Σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες στη Βόρεια Εύβοια αναφέρθηκε ο Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Ιστιαία. Μεταξύ αυτών είναι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων για τα κλείσιμο τριών υποκαταστημάτων τραπεζών σε Μαντούδι και Λίμνη, οι εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, καθώς και το πρόβλημα ύδρευσης της Λιχάδας. Ιδιαίτερη δε αναφορά έγινε και στο θέμα εξάπλωσης της πανδημίας.
Απαντώντας σε ερώτημα για το τέταρτο κύμα της πανδημίας και για το ποιο ήταν ενδεχομένως το πρόβλημα στο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή του επεσήμανε:
«Δεν πήγε καλά η μετάλλαξη Δέλτα. Άλλωστε, ήταν κάτι που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Δυστυχώς, είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται με μεγάλη ευκολία και ακόμα χειρότερα μεταλλάσσεται σε μορφές που τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πλέον στις νεαρές ηλικίες. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη κόπωση και χαλάρωση σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ψυχολογική, αλλά παρατηρείται και μία επιδείνωση οικονομική. Είναι αυτονόητο ότι ο κόσμος θέλει να πάρει μία ανάσα, αλλά πρέπει να προσέξουμε, γιατί βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Φυσικά, εκτιμώ ότι οι μάσκες δεν έπρεπε να έχουν βγει ούτε σε ανοιχτούς χώρους. Πρέπει να εκλείψουν φαινόμενα αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ Υπουργών και λοιμωξιολόγων. Είναι σημαντικό να έχουμε μία ενιαία στάση και χαίρομαι που στην παρούσα φάση είναι ομόθυμη η θέση του πολιτικού κόσμου, γιατί και οι εμφανίσεις στη Βουλή τύπου Πολάκη δεν βοηθούσαν στο να περάσει το σωστό πνεύμα στον κόσμο. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος θωράκισης της κοινωνίας μας είναι το εμβόλιο. Ας μην πιστεύει ο κόσμος αυτά που διαβάζει στα social media από τυχάρπαστους, που ξαφνικά ανάγονται σε εμπειρογνώμονες επί θεμάτων κορωνοϊού».
Για το εμβολιαστικό σύστημα της Ελλάδας τόνισε ότι και διεθνώς έχει αναγνωριστεί ότι είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Για τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας όσον αφορά στον προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό διευκρίνισε ότι υπήρξε ζήτημα με την πλατφόρμα του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, το οποίο διορθώνεται και θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. «Δεν υπάρχει τρόπος -είπε- να υπογραμμίσω πόσο σημαντικό είναι για τους εαυτούς μας, για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για την κοινωνία μας και για την οικονομία μας ο εμβολιασμός». Επίσης, επισημάνθηκε ότι η Περιφέρεια Στερεάς σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και με το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού προχωρούν σε μαζικό εμβολιασμό σε χωριά με την κινητή μονάδα που θα επισκεφθεί απομακρυσμένα χωριά και ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι.
Για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Κ.Υ Ιστιαίας δήλωσε:
«Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη με ενημέρωσε ότι προκηρύσσονται οι θέσεις των γιατρών. Μέσα στο μήνα αναμενόταν η έκδοση ΦΕΚ κάτι που που θα γίνει τις επόμενες ημέρες για την προκήρυξη των θέσεων από τις οποίες η μία θα είναι θέση Διευθυντή για να υπάρξει και ανταπόκριση. Παράλληλα θα δοθεί εντολή στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη να πάνε οι νοσηλεύτριες για εκπαίδευση στο Νοσοκομείο της Λαμίας, γιατί εκεί υπάρχουν και χώροι όπου μπορούν να τους παρασχεθεί φιλοξενία». Ο βουλευτής υπενθύμισε τον αγώνα που εδώ και χρόνια έδωσαν μαζί με τον Σύλλογο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας Ανάπτυξης (ΣΚΑΠΑ) να δημιουργηθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολος στόχος αλλά θα παλέψουν για να τα καταφέρουν παρά τις αντίθετες απόψεις που ορισμένοι είχαν εκφράσει. Όσον αφορά στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας είναι το πρώτο Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα που θα έχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και για το λόγο αυτό ήταν πάρα πολλά τα γραφειοκρατικά και νομικά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουν και πλέον θα δοθεί τέλος στην Οδύσσεια των νεφροπαθών και των οικογενειών τους στη Βόρεια Εύβοια.
Για τις διαμαρτυρίες της Δημοτικής Αρχής Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννα, των κατοίκων και των φορέων ενάντια στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων τραπεζών στο Μαντούδι και στη Λίμνη σχολίασε:
«Φυσικά και δεν θέλω να κλείσουν τα υποκαταστήματα. Δεν θέλω να κλείνει τίποτα στα μέρη μας, αλλά οι τράπεζες -όπως γνωρίζετε- είναι σε μία φάση αναδιάρθρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς πάρα πολλά υποκαταστήματά τους κρίνονται ζημιογόνα που σημαίνει ότι όλοι εμείς πληρώνουμε και τις απώλειες των τραπεζών. Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μιας οικονομίας και καταβάλλεται προσπάθεια να μην κλείσουν, ωστόσο δεν μπορούμε και να διατάξουμε τις τράπεζες να μείνουν ανοιχτά τα υποκαταστήματά τους. Εκείνο που μπορούμε σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές είναι να παρουσιάσουμε τα σωστά επιχειρήματα και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μπορούν να είναι βιώσιμα και ότι υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί ο κύκλος των εργασιών. Για παράδειγμα στην περίπτωση του Μαντουδίου έχω επισημάνει, ότι πρόκειται να ξαναλειτουργήσει σε πλήρη φάση το συγκρότημα της ΤΕΡΝΑ, άρα αναμένεται μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, ενώ υπάρχει και η κίνηση του λιμανιού του Μαντουδίου που κάθε χρόνο μας εκπλήσσει ευχάριστα ακόμα και στα χρόνια της πανδημίας , οπότε τους καλούμε να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους».
Στη συνέχεια ερωτηθείς για το πρόβλημα ύδρευσης στη Λιχάδα και για το εάν συμφωνεί με τη λύση των γεωτρήσεων απάντησε:
«Από το 2006 είχαν διαπιστωθεί τα πρώτα προβλήματα στα Γιάλτρα και τότε είχα πει ότι η μόνη σταθερή λύση γα τις παραθαλάσσιες περιοχές με προβλήματα λειψυδρίας είναι τα συστήματα αφαλάτωσης. Ωστόσο, είχα συνάντηση με τον Δήμαρχο ο οποίος μου ανέφερε ότι έχει μία πλήρη μελέτη βάσει της οποίας αποδεικνύεται, ότι με τις γεωτρήσεις θα εξασφαλιστεί πόσιμο νερό για τα επόμενα 20 χρόνια. Εφόσον αυτό είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά, γιατί ούτε εγώ ούτε ο Δήμαρχος είμαστε ειδικοί, θα είναι ωφέλιμο να προκριθεί αυτή η λύση, απλώς, η αφαλάτωση είναι ένας σταθερός και σίγουρης τρόπος, που στα νησιά του Αιγαίου έχει εφαρμοστεί με επιτυχία, και για το λόγο αυτό έθεσα την πρόταση. Βέβαια, επαναλαμβάνω πως αν μπορεί να δοθεί λύση με τις γεωτρήσεις θα στηρίξω την προσπάθεια. Προς το παρόν το άμεσο ζήτημα είναι η μεταφορά πόσιμου νερού με τις υδροφόρες για την κάλυψη των αναγκών στη Λιχάδα όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου