Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στα Αναλυτικά Γεγονότα τουStar Κεντρικής Ελλάδας, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για την ελιά Καλαμάτας:
“Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ελιά Καλαμάτας στερεί τη χρήση του ονόματος Καλαμάτα από όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας (πάνω από 60.000 τόνους παραγωγή) δίνοντας τη δυνατότητα της αποκλειστικότητας του όρου Καλαμάτα μόνο στους παραγωγούς της Μεσσηνίας (γύρω στους 2.500 τόνους παραγωγή).
Στην αγορά, παγκόσμια και ελληνική είχε κυριαρχήσει για το συγκεκριμένο προϊόν η ονομασία Καλαμών και Καλαμάτα μέχρι την υποβολή του αιτήματος το 1993 για κατοχύρωση από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας και αναγνώριση από την Ε.Ε. ως ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στις διεθνείς αγορές , μέχρι το 2017 που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επανέφερε αυτό που εφαρμοζόταν, δηλαδή τη χρήση και του ονομασίας Καλαμάτα.
Τι δημιουργεί τώρα η απόφαση του ΣτΕ;
Καταρχήν σε παγκόσμιο επίπεδο (πλην Ελλάδας) θα κυριαρχεί ο όρος Καλαμάτα olives, αφού οι ελληνικές ελιές, που μόνο το «καλαμών» θα χρησιμοποιούν, θα μεταβαπτίζονται σε Καλαμάτα olives, όπως γινόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια, μεταφέροντας τις όποιες δυνατότητες υπεραξίας του προϊόντος σε χέρια τρίτων.
Έτσι αυτό που φαίνεται καθαρά με την απόφαση του ΣτΕ είναι ότι θα ωφεληθούν καταρχήν οι εκτός Ε.Ε. τρίτες χώρες που δεν δεσμεύονται για συγκεκριμένη σήμανση στα προϊόντα τους, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, οι Αραβικές και άλλες χώρες και θα χρησιμοποιούν τον όρο Καλαμάτα olives επειδή έχει συνδεθεί με τη ποιοτική υπόσταση.
Επίσης την ίδια ώρα που οι Έλληνες παραγωγοί και οι εξαγωγείς δεν θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές Καλαμάτα olives, γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Τυνησία θα κάνουν χρήση της ονομασίας αυτής.
Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι επειδή η παραγωγή του Ν. Μεσσηνίας είναι μικρή, αρκετές από τις επιχειρήσεις που εξάγουν ΠΟΠ Καλαμάτας olives προμηθεύονται κάποιες ποσότητες ελιών Καλαμάτας από άλλους νομούς γειτονικούς (κυρίως Αρκαδία και Λακωνία, αλλά και μακρύτερα) που κι αυτοί ήθελαν να εντάξουν τις περιοχές τους στο ΠΟΠ Καλαμάτας.
Βέβαια ειδικά για την ελιά Καλαμάτας αν ανατρέξει κανείς στο πρωτόκολλο 3 της πρόσφατης κύρωσης από την Ελληνική Βουλή της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική θα διαπιστώσει ότι αναφέρει ότι για την «ονομασία της ποικιλίας «καλαμών» και «Καλαμάτα» μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για παρόμοιο προϊόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής όσον αφορά τη φύση του εν λόγω όρου ή την ακριβή καταγωγή του προϊόντος.».
Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με την απόφαση του ΣτΕ και έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο.
Η λύση είναι απλή: Ισχυροποίηση του ΠΟΠ Καλαμάτας Μεσσηνίας και την ίδια στιγμή επιτρέπουμε σε όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελιάς Καλαμών της χώρας να κάνουν χρήση του ονόματος «ποικιλία Καλαμάτας olives».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου