Ο Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα»

Για την ανάκαμψη της Βόρειας Εύβοιας, τα κυβερνητικά μέτρα εναντίον των ανατιμήσεων και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» με το Γιώργο Βαθιώτη στο κανάλι Αρτ. 
Όσον αφορά τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, ιδίως στη Βόρεια Εύβοια, ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι οι καταστροφές που γνωρίσαμε φέτος ήταν πέρα από κάθε όριο. Δυστυχώς, την Βόρεια Εύβοια την χτύπησαν επίσης ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις ως αποτέλεσμα της ευρύτερης περιβαλλοντικής κρίσης. Ως εκ τούτου, είναι άδικο να κατηγορούμε το επιτελικό κράτος για αυτές τις εξελίξεις όταν πραγματικά αυτές οι καταστροφές ήταν πέρα από το φυσιολογικό. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο, παρόλο που ο άνεμος ήταν ασθενής, η θερμότητα που είχε προκληθεί από τον παρατεταμένο καύσωνα των προηγούμενων ημερών δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για να αναπτυχθεί πυρκαγιά. «Βλέπουμε ότι και μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, έχουν καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε ημέρες» σημείωσε. 
Όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Εύβοια βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να φτιάξει ένα σχέδιο για την περιοχή, μέσω της Επιτροπής Ανασυγκρότησης που έχει συσταθεί, το οποίο βασίζεται σε 3 πυλώνες, με μέτρα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στα άμεσα μέτρα, όπως τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Άλλωστε, η Εύβοια πλήττεται από πλημμύρες και σε μέρη που δεν έχουν καεί. Δεν φταίει λοιπόν μία πυρκαγιά ή μία ανεπάρκεια. Προφανώς, θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα, όπως είπε, αλλά υπάρχουν δυσκολίες. Βασικός στόχος είναι να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να μην ερημωθεί η περιοχή, γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια σε όλα τα έργα αποκατάστασης να απασχοληθεί ντόπιος πληθυσμός.  
Σε ερώτηση για το θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, ο κ. Πνευματικός είπε πως αποτελούν παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό  -και όχι αποκλειστικά ελληνικό- φαινόμενο που οφείλεται στις διεθνείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών καθώς και των ναύλων. 
Στην πρόσφατη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, τέθηκε το ζήτημα από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας για να υπάρχει μια στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει παρουσιάσει ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Επιπλέον αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, την έκπτωση 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου κ.α. ενώ είπε πως θα μεταφέρει αρμοδίως το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Όσον αφορά την αυξημένη τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε μία αποσπασματική εικόνα της στιγμής αλλά να βλέπουμε σε βάθος χρόνου τα οφέλη για τη χώρα από τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. 
Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την ανησυχία σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού, ο κ. Πνευματικός είπε πως ο κόσμος έχει κατακλυστεί με αμφίθυμες πληροφορίες από διάφορες πηγές. Γι’ αυτό, αφενός πρέπει να ακούγονται ακόμα περισσότερο στο δημόσιο λόγο οι φωνές των ειδικών, αφετέρου θα έπρεπε ίσως να δοθεί έμφαση στην ατομική ενημέρωση κάθε πολίτη από τον προσωπικό του ιατρό. 
«Μας αρέσει ή όχι, το εμβόλιο είναι το μόνο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Αν δείτε τις τελευταίες στατιστικές, ο πλήρως εμβολιασμένος έχει 97% κάλυψη απέναντι στη νόσο, μετά από 6 μήνες έχει φτάσει στο 80% και πέφτει γύρω στο 6% το μήνα. Ο εμβολιασμένος μπορεί να είναι ευάλωτος αλλά παραμένει πολύ πιο προστατευμένος και αυτό πρέπει να είναι το επιχείρημά μας, ότι ακόμα και αν κολλήσει κάποιος το νόσημα, δεν θα νοσήσει τόσο βαριά» είπε χαρακτηριστικά. «Ως γιατρός, μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι ένας άνθρωπος υψηλού κινδύνου να νοσήσει, αρνείται να εμβολιαστεί, θέτοντας τον εαυτό του σε μεγάλο κίνδυνο και δημιουργώντας προβλήματα και στην κοινωνία». 
Σημείωσε ότι η στασιμότητα που παρατηρείται στα εμβολιαστικά ποσοστά δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, το ίδιο έχει συμβεί για παράδειγμα και στις ΗΠΑ. Υπάρχουν 2 ειδών άνθρωποι που εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται, αυτοί που το έχουν αποφασίσει και αυτοί που φοβούνται τον εμβολιασμό. Για να πείσουμε τους δεύτερους, πρέπει να πάμε πόρτα πόρτα και να εξηγήσουμε γιατί είναι επ’ ωφελεία τους και της κοινωνίας συνολικά να εμβολιαστούν.
Για το υγειονομικό προσωπικό που μένει ανεμβολίαστο, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς ανθρώπους και να κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να κολλήσεις και να μεταδώσεις τον κορωνοϊό. Ακόμα και αν μπορούν να μεταδώσουν ως εμβολιασμένοι, είναι πιο προστατευμένοι και, φυσικά, πρέπει να τηρούν και όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ μπαίνει και το ζήτημα του παραδείγματος προς τους πολίτες. 
Τέλος, όσον αφορά τα διάφορα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, η πανδημία, όπως είπε, είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση. «Δεν είναι ‘βλέποντας και κάνοντας’, κάνουμε συνεχείς παρατηρήσεις, όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζουν και οι αποφάσεις», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να μπορέσουν να λειτουργήσουν βασικοί θεσμοί, όπως τα σχολεία και τα δικαστήρια, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages