Συζητήθηκε χθες Δευτέρα 22/3/2022 η Επίκαιρη Ερώτηση (531/14-3-2022) του Βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Η κτηνοτροφία μας κινδυνεύει από έλλειψη ζωοτροφών και πολιτικών πρωτοβουλιών».
Πρωτολογία:
Η ερώτησή μου κ. πρόεδρε αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα στον αγροτικό χώρο, την έλλειψη ζωοτροφών.
Κύριε Υπουργέ είναι πολλοί οι λόγοι που έχουμε ελλείψεις σε δημητριακά και ζωοτροφές στην αγορά. Ασφαλώς ο σπουδαιότερος είναι η αδυναμία εφοδιασμού εξαιτίας της εγκληματικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Είναι και η στάση κάποιων που δε θέλουν να πουλήσουν τα αποθέματά τους, περιμένοντας να κερδοσκοπήσουν χωρίς όρια, αλλά και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας (λιπάσματα, ρεύμα, πετρέλαιο).
Οι συνθήκες αλλάζουν κύριε Υπουργέ και η επισιτιστική ασφάλεια πρέπει να είναι πλέον βασικό ζητούμενο .Μη βαυκαλίζεστε ότι επειδή καλύψατε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων αποκτήσαμε και διατροφική επάρκεια (το έχουμε πετύχει κι άλλες φορές και μάλιστα με δυσκολότερες συνθήκες, χάρις στα κηπευτικά και τα φρούτα). Η διατροφική επάρκεια αφορά στην κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών.
Η απουσία πρόβλεψης και πρόληψης της κατάστασης από Κυβερνητικά κλιμάκια και η μη εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης κινδύνου, συμβάλλει στην εκτόξευση των τιμών που οι κτηνοτρόφοι προμηθεύονται ζωοτροφές, με επιπτώσεις στον περιορισμό των κτηνοτροφικών εισοδημάτων.
Όλα αυτά δημιουργούν μια αναστάτωση στους κτηνοτρόφους, που βλέπουν το Υπουργείο τους να καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Πολλά τα προβλήματα, αυτό της έλλειψης δημητριακών για την παραγωγή ζωοτροφών, εμφανίζονται φαινόμενα κερδοσκοπίας με τη μη διάθεση των αποθεμάτων, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές δεν είχε κάποιο θετικό αντίκτυπο στους κτηνοτρόφους, διότι το προϊόν που πωλούν έχει μεγαλύτερο ΦΠΑ, αν υποσιτιστούν να ζώα τότε θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, στα λιμάνια της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι μπλοκαρισμένα πλοία φορτωμένα με δημητριακά που έχουν προορισμό την Ελλάδα και εξαφανίστηκαν, είναι το αυξημένο κόστος καλλιέργειας που μειώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών.
Σας ερωτώ κύριε Υπουργέ
α) σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη προμήθεια των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές;
β) με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών;
γ) πως θα μειωθεί το κόστος καλλιέργειας εγχώριων πρώτων υλών για ζωοτροφές;
Δευτερολογία.
Κύριε Υπουργέ όλα τα μεταφέρατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρέπει να πάρει κι αυτή μέτρα, αλλά πρέπει κι εμείς να βιαστούμε. Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν λένε τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ο τρόπος που γίνεται, ο χρόνος επιστροφής, όλη αυτή η διαδικασία που προβλέπετε δεν ανακουφίζει κανέναν.
Η υπαγωγή των λιπασμάτων στο συντελεστή 6% από 13%δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα, αφού ο κάθε επαγγελματίας αγρότης το ΦΠΑ το συμψηφίζει με το ΦΠΑ των εσόδων.
Όσο για τις δόσεις πληρωμής στην Εφορία μια απλή παράταση στην πληρωμή είναι και τίποτε άλλο.
Οι κτηνοτρόφοι εδώ και καιρό διαμαρτύρονται για τη δυσκολία τους να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ζώων τους, χωρίς να πάρουν καμία ουσιαστική απάντηση από τη δική σας Κυβέρνηση.
Συνεπώς, τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, καθίσταται αναγκαίο το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για τον αγροτικό χώρο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Χρειάζονται πλέον στοχευμένες παρεμβάσεις στην παραγωγή και στο εμπόριο σιτηρών, αραβοσίτου και λιπασμάτων, που σημαίνει οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να επεκταθούν και στο καλαμπόκι πέραν της πρόβλεψης που υπάρχει για το μαλακό σιτάρι και κριθάρι.
Έχετε εξετάσει τη δυνατότητα κατάργησης της αγρανάπαυσης ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες εκτάσεις για καλλιέργεια ζωοτροφών;
Επειδή, τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται αποθεματοποίηση δημητριακών καρπών και σογιάλευρου σε επίπεδο χώρας, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες για τις εθνικές ανάγκες και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές.
Επίσης, το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε, και σε εθνικό επίπεδο να γίνουν διμερείς διπλωματικές συνέργειες για άρση των περιορισμών εισαγωγής δημητριακών καρπών στη χώρα μας από χώρες όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Στην παρούσα στιγμή και για την αντιμετώπισή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το Υπουργείο θα πρέπει να βγει από την αδράνεια που προκάλεσε το σοκ και να λειτουργήσει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Και ρωτάμε:
Έχετε προβεί σε απογραφή των αποθηκευμένων ποσοτήτων σε δημητριακά και λοιπές ζωοτροφές προκειμένου να έχετε εικόνα για το ποια είναι η ποσότητα των αποθεμάτων τους; Έχετε προβεί σε διερεύνηση και συμφωνίες με εναλλακτικές πηγές προμήθειας δημητριακών; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπίσετε τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας;
Μιλήσατε για αύξηση του μεταφορικού ισοδυνάμου ζωοτροφών στην Κρήτη. Να το επεκτείνετε σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Οι κτηνοτρόφοι λένε χαρακτηριστικά «Έχουμε και εμείς εδώ το δικό μας πόλεμο για την επιβίωσή μας, έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο». Τι τους απαντάτε κ. Υπουργέ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου