Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας (σε εξωτερικό χώρο) η συνάντηση του Βουλευτή Ευβοίας Θανάση Ζεμπίλη με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Σταύρο Μπένο. Οι δύο άντρες, οι οποίοι αμφότεροι έχουν διατελέσει δήμαρχοι και διαθέτουν αυτοδιοικητική εμπειρία και νοοτροπία, συμφώνησαν ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δύο πυρόπληκτων δήμων της Βόρειας Εύβοιας είναι κομβικός τόσο κατά το στάδιο επεξεργασίας, όσο πολύ περισσότερο κατά το στάδιο υλοποίησης του προγράμματος ανασυγκρότησης.
«Η τοπική αυτοδιοίκηση ως ο βαθμός διοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, γνωρίζει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα και τις προτεραιότητες», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. Ο Σταύρος Μπένος συμφώνησε με τον Βουλευτή Ευβοίας και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συναίνεση και να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ επιτροπής, κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι βραχυπρόθεσμα πρέπει να δοθεί έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποτραπούν οι κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων και να γίνει σωστή προετοιμασία του εδάφους προκειμένου να προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο η αναδάσωση.
Ακόμη, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε δέσμη μέτρων τόσο για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των πληγέντων, όσο και μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής που θα περιλαμβάνει έργα υποδομής, στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Βόρειας Εύβοιας. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης συμφώνησε με τον Βουλευτή και δεσμεύτηκε ότι η έκθεση που επεξεργάζεται θα συμπεριλάβει τις προτάσεις του Θανάση Ζεμπίλη.
Ο Σταύρος Μπένος ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ακολουθηθεί μία ολιστική προσέγγιση, με επίκεντρο τους πυρόπληκτους. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε τον Βουλευτή Ευβοίας ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις φάσεις: α) άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, β) αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά και γ) μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.
Ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή του Προγράμματος περιλαμβάνει σειρά επιμέρους σχεδίων που πρέπει να υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα:
● Ειδικά πολεοδομικά σχέδια
● Masterplan για το νέο δάσος
● συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
● μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
● μελέτη για την αγροδιατροφική αλυσίδα
● μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
● μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.
Αμφότεροι συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και να συζητούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου