Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής της πλειοψηφίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».
Όπως είπε ο κ. Πνευματικός το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύει τη θεσμική εκπροσώπηση των τεχνολόγων ακτινολογίας – ακτινοθεραπείας, μιας ομάδας υγειονομικού προσωπικού που αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά και των κλινικοεργαστηριακών κέντρων της χώρας.
Όπως ανέφερε: «Η εξέλιξη αυτή καθιστά τα μέλη αυτού του κλάδου θεσμικούς συνομιλητές στη διαμόρφωση στρατηγικής και των επιλογών όρων παροχής υπηρεσιών στον τομέα της υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα τρία δύσκολα χρόνια της πανδημίας που έζησε όλο το υγειονομικό προσωπικό, οι άνθρωποι που στελεχώνουν αυτούς τους κλάδους κατέβαλαν κάθε ανθρώπινη δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν και αυτοί με τον τρόπο τους και από το δικό τους κομμάτι το σύστημα όρθιο. Δεν υπήρξε ούτε ένας ασθενής με COVID που δεν πέρασε από κάποιο ακτινολογικό μηχάνημα, αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο» .
Σε ότι αφορά το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου, που αφορά σε παρατάσεις ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ Πνευματικός είπε πως με τις ρυθμίσεις αυτές διασφαλίζεται η συνέχιση παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό, δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά και δεδομένης της εμφάνισης νέων ιδιαιτέρως μεταδοτικών μεταλλάξεων.
Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του προσωπικού γιατρού, που είναι μια νέα, πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής αποκτά καθοδήγηση μέσα στο σύστημα υγείας, λαμβάνει κατευθύνσεις στον τομέα της πρόληψης και έχει πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν. Ταυτόχρονα, έχουμε την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά που απαιτούν απλή διαχείριση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στην περιφέρεια όπου οι δομές υγείας έχουν μερικές φορές περιορισμένη δυναμικότητα.
Όσον αφορά το θέμα της μελέτης Λύτρα για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ, συνόψισε τα βασικά ευρήματα:
- Η θνησιμότητα αυξάνει στις ΜΕΘ της χώρας μας όταν αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ. «Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά όταν υπάρχει ένας κορεσμός ή υπερπληθώρα ασθενών μέσα στις ΜΕΘ, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για να αυξάνεται η θνησιμότητα. Αυτό είναι ένα αληθινό εύρημα και πρέπει να αξιολογηθεί» είπε, επεσήμανε, όμως, ότι ο συγγραφέας δεν αναφέρεται καθόλου στις αιτίες και την κατάσταση της υγείας των νοσηλευομένων, όπως τυχόν συνοδά νοσήματα, επομένως τα όποια συμπεράσματα πρέπει να εξάγονται με πολλή προσοχή.
- Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΜΕΘ που νόσησαν πολύ βαριά και πέθαναν ήταν ανεμβολίαστοι. «Δεν καταφέραμε ανθρώπους σε μεγάλες ηλικίες, 65 χρόνων και πάνω, οι οποίοι είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν επιπλοκές από τη νόσο αυτή, να τους πείσουμε εγκαίρως να εμβολιαστούν. Και βεβαίως είναι και μια από τις βασικές αιτίες που θρηνήσαμε πάρα, πάρα πολλά θύματα» σημείωσε. Αναφέρθηκε, όμως, και στις συνέπειες που είχε αυτό το γεγονός στις μικρότερες ηλικίες: «Τα παιδιά τελικά έχασαν την ευκαιρία να μπορούν να είναι παιδιά, έχασαν τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν. Η επίπτωση αυτή κατά τη δική μου κρίση είναι τρομακτικά πιο σημαντική από πολλά άλλα πράγματα που περιγράφονται σε αυτή τη μελέτη, γιατί αυτό είναι το μέλλον της χώρας μας και ουσιαστικά, το υπονομεύσαμε εμείς, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι. Οι μεγαλύτερες ηλικίες μη εμβολιαζόμενοι και μη τηρώντας τους κανόνες, νοσώντας, κλείσαμε τη χώρα και αυτή την επίπτωση θα τη ζήσουμε για πάρα πάρα πολλά χρόνια».
- Ακόμα και εντός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι είχαν μια πολύ κακή πρόγνωση, με θανάτους σε ποσοστό 72,7%, κάτι που, όπως είπε, πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, ειδικά αφού το νούμερο είναι χειρότερο στα περιφερειακά νοσοκομεία απ' ότι στα κεντρικά. Τόνισε ότι μπορούμε να φτιάξουμε 10.000 κρεβάτια ΜΕΘ με αναπνευστήρες αν μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη δωρεά, αλλά αν δεν μπορούμε να τα στελεχώσουμε αρκετά, με το κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. «Η μέχρι τώρα πορεία του ΕΣΥ βασίζεται σε δωρεές είτε από μεγάλες εταιρείες είτε από ανθρώπους ευεργέτες της χώρας ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε μια είσοδο του ιδιωτικού τομέα σε αυτό το κομμάτι για να μπορέσουμε να εξελίξουμε την υγεία μας σε ανταγωνιστικά επίπεδα» σημείωσε.
Επομένως, κατέληξε ότι πρέπει να δούμε σφαιρικά τα προβλήματα του συστήματος υγείας, να φτιάξουμε υγειονομικούς χάρτες, να δούμε τις ανάγκες στα νοσοκομεία μας, στο προσωπικό, στο υγειονομικό προσωπικό, σε όλα τα επίπεδα, σε κλίμα όμως συναίνεσης.
«Θα επιμείνω για μια ακόμα φορά: Το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς και είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε. Για να φτιάξεις ομελέτα, πρέπει να σπάσεις αυγά και θα το κάνουμε κάποια στιγμή για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Για να γίνει, όμως, χρειάζεται συναίνεση και θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία απ’ όλες τις πλευρές. Θέματα Υγείας, θέματα Παιδείας, θέματα ασφάλειας της χώρας και η εξωτερική πολιτική δεν αφορούν ένα Κόμμα, αφορούν όλη μας τη χώρα» είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου