντιο του κάθε πολίτη, δημιουργώντας γιατρούς αλλά και ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ.
Αντί για την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων των ιατρών, την αύξηση των μισθών, την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που αποτελούν σήμερα το 30% των εργαζομένων η Κυβέρνηση προχωράει στο ξήλωμα του ΕΣΥ.
Αντί για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προκειμένου να επιστρέψουν επιστήμονες στην Ελλάδα, μετατρέπει του γιατρούς σε «κυνηγούς» ασθενών.
Η αντίθεση των υγειονομικών, τόσο του ΕΣΥ όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε αυτό το νομοσχέδιο είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων και ενώσεων και όπως εκφράστηκε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τους φορείς που προσήλθαν.
Θέλω, κλείνοντας, επειδή στην τοποθέτησή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Μπουκώρος δεν κατάλαβε –λέει- τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους φορείς, ενώ ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ακούστηκαν σοβαρές προτάσεις από πολλούς, το ερώτημα μου είναι -ιδιαίτερα προς τον εισηγητή- τι ήταν αυτό που σας εμπόδισε να μην υιοθετήσετε, να μην εκφράσετε τις απόψεις σας σχετικά με τις συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες είπατε ότι ήταν αξιόλογες.
Εμείς, λοιπόν, από τη δική μας πλευρά επειδή θεωρούμε ότι όλο το οικοδόμημα του νομοσχεδίου σας στερείται σοβαρότητας πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, απλώς θα επαναλάβω κι εγώ ότι στην ώρα μας θα τα καταργήσουμε, θα επαναφέρουμε το ΕΣΥ κι από κει και πέρα οπωσδήποτε θα υλοποιήσουμε τη δική μας πρόταση.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου