«Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων θα πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν. Ιδιαίτερα απαιτούνται γενναία μέτρα για την εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος στις οικογένειες όσων στερήθηκαν το αντικείμενο εργασίας τους», τόνισε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης κατά την τοποθέτησή του χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε το Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, καθώς και για την αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε:
«Είναι γνωστό, ότι η πύρινη λαίλαπα δεν κατέκαψε μόνο το 1/3 των δασών της Εύβοιας, αλλά κατέστρεψε και την ζωή χιλιάδων βιοπαλαιστών. Διότι το δάσος της Βόρειας Εύβοιας έδινε ζωή σε ρητινοκαλλιεργητές, μελισσοκόμους, υλοτόμους, δασεργάτες. Έδινε ζωή σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού. Άμεσα ή έμμεσα η ζωή και η δραστηριότητα των 30.000 και πλέον κατοίκων της ήταν στενά συνυφασμένη με το δάσος. Αυτός ήταν και ο πλούτος που κρατούσε την νεολαία στον τόπο της, σε απομακρυσμένα, αλλά ζωντανά και παραγωγικά χωριά. Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την πλήρη αποσάρθρωση του παραγωγικού ιστού μιας περιοχής, που αναπτυσσόταν δυναμικά. Και αυτό από μόνο του καταδεικνύει τις δυσκολίες της διαχείρισης των συνεπειών της καταστροφής, αλλά και το μέγεθος του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης», είπε ο Βουλευτής. «Σε αυτήν την μεγάλη πρόκληση η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με επάρκεια και από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους πληγέντες. Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, απλοποίησε και ψηφιοποίησε τις διαδικασίες και προώθησε μια ολοκληρωμένη σειρά πρώτων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων, τα οποία ανέπτυξε με πληρότητα ο εισηγητής μας. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να επισημάνω την ευελιξία με την οποία λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός για τις αποζημιώσεις και την πρώτη αρωγή, προκειμένου ο κόσμος να σταθεί στα πόδια του. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρέπει στην πορεία τα μέτρα αυτά να ενισχυθούν και να επεκταθούν. Ιδιαίτερα, απαιτούνται γενναία μέτρα, που θα εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα στις οικογένειες όσων στερήθηκαν το αντικείμενο της εργασίας τους. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σε μακροπρόθεσμους στόχους για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας!».
«Είναι, συνεπώς, δική μας ευθύνη να μετατρέψουμε αυτή την συμφορά σε μια ευκαιρία, προκειμένου η Βόρεια Εύβοια να εξέλθει από το τέλμα και την εγκατάλειψη. Και για να επιτευχθεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ασφαλής και γρήγορη οδική πρόσβαση. Ήδη από το 2007 είχαν ανατεθεί οι μελέτες για την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα. Σήμερα οι δύο μελέτες που αφορούν τις πληγείσες περιοχές του Αρτεμησίου και της Αγίας Άννας βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Θα πρέπει, συνεπώς, να επισπευστεί η συμπλήρωση και η επικαιροποίηση των μελετών, με σκοπό να δημοπρατηθεί το έργο της αναβάθμισης τμήματος 50χλμ της ΕΟ 77, που αποτελεί συνέχεια της οδικής παράκαμψης Χαλκίδας - Αρτάκης - Ψαχνών. Αυτός είναι και ο γρηγορότερος δρόμος προς την ανάπτυξη, το να δημιουργήσουμε δηλαδή σύγχρονες υποδομές, ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Και είναι η πρώτη φορά, που εκπονείται ένα τέτοιο σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης, με προοπτική και μακροπρόθεσμη στόχευση. Με ειδικά πολεοδομικά σχέδια και με μελέτες για τις κρίσιμες υποδομές και τα δίκτυα, για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό περιβάλλον, για την νέα τουριστική ταυτότητα και για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα συνδυάζει τις δημόσιες επενδύσεις με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να σταθώ στην προσπάθεια αναγέννησης του δάσους. Οι καμένες εκτάσεις, με τις διατάξεις της υπό κύρωση ΠΝΠ, κηρύσσονται αναδασωτέες σε 30 ημέρες, από 90 που είναι σήμερα, ενώ προωθείται και ένα εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των υδάτων. Είναι γεγονός ότι σήμερα το κράτος δίνει μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε χρόνο ρεκόρ. Στην Βόρεια Εύβοια, όπως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός, τα δασαρχεία θα αναθέσουν στους δασικούς συνεταιρισμούς τα έργα, που θα περιορίσουν την επιφανειακή διάβρωση και απορροή. Ιδιαίτερα τα έργα της ορεινής κοίτης έχουν ανάγκη τους τους ρητινοκαλλιεργητές και τους δασεργάτες, τους ανθρώπους που αγαπούν και γνωρίζουν το δάσος. Εκείνοι είναι που θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα αποκατάστασης και προστασίας των κατεστραμμένων δασικών οικοσυστημάτων. Και αυτό μας επιβάλλει να σταθούμε Όρθιοι! Όρθιοι, για να αναγεννήσουμε το δάσος! Όρθιοι, για να προλάβουμε την ερημοποίηση της περιοχής! Όρθιοι, για να κάνουμε γρήγορα μικρά και μεγάλα θαύματα! Όρθιοι, για να ξαναχτίσουμε την Βόρεια Εύβοια καλύτερη και ομορφότερη από αυτό που ήταν!», κατέληξε κατά την ομιλία του ο Βουλευτής.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της Ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου