Απευθύνουμε δημόσια το παρακάτω κείμενο για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη του υγροβιότοπου Κολοβρέχτη, στην κεντρική Εύβοια (στα σύνορα Ψαχνών και Νέας Αρτάκης). Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τοποθετούνται σε γόνιμη γη, γη χαρακτηρισμένη ως Υψηλής Παραγωγικότητας, εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), όπως αυτή καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1989 (ΦΕΚ 642/Δ’/9-10-1989)
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη, ένας από τους φορείς που ασχολείται ενεργά με την υπόθεση της διάσωσης/προστασίας/ανάδειξης του υγροβιότοπου, αυτό συμβαίνει με ελάχιστη πληροφόρηση της κοινωνίας, χωρίς ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, μέσα από διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τον χαρακτηρισμό του Κολοβρέχτη ως «περιοχής προστασίας της φύσης» (ν. 1650/1986), χωρίς περιβαλλοντική μελέτη που να αναφέρει τις τυχόν επιπτώσεις για την ορνιθοπανίδα και το οικοσύστημα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών που επισκέπτονται την περιοχή, τα 45 από αυτά εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξη του υγροτοπικού συστήματος. «Σύμφωνα με τα κριτήρια (Grimmet and Jones, 1989), ο Βάλτος Ψαχνών είναι διεθνούς σημασίας για την (απειλούμενη με εξαφάνιση) Χαλκόκοτα αφού ο πληθυσμός της κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση φτάνει τα 79 άτομα, ξεπερνώντας το 1% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού – 750 άτομα» (έκθεση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Αιγαίου Τριαντάφυλλου Ακριώτη, δεκαετία του ΄90). Τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε κοντινή απόσταση από οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο και με σκοπό να αλλάξουν, ντε φάκτο και προς το δυσμενέστερο, οι χρήσεις γης.
Όλοι και όλες εμείς τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή της ομάδας πολιτών και άλλων πρωτοβουλιών (ορειβατικοί, περιβαλλοντικοί σύλλογοι), έχουμε συμμετάσχει σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έχουμε παρακολουθήσει ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής (Βολέρι, Γλύφα, Βάρκα, Μπαϊράμ Αγάς), έχουμε συνεισφέρει σε δραστηριότητες όπως ο καθαρισμός των ακτών από μπάζα και σκουπίδια, έχουμε περπατήσει το μονοπάτι από το Βολέρι ως την Γλύφα το οποίο διανοίχτηκε μέσα από συνεργασία συλλόγων που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της ευβοϊκής φύσης, έχουμε συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, έχουμε απολαύσει το τοπίο, έχουμε φωτογραφήσει, έχουμε υπάρξει στον Κολοβρέχτη.
Θεωρούμε ότι ο υγροβιότοπος αποτελεί φυσική κληρονομιά που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων μιας ασύδοτης Αγοράς.
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν στην διάσωση/ανάδειξή του συμβάλλει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ιδιαιτέρως όταν αυτό συμβαίνει με την αποστέρηση της γεωργικής γης, σε μια εποχή που παγκοσμίως οι κοινωνίες ανησυχούν για την ποιότητα της τροφής τους και την πρόσβαση σε αυτήν σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζεται ως χρηματιστηριακό προϊόν, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά. Οι υγρότοποι μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης: λειτουργώντας ως φυσικό σφουγγάρι απορροφούν και αποθηκεύουν τις ποσότητες του νερού από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις, ενώ στην ξηρασία απελευθερώνουν τις αποθηκευμένες ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της έλλειψης νερού.
Στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η εξέταση των επιπτώσεων στα φυσικά οικοσυστήματα μαζί με το κοινωνικό συμφέρον καθώς και η νομοθετική δυνατότητα για μια αποκεντρωμένη διαχείρισή της ενέργειας σε επίπεδο κατοικιών, γειτονιάς, δημόσιων ή άλλων συλλογικών χώρων, πόλεων. Σε συνδυασμό με μέτρα που θα εξοικονομούν ενέργεια, μειώνοντας το αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την φύση και θα λαμβάνουν υπόψη ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας για χάρη του οποίου επιδιώκεται, με κάθε τρόπο, η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ σε βουνά, δάση, κάμπους, λίμνες, θάλασσες, υγρότοπους.
Καλούμε την αυτοδιοίκηση (α’ και β’ βαθμού), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε συναρμόδια αρχή, να εξετάσουν άμεσα τα εξής:
-Την κατάτμηση ενός συνολικού έργου 2,4 MW σε τρία μικρότερα με στόχο να παρακαμφθεί ο περιορισμός της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνω από 1 MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας,
-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοντινή απόσταση από τον προσωρινά οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο Γλύφας, Μπαϊράμ Αγά, Βάρκας (ΦΕΚ τχ. Δ’ 79/27.02.2019).
-Την ακύρωση των έργων ως μη συμβατών και με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας. Ο Κολοβρέχτης φιλοξενεί ορνιθοπανίδα που προστατεύεται από τη σύμβαση της Βόννης «Περί προστασίας των αποδημητικών πουλιών», τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης «Περί διατήρησης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», όπως κυρώθηκε με το Ν.1335/83(ΦΕΚ 32/Α’/14-03-1983), από την Ελλάδα, ορνιθοπανίδα που υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις της οδηγίας 79/409/ΕΕ «Για τη διατήρηση των άγριων πτηνών».
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
-Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
-Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, CITIZENS' INITIATIVE FOR THE PROTECTION OF GREEK ISLETS
-Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
-Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού
-Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
-ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, Σύλλογος για την Προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
-Ανοιχτή δράση αλληλεγγύης El Camino (Χαλκίδα)
-Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ)
-Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
-Ποδονίφτης, ρε(ύ)μα κριτικής των καιρών και δράσης
-Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης)
-Λαϊκή συνέλευση Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνος, Σεπολίων
-Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και εφημερίδα ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570
-Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή
-Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ)
-Οικολογικό Δίκτυο
-Αποστολόπουλος Γιώργος, Ραφήνα
-Αργυροκαστρίτης Μιχαήλ, Δημότης Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας
-Βακιρτζής Αριστείδης
-Γκουλία Ανδρομάχη, Θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος (MSc), Βοηθός έρευνας του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας (ΙΝΑΛΕ), στο πρόγραμμα της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (ΟΠΘΣ)
-Γυφτονικολός Αντώνης, Διαιτολόγος, κάτοικος Ψαχνών
-Δημητρά Ελίζα, MSc Biodiversity Conservation
-Δούδαλη Αναστασία, κάτοικος Ψαχνών
-Καλαθέρης Τάσος, Δημοτικός Σύμβουλος (παράταξη Δήμος Χαλκιδέων για όλους)
-Καλαμπαλίκη Μαρία, οδοντίατρος, Χαλκίδα
-Καραμπάς Ηλίας, μέλος περιβαλλοντικών συλλόγων
-Κουρνιάτη Κατερίνα, κάτοικος Καστέλλας
-Λευκούδη Βασιλική, φιλόλογος, υποδιευθύντρια 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας
-Λουκέρης Ορέστης, βιολογικός μελισσοκόμος
-Μανούσου Δήμητρα, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
-Μάστορης Παναγιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος
-Ματράκας Βαγγέλης, κάτοικος Ψαχνών
-Μηλιώτης Στάθης, βιοκαλλιεργητής σύκων
-Μίχας Γιώργος, μηχανολόγος μηχανικός
-Μολυβιάτης Θεόφιλος, κτηνίατρος
-Μύταλα Ευαγγελία, βιοκαλλιεργήτρια σύκων
-Ντόβρος Βασίλειος, αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ
-Παπαδοπούλου Χριστίνα, The Beehive Community ΚΟΙΝΣΕΠ
-Παπαναστασίου Βασιλική
-Παπαστράτη Σοφία
-Παπαχριστοδούλου Γιώργος, μέλος οικολογικών πρωτοβουλιών-κινήσεων για την πόλη
-Πετράκης Μιχάλης, μέλος Πρωτοβουλίας Αγώνα Ζωγράφου
-Πορτάλιου Ελένη, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π.
-Σαραντέα Εύη, φαρμακοποιός που ανακάλυψε το παλαιολιθικό Βολέρι, το 1978
-Σαρηγιάννης Γεώργιος, ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου
-Σέληνας Απόστολος, βιοκαλλιεργητής
-Σοφρώνης Γιάννης, φωτογράφος
-Σταμέλλος Στέφανος, Λαμία, μέλος της Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς (αυτοδιοικητική παράταξη)
-Σταφυλαράκη Ηρώ
-Τενεκετζής Κώστας, ερευνητής περιβάλλοντος, MSc «Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών»
-Τερζοπούλου Εμμανουέλα, Ραφήνα
-Τσίντζη Ελένη-Πολυξένη, Μαθηματικός στο Γυμνάσιο Μαντουδίου
-Χριστοδούλου Αλέξανδρος, ιδιωτικός υπάλληλος
*Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στο kolobrextissos@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου