Θ. Ζεμπίλης στη Βουλή: όχι λεφτά πεταμένα στη λασπουριά. Έργα υποδομών σε Β. Εύβοια και Λήλαντα (video) - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης στη Βουλή: όχι λεφτά πεταμένα στη λασπουριά. Έργα υποδομών σε Β. Εύβοια και Λήλαντα (video)

Την  ανάγκη για τη δημιουργία έργων υποδομών, ανθεκτικών στις κλιματικές προκλήσεις, στη Βόρεια Εύβοια και τον Λήλαντα ποταμό, επεσήμανε ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα της ημερήσιας διάταξης την «συζήτησης για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών», που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα στη Βουλή. Ειδικότερα, ο Βουλευτής Εύβοιας επέμεινε στην ανάγκη οριοθέτησης και  αντιπλημμυρικών έργων στρατηγικής σημασίας στο Λήλαντα ποταμό, όπως επίσης και στην αναγκαιότητα δρομολόγησης του Βόρειου οδικού άξονα. Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του, ο Θανάσης Ζεμπίλης, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε τα εξής:  

«Με τη σημερινή μου παρέμβαση θα ήθελα να σταθώ στο μοντέλο των αποκαταστάσεων των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε να έχουμε και έναν εξορθολογισμό των σχετικών πόρων. Το γνωστό μοντέλο, δηλαδή,  που έχουμε βιώσει και το οποίο στηρίζεται στην ταχύτητα, τις γρήγορες διαδικασίες ανάθεσης, και τα πρόχειρα έργα, που τυγχάνουν μάλιστα και εξαίρεσης από τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Είναι άραγε αποτελεσματικό αυτό το σύστημα με τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα; Η απάντηση είναι, σαφέστατα όχι.
  
Κατ’ αρχάς εάν έπιαναν τόπο αυτά τα χρήματα, στην Εύβοια που λόγω των αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών είχαμε πακτωλό τέτοιων πακέτων, θα είχαν δημιουργηθεί σίγουρα και οι αντίστοιχες υποδομές. Δυστυχώς, όχι μόνο απουσιάζουν αυτές οι υποδομές, αλλά είδαμε και δημόσιες υποδομές που πρόσφατα αποκαταστάθηκαν με αυτό το σύστημα και για τις οποίες δαπανήθηκαν τεράστια ποσά, να μην αντέχουν ούτε για 6 μήνες και να καταρρέουν στην επόμενη θεομηνία. Και γιατί συμβαίνει αυτό;  Διότι στις αποκαταστάσεις αυτές, δεν διορθώνονται τα λάθη του παρελθόντος. Δηλαδή, εάν ένας δρόμος κατέρρευσε διότι είχε σχεδιαστεί πάνω στη γραμμή πλημμύρας ενός ποταμού, μετά την καταστροφή θα αποκατασταθεί και πάλι στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. 

Τι προτείνουμε συνεπώς;  Προτείνουμε να δοθεί βάρος στο σχεδιασμό νέων έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, έργων ανθεκτικών στην κλιματική κρίση. Μόνο έτσι θα οχυρώσουμε τις περιοχές αυτές, από την επανάληψη νέων καταστροφών. 
 
Θα ήθελα να δώσω, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από τα 40 εκατομμύρια του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων που ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών μετά τις πλημμύρες, ένα χρηματικό ποσό περίπου το μισό, πάει για το οδικό δίκτυο, πολλά τμήματα του οποίου είναι επάνω σε ρεματιές. Το αναφέρω αυτό, για να δούμε τι αποκαταστάσεις γίνονται.  

Έχει σημασία όμως ότι στο ίδιο Πρόγραμμα, δηλαδή, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το 2019 εκκρεμεί το τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση με πέντε εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών του βόρειου οδικού άξονα, για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, που συνοδεύεται μάλιστα από πολύ σημαντικά υδραυλικά έργα, που θα θωρακίσουν την περιοχή.  

Εδώ, λοιπόν, ισχύει η παροιμία που λέει «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ΄ αλεύρι» και χρησιμοποιώ αυτό το παράδειγμα, γιατί η ασφαλής και άνετη προσπελασιμότητα αποτελεί προϋπόθεση για να βγει η περιοχή αυτή από την απομόνωση.  

Αντίστοιχα στον ορεινό όγκο της Δίρφυς και τον Λήλαντα ποταμό, που παρουσιάζει υψηλό πλημμυρικό κίνδυνο, θα πρέπει να αφήσουμε τα πασαλείμματα  και να πάμε στην οριοθέτηση του ποταμού και στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στρατηγικής σημασίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να χαιρετίσω και την εξαγγελία από τον κ. Αραβώση ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, προφανώς για να ρυθμίζονται τέτοια ζητήματα των διευθετήσεων και των οριοθετήσεων των ποταμών και των ρεμάτων, η οποία σήμερα είναι μια πολυδαίδαλη διαδικασία.

Πρέπει συνεπώς να αντιληφθούμε ότι τα μικρά, τα εύκολα, τα πρόχειρα και τα γρήγορα έργα των κλασικών αποκαταστάσεων που εντέλει είναι και πολύ ακριβά όχι μόνο είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα περισσότερα από αυτά τα οποία επιλύουν.  
  
Με τα νέα δεδομένα απαιτούνται, λοιπόν, έργα με διαστασιολόγηση ικανή να ανταποκριθεί στην ένταση των φαινομένων. Απαιτούνται άρτιες τεχνικές μελέτες που θα στηρίζονται σε πρωτότυπες αναλύσεις των τοπικών συνθηκών και θα εξειδικεύουν τους νέους κινδύνους, που εγκυμονεί η επελαύνουσα κλιματική κρίση.  

Σημαίνει απλά, ότι θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να εγκαταλείψουμε παλιές αποτυχημένες συνταγές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μας φταίει καμία κλιματική αλλαγή για το γεγονός ότι δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων, που θα προκύψουν από τα επόμενα φυσικά φαινόμενα».  

Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της τοποθέτησης :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages