Συνέντευξη του Βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού στην Έφη Ντίνη και το ραδιόφωνο Εύριπος FM και οι ευχές του για τη νέα χρονιά.
Ο κ Πνευματικός ευχήθηκε υγεία, τύχη, επιτυχίες σε όλο τον κόσμο, η χρονιά που θα έρθει να είναι πολύ καλύτερη και να φέρει στον καθένα ξεχωριστά αυτά που ελπίζει και ονειρεύεται.
Ο Βουλευτής μίλησε αρχικά για τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο ανεβαίνει στη Βόρεια Εύβοια και αυτό δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να γίνουν έργα για να βοηθήσουν την περιφέρεια μας και να την κάνουν παράδειγμα για το πως πρέπει να δομηθεί η υπόλοιπη Ελλάδα.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως τώρα η κοινωνία είναι η άμεση απασχόληση και ανακούφιση των επαγγελματιών όπως είναι οι ρητινοκαλλιεργητές, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι που ψάχνουν τροφή για τα ζώα τους ή οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα και άλλες παραγωγές.
Για το λόγο αυτό όπως ανέφερε συναντήθηκα με τον κ. Μπένο αμέσως μόλις ανέλαβε, μίλησε και με τον κ. Τριαντόπουλο, και άμεσα κατέθεσε ένα σχέδιο με τις προτάσεις του. Η Κυβέρνηση κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση όσο πιο γρήγορα γινόταν, όπως τόνισε ο κ Πνευματικός.
Σε πρώτο επίπεδο, η ανάγκη ήταν να φτιαχτούν τα κορμοδέματα και, πράγματι, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με τα αντιδιαβρωτικά. Τα αντιπλημμυρικά πρέπει να δημοπρατηθούν και να βγουν άδειες.
«Στόχος παραμένει πως θα κρατήσουμε τους ανθρώπους στην περιοχή, να μπορούν να δουλεύουν και να μην ερημωθεί ποτέ η Εύβοια, από κατοίκους, γιατί αυτό δεν έχει επιστροφή, θα φτιάξεις ένα ιδανικό τόπο χωρίς κατοίκους».
Ο οδικός άξονας από τον Περιφερειακό της Χαλκίδας στην Στροφυλιά, που προέκριναν οι μελέτες ως πιο αποτελεσματικό, από τον οποίο θα φύγουν άλλοι άξονες για την υπόλοιπη Βόρεια Εύβοια είναι ένα έργο που θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Υπάρχουν προτάσεις για νέες μορφές εσόδων, όπως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που είναι εντυπωσιακές.
Το βασικό παράπονο των κατοίκων της Εύβοιας εδώ και δεκαετίες είναι ότι δεν υπήρχε δρόμος. Αυτά τα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουν γίνει εξαγγελίες που ήταν στην «κατάψυξη» τόσο καιρό.
Όσο γρήγορα και να πάμε, ρεαλιστικά θέλει κάποια χρόνια. Αυτόν τον χρόνο δεν τον έχουν οι κάτοικοι και πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους στήριξης. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζήσουν με επιδοματική πολιτική, θέλουν απασχόληση. Είναι πολύ σημαντικό ότι δόθηκε η ευκαιρία να απασχοληθούν στο δάσος, υπήρχαν κάποια προβλήματα π.χ. με συνεταιρισμούς που δεν ήταν έτοιμοι, τα οποία, όμως, για τη χώρα μας και τις συνθήκες που ζούμε λύθηκαν με ξεχωριστή ταχύτητα.
Ο κόσμος έχει μάθει να κρατάει μικρό καλάθι όταν του υπόσχονται πολλά πράγματα. Ο καλύτερος προπομπός του είναι το άμεσο παρελθόν. Υπήρξε μια τρομακτική κινητοποίηση από την κυβέρνηση για να βοηθήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει υφυπουργός, ο κ. Τριαντόπουλος, που το χαρτοφυλάκιό του είναι ουσιαστικά η Εύβοια, ότι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Αμυράς είναι τόσο τακτικά εδώ, ότι υπουργικά κλιμάκια και φορείς επισκέπτονται συνέχεια την περιοχή. Όταν καταλαγιάσει ο αχός, η περιοχή μας θα είναι παράδειγμα για όλη τη χώρα.
Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην νότια Εύβοια που όπως είπε δεν πρέπει να τη ξεχνάμε αλλά και μόνο ο δρόμος που θα ξεκινήσει θα δημιουργήσει μια φοβερή ανάκαμψη στην περιοχή που θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα σε όλο το νομό.
Είναι προς τιμή του Πρωθυπουργού που ανέλαβε ευθύνη για την καταστροφή, δεν είναι σύνηθες. Είδαμε ότι κάηκε η μισή Αττική, όπου είχε στραφεί όλη η προσπάθεια και πάλι δεν ελέγχθηκε η πυρκαγιά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, βλέπουμε και στις ΗΠΑ τεράστιες φωτιές να καίνε χιλιάδες εκτάρια δάσους κάθε χρόνο. Τα φαινόμενα αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο ισχυρά από τις δικές μας δυνάμεις, ο Πρωθυπουργός νομίζω παίρνει παραπάνω ευθύνη από αυτή που του αναλογεί.
Όσον αφορά την πανδημία και τη μετάλλαξη Όμικρον ο Βουλευτής είπε ότι θα πρέπει να δούμε τις μελέτες για το πως θα τη διαχειριστούμε. «Όμως, η ουσία μένει η ίδια: η πρόληψη είναι το καλύτερο πράγμα. Φοράμε μάσκα, πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις, να προσέχουμε τους κλειστούς χώρους, ελέγχουμε τον εαυτό μας να ξέρουμε ότι είμαστε υγιείς όταν πηγαίνουμε σε έναν χώρο με πολλούς ανθρώπους μέσα. Και το σημαντικότερο απ’ όλα, να δεχτούμε ότι τα εμβόλια είναι η μόνη λύση που διαθέτουμε στην κοινωνία μας. Ο κόσμος αποπροσανατολίζεται με τα φάρμακα, που δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να περιορίσουν την έκταση του ιού. Το μόνο αποδοτικό μέτρο είναι η πρόληψη, να μην νοσήσουμε.
Ο κόσμος πυροβολείται από το πρωί ως το βράδυ με πληροφορίες. Πρέπει να εξηγήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο, χωρίς να δημιουργούμε αμφιβολίες ποιο είναι το σωστό.
Ο ιός είναι σαν μια τεράστια πυρκαγιά. Πότε έσβησε η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια; Όταν δεν είχε μείνει κάτι άλλο να κάψει. Το ίδιο ισχύει και για τον κορωνοϊό. Ή θα κολλήσουμε όλοι, με κίνδυνο της υγείας μας, ή θα οχυρώσουμε τον εαυτό μας κυρίως με το εμβόλιο».
Η συζήτηση για τις ΜΕΘ αποπροσανατολίζει πάλι τον κόσμο, το καλύτερο θα ήταν να μην χρειαστεί να μπει στη ΜΕΘ, να μην κολλήσει.
«Το πόσα κρεβάτια ΜΕΘ χρειάζεται η χώρα μας, δεν θα το πω εγώ ή όποιος άλλος. Υπάρχουν μετρήσεις, υπάρχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που καθορίζει, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες του, τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ που χρειάζονται. Πρέπει το σύστημα υγείας να φτιάξει αντίστοιχο αριθμό κλινών και να τις στελεχώσει κανονικά, να βάλει το προσωπικό το οποίο θα εκπαιδεύσει κατάλληλα, και τώρα με την πανδημία και αύριο, για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα. Είναι ευκαιρία να φτιαχτεί το ΕΣΥ, να διορθωθεί πάλι, να το αναθεωρήσουμε, να φτιάξουμε πράγματα που θα αφήσουν ένα καινούριο αποτύπωμα. Να δούμε την καταστροφή σαν ευκαιρία δημιουργίας».
Είδαμε μελέτες, όπως συμπλήρωσε ο κ Πνευματικός, που λένε ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά με της Αττικής. Αυτό υποβαθμίζει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της περιφέρειας. Αν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να το δούμε ειλικρινά και χωρίς μικροπολιτικές αγωνίες. Αν κάτι δεν λειτουργεί, πρέπει ή να το ενισχύσουμε ή να το υποβαθμίσουμε. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε υγειονομικούς χάρτες να δούμε τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού.
Χρειαζόμαστε μια κανονική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του γενικού πληθυσμού, ο απλός πολίτης να μπορεί να πάει στον οικογενειακό γιατρό ή στο πρωτοβάθμιο ιατρείο και να πάρει κατευθύνσεις, όχι να οδηγείται στα κεντρικά μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής για να λάβει πρωτοβάθμια περίθαλψη, γιατί έτσι καταστρέφουμε τη λειτουργικότητα και κάνουμε τα νοσοκομεία λιγότερο αποδοτικά.
Δεύτερο, να δούμε γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ίσως λόγω του μισθού. Στην Ελβετία ο ειδικευόμενος παίρνει κάποιες χιλιάδες ευρώ, και στην Ελλάδα χίλια. Δεν πρέπει να αναπροσαρμοστεί κάπως ο μισθός; Στη Βόρεια Εύβοια, ακόμα δεν έχει βρεθεί νεφρολόγος να στελεχώσει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ανοίγουν οι πλατφόρμες και δεν κάνει κανείς αίτηση, γιατί ένας νοσηλευτής που παίρνει το επίδομα ανεργίας και κάνοντας τον αποκλειστικό, θα βγάλει περισσότερα χρήματα. Συμφωνώ να προσλάβουμε χιλιάδες αλλά πρέπει να τους δώσουμε ένα αληθινό κίνητρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου