Στις εργασίες του διήμερου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, που διεξάγεται στις 11 και 12 Νοεμβρίου στο Καρπενήσι συμμετέχει ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, στο περιθώριο των οποίων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κυβερνητικά στελέχη για τοπικά ζητήματα. Στο συνέδριο, εκ μέρους της κυβέρνησης, παρευρίσκονται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, καθώς και η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη.
Ο Βουλευτής Ευβοίας, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του πληθυσμού που καταγράφηκε στην πρόσφατη απογραφή, ζητώντας να μη μειωθούν οι οικονομικοί πόροι για τους δήμους, που συρρικνώθηκαν πληθυσμιακά. Συγκεκριμένα ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε:
«Αγαπητές φίλες και φίλοι, Θα ήθελα κατ' αρχάς να εκφράσω την χαρά μου και την συγκίνηση μου, για το γεγονός ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και παλιούς συνεργάτες, με τους οποίους εργαστήκαμε μαζί για την ενδυνάμωση της Στερεάς Ελλάδας και της ΤΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ΤΑ αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη διάχυση της ανάπτυξης και του πλούτου, με σκοπό να ενισχύονται κυρίως οι πιο μειονεκτικές περιοχές. Δυστυχώς, από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας φαίνεται να συρρικνώνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του συνόλου της χώρας. (Ειδικότερα, ενώ στο σύνολο της χώρας καταγράφεται μείωση της τάξης του 3,5%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η αντίστοιχη μείωση είναι της τάξης του 7,7% (από 547.390 το 2011 σε 505.269 άτομα το 2021). Βλέπουμε, έτσι, περιοχές στην επαρχία να αδειάζουν, να παρακμάζουν, να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά γηραιού πληθυσμού!
Αυτά, λοιπόν, τα στοιχεία αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας, τα οποία μας καλούν να αναπτύξουμε δημόσιες πολιτικές, που θα στοχεύουν στην ανάσχεση του φαινομένου της ερημοποίησης της υπαίθρου, παρέχοντας κίνητρα στους πολίτες να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους. Προς την κατεύθυνση αυτή κατατείνει και ο νέος επενδυτικός νόμος, όπου έχουμε σημαντική αύξηση των ανώτατων ποσοστών κρατικών ενισχύσεων στη Στερεά Ελλάδα, σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι για να δουλέψει αυτό το εργαλείο προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων θα πρέπει να συνδυαστεί με δημόσιες επενδύσεις. Δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό υποδομών στις μεταφορές, την εκπαίδευση, την υγεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, σίγουρα συμβάλει και η αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά την τρέχουσα περίοδο σε ποσοστό 108,8% στη Στερεά Ελλάδα. Ωστόσο, η κατανομή των χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο με το πληθυσμιακό κριτήριο, αλλά θα πρέπει να προωθεί τη σύγκλιση και τη κοινωνική συνοχή, να συμβάλλει στην άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η προσαρμογή των ΚΑΠ στα νέα δεδομένα της πρόσφατης απογραφής θα πρέπει να γίνει μόνο προς τα πάνω, στους δήμους, που αυξήθηκαν πληθυσμιακά. Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των μειονεκτικών, ορεινών, δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου