Παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, το βιβλίο «Κεντώντας το μέταλλο» του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο προλόγισαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και η Πρόεδρος του Εργαστηρίου Χαρίκλεια Μυταρά.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, η Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:
«Το 2022 είναι μια χρονιά σταθμός, μια χρονιά μνήμης, τιμής και περηφάνιας. Είναι η χρονιά της επετείου των 100 ετών από τις βάναυσες διώξεις, τις καταστροφές και των ξεριζωμό των προγόνων μας από τη Μικρά Ασία. Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός ήρθε και εγκαταστάθηκε με πολύ δύσκολες συνθήκες στον ελλαδικό χώρο, και με το πέρασμα των ετών μεγαλούργησε. Μας δίδαξε πολιτισμό και ήθος.
Η επιτυχία κάθε εκδήλωσης τιμής και προσφυγικής μνήμης είναι να αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στο μυαλό και την καρδιά όλων μας. Αυτό πετυχαίνει η ξεχωριστή έκθεση και η έκδοση του βιβλίου από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, ξεδιπλώνοντας το χρονικό αυτό, μέσα από τις τέχνες της δημιουργίας κοσμημάτων, κεντημάτων και φορεσιών, που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, κυρίως των γυναικών, της Μικράς Ασίας.
Ο Δήμος Χαλκιδέων στηρίζει και συμμετέχει με χαρά στην περίτεχνη αυτή περιήγηση στην Ιστορία, την Παράδοση και τον Πολιτισμό της Μικράς Ασίας.
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου, γευόμαστε τις εικόνες του και τη λάμψη των παραδοσιακών κοσμημάτων. Μια λάμψη που δεν προέρχεται μόνο από το μέταλλο, αλλά κυρίως από το χτίσιμο της ύλης, μέσα από τα ταλαντούχα χέρια των καλλιτεχνών.
Είμαι βέβαιη ότι η καθοδήγηση του δασκάλου Άκη Γκούμα και της Αμαλίας Καλαθέρη, με τις βιωματικές, ιστορικές ευαισθησίες τους και τις πολύτιμες γνώσεις τους, αποτέλεσε ένα όχημα αναζήτησης της Ιστορίας, εθνικής αλλά και ατομικής, όπως οι γυναίκες στη Σμύρνη, στην Κων/πολη, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, φορούσαν το κόσμημα ως αναπόσπαστο τμήμα μιας ζωής γεμάτης εκδηλώσεις, εορταστικές συνάξεις και μεγάλα γεγονότα.
Μάλιστα, στο βιβλίο αυτό, η Ιστορία απλώνει στον χρόνο και δεν περιορίζεται στα στενά όρια των πονεμένων ημερών της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η καταγωγή, οι καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο δυναμισμός των γυναικών της Μικράς Ασίας, οι κουζίνες και τα αρώματα, τα ζωντανά της φύσης, τα κεντήματα, τα υφάσματα, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα σύμβολα της παράδοσης, ο χορός, τα υλικά της ραπτικής, η γεωμετρία, τα κεραμικά, αποτέλεσαν για κάθε δημιουργό, μαθήτρια του Εργαστηρίου Τέχνης, την έμπνευση για το αποτέλεσμα που ξεπηδά από αυτό το βιβλίο ως εικόνα, αλλά θα μείνει και στην κληρονομιά του Εργαστηρίου Τέχνης ως ιστορική παρακαταθήκη.
Αγαπητή Ζουζου Μυταρά, κυρίες και κύριοι του Εργαστηρίου, δάσκαλοι και μαθητές, η δημιουργία “Κεντώντας το μέταλλο” είναι αντάξια της φήμης σας, αλλά και τα εκτιθέμενα έργα αποτελούν αληθινό στολίδι στη μεγάλη καλλιτεχνική συλλογή σας.
Εύχομαι ολόψυχα το βιβλίο να διαβάζεται για πολλές δεκαετίες ακόμη, αποτελώντας τμήμα της ζωντανής και διαχρονικής ιστορικής εξέλιξης.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου